Kamu Dünyasına Dair

Emekli İkramiyesi Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Emekli maaşları kadar merak edilen konulardan bir tanesi de emekli ikramiyesi hesaplama işlemidir.  Emekli statüsündeki bireylere yasalar gereği ödenen toplu para için kullanılan “emekli ikramiyesi” ödemeleri hangi kurumdan emekli olduğunuza göre ve emekli maaşınızın seviyesine göre değişiklik gösterebilir.

Emekli İkramiyesi Nasıl Hesaplanır?

Memur emeklilik hesaplama işlemleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi web sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için ilk olarak aşağıdaki linke tıklamalısınız.

Aşağıdaki Emekli Sandığı için ikramiye hesaplama aracını açtığınız zaman karşınıza aşağıdaki görseldekine benzer bir form çıkacak.

Bu formda sizden hizmet yılı ve ayı, kıdem yılı, ikramiye yılı, aylık tarihi, pay payda oranı, kademe tazminatı ek göstergesi, derece, kademe, ek gösterge, makam – temsil – görev tazminat göstergesi gibi birçok bilgi istenmektedir. Bu bilgileri doğru bir şekilde girdiğiniz zaman emekli maaşınızın ne kadar olacağını ve yaklaşık olarak ne kadar emekli ikramiyesi alacağınızı hesaplayabilirsiniz. Öğretmen emekli ikramiyesi hesaplama için de bu aracı kullanmanız gerekir, çünkü öğretmenler de Emekli Sandığı’na bağlı olarak primleri ödenen memurlar gibidir.

Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sitesindeki bu hesaplama aracında kullanıcılara ikramiye ve maaşın hesaplanabilmesi adına en azından derece, kademe ve aylık tarihi alanındaki boşlukları doldurmalarını şart koşmuştur. Resmi siteye ait bir hesaplama aracı olsa dahi burada yapacağınız hesaplamalar ikramiye konusunda tahmini bir sonuç verir ve sadece bilgi amaçlıdır. Herhangi bir resmiyet belirtmez.

SGK Emekli İkramiyesi Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ!

SSK Emekli İkramiyesi Nasıl Hesaplanır?

İşçi emekli ikramiyesi hesaplama için de Sosyal Sigortalar Kurumu’nun kayıtlarından yola çıkarak hazırlanan, yani 4A hizmetlerini kapsayan sayfayı kullanmanız gerekir. Aslında özel sektörde çalışan işçiler için emekli ikramiyesi ödenmez. Onlara kıdem tazminatı verilir ama halk arasında bu kıdem tazminatı emekli ikramiyesi olarak da bilinir. Kıdem tazminatı hesaplamaları ise kişinin özel sektör dahilinde çalıştığı her sene için aldığı son maaşın brüt tutarının katlanması temel alınır. Örneğin 20 yıldır özel sektörde çalışan kişinin kıdem tazminatı, aldığı son brüt maaşın 20 ile çarpılması neticesinde elde edilir. Son brüt maaşı da SGK 4A Hizmet Dökümü sayesinde görebilirsiniz.

Bunu bir örnek ile detaylandıracak olursak;

1.500 TL net maaş alan Ahmet Bey’in brüt maaşı, net maaşından 1.000 TL daha fazladır. Aynı özel sektörde bu kişi 26 senedir hizmet vermektedir. Buna göre Ahmet Bey’in normal şartlar altında alması gereken kıdem tazminatını hesaplayalım.

Çözüm:  Ahmet Bey’in brüt maaşını bulmak için net maaşı olan 1.500 TL’nin üzerine verilen sayıyı (1.000 TL) ekliyoruz ve net maaşın 2.500 TL sonucuna ulaşıyoruz. Yukarıdaki mantıktan yola çıkarak Ahmet Bey’in alacağı kıdem tazminatı için de 2500’le 26’yı çarparak 65.000’e ulaşıyoruz. Bu da bize kişinin emekli ikramiyesi olarak bilinen ama aslında kıdem tazminatı olan muhtemel kazancını veriyor. Kıdem tazminatı aldıktan sonra “ne kadar emekli maaşı alırım 4a” diye merak ediyorsanız SGK’nın online hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

4A Emekli Maaşı Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ!

Bağ-Kur İçin Emekli İkramiyesi Hakkı Var mı?

Bağ-Kur’a bağlı olarak sigorta primlerini yatırıp çalışma hayatlarını tamamlayan vatandaşlar “Ne kadar emekli ikramiyesi alırım?” düşüncesine sahip olabilir ama bu kişiler için şu anda herhangi bir emekli ikramiyesi şansı bulunmuyor. 4B’ye bağlı çalışanlar için gelecekte kıdem tazminatı gibi bir haktan yararlanma ihtimali de söz konusu değildir. Halk arasında “ikramiye” olarak bilinen sene içerisinde emekli aylıklarına yapılan zamlara gelirsek Bağ-Kur’a ödeme yapıp emekli olanlar Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan emekli olan vatandaşlar ile çoğunlukla eş zamanlı zam alırlar. Bu zamların oranı ise kurumlar arasında değişiklik gösterebilir.

Emekli İkramiyesi Kalkacak mı?

2000’li senelerin başından bu yana emekli ikramiyelerinin kalkacağına dair türlü söylentiler gündemi meşgul ediyor. Bu söylentilere dair meclisten geçen herhangi bir yasa olmadığı gibi memurlara 30 senenin üzerinde hizmet vermeleri halinde geçmişe dönük emekli ikramiyesi ödeme planı bulunuyor.  Star gazetesi yazarı Resul Kurt ise bu tip iddialara kulak asılmaması gerektiğini, ikramiyelerin kaldırılmasının yetkililerin gündeminde yer almadığını ve uzun zaman boyunca da bu ikramiyelerin kaldırılmasının pek mümkün olmadığını köşesinden duyurdu.

Kimler Emekli İkramiyesi Alabilir?

Önceden sadece kamuda çalışıp kamu işinden emekli olan kişiler emekli ikramiyesi alabilirdi. Fakat getirilen yeni düzenlemeyle birlikte Sosyal Sigortalar Kurumu ya da Bağ Kur’dan emekli olsa dahi bir dönem kamu kuruluşunda çalışan ve Emekli Sandığı’na prim ödemesi yapılan kişiler de kamuda geçen süreleri için ikramiye almaya hak kazandılar.

Yasa değişikliği şu şekilde tanımlandı:

Kamuda 15 seneden fazla hizmet gösterip istifa eden kişiler SSK ya da Bağ Kur’dan emekli olursa kamu hizmeti yaptıkları süre için emekli ikramiyesi hakkı kazanacak.

Askere gitmek için kamudaki işinden istifa eden ve daha sonra görevine dönmek yerine SSK ya da Bağ Kur’dan prim ödeyip emekli olanlar da kamuda geçen süreleri miktarınca ikramiye alabilecek.

Kadın memurlar ise evlendikten sonraki bir sene içerisinde kendi istekleri ile görevlerinden ayrılıp Bağ Kur ya da SSK’dan emekli oldukları durumda kamudaki hizmet sürelerinin ikramiyesini alabilecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.