Kamu Dünyasına Dair

HGS Bakiye Sorgulama ve Yükleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Daha önceden gerek köprü gerek otoyol geçişlerinde ödemeler nakit para kullanılarak yapılıyordu. Trafiğe çıkan araç sayısının da her geçen gün artması sebebiyle gişelerin önünde uzun araç kuyrukları oluşuyor ve bir noktadan bir noktaya seyahat ederken gişe sırasında büyük vakit kaybı yaşanıyordu. Bu vakit kaybının önüne geçilmesi adına ilk olarak Otomatik Geçiş Sistemi, yani OGS, yöntemine geçildi. OGS’de arzu edilen verim alınamadığı için bu sefer devreye KGS, yani Kartlı Geçiş Sistemi, girdi. İlk başta bir rahatlatma yaşatsa da yine dur-kalk uygulamasına sebep olduğu için KGS de önemli kuyrukların oluşmasına sebep oldu. Tüm bu denemelerin ardından Eylül 2012’den itibaren ülkemizde boğaz köprüleri ve otoyol geçişlerine yönelik ödemeler için HGS, yani Hızlı Geçiş Sistemi, adı verilen yöntem uygulanmaya başlanmıştır.

Hızlı Geçiş Sistemi’nin yavaş yavaş bütün gişelere yerleşmesiyle birlikte de HGS bakiye sorgulama ve HGS bakiye yükleme işlemlerinin nasıl yapılacağı konusundaki bilgi eksikliği yüzünden büyük problemler yaşanmıştır. Henüz hayatımıza yeni giren bir sistem olduğu için HGS işlemlerinin nasıl yapıldığına dair soru işaretleriniz varsa bu yazıda hepsine yanıt bulacaksınız.

HGS Bakiye Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Hızlı Geçiş Sistemi, önden yüklemeli mantıkla işlediği için düzenli olarak HGS bakiyenizi öğrenmeniz gerekir. Bakiyenizin bitmesi durumunda yapacağınız geçişler, ihlal kabul edilecek ve birtakım cezalar ile karşı karşıya kalacaksınız. HGS bakiye öğrenme işlemi için yapmanız gerekenler oldukça basit. HGS bakiye sorgulama için birçok yol mevcut. İster telefonla, ister bankalar aracılığıyla isterseniz de internet üzerinden HGS bakiye sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

1. Telefondan HGS Bakiye Öğrenme

HGS limiti sorgulama işlemi için telefonunuzu kullanmak istiyorsanız 444-1-778 ya da 0580-460-60-60 numaralı telefonları arayabilir ve müşteri hizmetlerine bağlandıktan sonra HGS bakiye sorgulama işleminizi gerçekleştirip sistemde ne kadarlık limitiniz olduğunu öğrenebilirsiniz.

2. PTT HGS Bakiye Öğrenme

PTT üzerinden de Hızlı Geçiş Sistemi bakiyenizi sorgulayabilirsiniz. PTT’nin internete özel hizmeti olan E-PTT AVM aracılığıyla ister HGS bakiye sorgulama ister HGS bakiye yükleme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Aşağıda verdiğimiz bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza yukarıdaki görseldeki gibi bir sayfa açılacaktır. Bu sayfaya Araç plakası, HGS sahibi kişinin TC kimlik numarası, vergi numarası, pasaport numarası ya da HGS ürün numarası bilgilerinden birini girmeniz halinde HGS miktar sorgulama işleminiz gerçekleşmiş olur.

PTT HGS bakiye öğrenme işleminin bir dezavantajı bulunuyor. Sitede yer alan duyuruya göre ne yazık ki ePTTAVM.com üzerinden sadece PTT aracılığıyla satışı gerçekleştirilmiş olan Hızlı Geçiş Sistemi ürünlerine yönelik bakiye sorgulama ve yükleme işlemleri yapılmaktadır. Eğer HGS ürününüzü PTT’den almadıysanız bu sayfada verdiğimiz diğer alternatiflere yönelmeniz gerekmektedir.

PTT’nin online işlemleri sayesinde HGS hareket dökümü detaylarınıza ulaşmanız da mümkündür. Aşağıda verdiğimiz linkten sisteme bilgilerinizi yazıp giriş yaptıktan sonra HGS’ye yönelik sizinle ilgili her detaya ulaşabilirsiniz.

PTT üzerinden HGS limiti sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ!.

3. E Devlet Üzerinden HGS Bakiye Sorgulama

Turkiye.gov.tr adresinde yer alan e devlet hizmetlerinden birisi de Hızlı Geçiş Sistemi’ne yönelik hesap bilgileri sorgulamadır. Bu sayede HGS hesap bilgilerinizle beraber ne kadar bakiyeniz kaldığını da öğrenebilirsiniz.

Turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra e devlet hizmetlerinden faydalanabilmek için ekranın sağ üst köşesinde bulunan “sisteme giriş” butonuna basın ve daha sonra karşınıza çıkan ekrana TC kimlik numaranız ile e devlet şifrenizi doğru bir şekilde girin. Bilgilerinizi verip e devlete giriş yaptıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa gelecektir.

Burada sol kısımda yer alan e-hizmetler bölümüne tıklıyoruz ve karşımıza gelen sayfada hizmetlerin alfabetik olarak sıralandığını görüyoruz. Klavyenizde CTRL ve F tuşlarına aynı anda bastıktan sonra arama bölümüne “HGS” yazarsanız e devlet üzerinden HGS bakiye sorgulama işleminizi sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz. Tıpkı PTT üzerinden yapıldığı gibi e devlet aracılığıyla da HGS hareket dökümü detaylarına ulaşabilirsiniz.

E Devlet Üzerinden HGS Bakiye Sorgulama için TIKLAYINIZ!

4. Bankalar Yardımıyla HGS Miktar Sorgulama

Hızlı Geçiş Sistemi’nde ne kadar bakiyenizin kaldığını öğrenmenin bir diğer yolu da ürünü aldığınız bankalardan bilgi almaktır. İster bankayı arayıp müşteri hizmetlerine bağlanarak, ister şubeye gidip veznedeki yetkili ile konuşarak isterseniz de bankanızın internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerindeki hizmetleri üzerinden HGS bakiyenizi sorgulayabilirsiniz.

HGS Bakiye Yükleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Hızlı Geçiş Sistemi’ni kullanarak araçlarınız ile köprü ve otoyollardan geçiş yaptıkça sistemdeki bakiyeniz azalır ve yavaş yavaş tükenir. Geçiş ihlali ile karşılaşıp ceza ödemek istemiyorsanız sistemdeki paranız bitmeden HGS bakiye yükleme işleminizi yapmanız gerekmektedir. Eskiden yalnızca banka şubelerine gidilerek yapılabilen HGS para yükleme işlemi günümüzde çok daha kolay yollarla halledilebiliyor. HGS hesabına para yükleme işlemi yapmak istiyorsanız ürünü aldığınız bankanın internet bankacılığı hizmetlerinden PTT’nin online servislerine kadar farklı yollar bulunuyor.

1. Bankadan HGS Kredi Yükleme

Banka aracılığıyla HGS para yüklemesi yapmak istiyorsanız HGS ürününüzü aldığınız bankaya giderek ya da o bankanın internet şubesi veya mobil şubesini kullanarak talebinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bankaya giderek nakit ödeme ile HGS kredi yüklemesi yapabileceğiniz gibi internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden ister kredi kartınızla isterseniz de banka hesabınızdaki para ile HGS hesabına para yüklemesi yapabilirsiniz.

2. PTT HGS Mobil Ödeme

HGS bakiye yükleme işlemi için PTT’nin ePTTAVM hizmetinden faydalanabilirsiniz. Bu kısmın en altında verdiğimiz linke tıkladıktan sonra ilk olarak karşınıza gelen ekrana araç plakası, vergi numarası, pasaport numarası, TC kimlik numarası ya da HGS ürün numarası yazarak “sorgula” butonuna tıklayıp HGS hesabınıza ait bakiye durumunu görüntüleyebiliyorsunuz. Sorgulama işlemini yaptıktan sonra sayfanın alt kısmında size ait etiket no, plaka, sınıf ve bakiye bilgiler listelenecek.

Bu bilgilerin hemen altında da üst kısımda gördüğünüz görselde olduğu gibi HGS bakiye yükleme işleminizi gerçekleştirebilmeniz için 10 Türk Lirası’ndan 500 Türk Lirası’na kadar ayrı ayrı seçeneklerin olduğu bir seçenek alanı ile karşılaşıyorsunuz. Bu alandan kaç paralık HGS bakiye yüklemesi yapmak istediğinizi seçtikten sonra sağ alt köşede yeşil bir butonun içinde yer alan “Ödeme Yap” butonuna tıklamanız gerekiyor. Bu botuna tıkladıktan sonra ödeme bilgilerini girmeniz istenecek.

PTT üzerinden HGS bakiye yükleme işlemi yapabilmek için halletmeniz gereken son detay da üst taraftaki görselde de gördüğünüz üzere ödeme bilgilerini doğru bir şekilde girmektir. Gerekli alanlara kredi kartının sahibinin adını ve soyadını, kredi kartı numarasını, kartın son kullanma tarihini ve arka kısmında yer alan güvenlik kodunu yazdıktan sonra eğer ki HGS bakiye yükleme işleminizin dekontunun tarafınıza iletilmesini istiyorsanız en alt satırda yer alan boşluğa e mail adresinizi girmeniz gerekmektedir. Tüm bu bilgileri girdikten sonra yeşil buton içerisindeki “yükle” butonuna basmanız halinde HGS kredi yükleme işleminiz gerçekleşmiş olacaktır.

Unutmayın, eğer kartınız 3D Secure sistemi ile çalışıyorsa, “yükle”ye bastıktan sonra karşınıza bir güvenlik ekranı çıkacak ve cep telefonunuza gelen SMS’i bu ekrana girerek ödemeyi onaylamanız gerekecektir. O yüzden cep telefonunuzu işlem sırasında yanınızda bulundurmaya çalışın ve elektronik posta adresinize gelen dekontu her ihtimale karşı bir süre saklamaya gayret gösterin.

PTT üzerinden HGS bakiye yükleme işlemi yapmak için TIKLAYINIZ!.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.