Kamu Dünyasına Dair

E-Devlet IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?

Telefon ve diğer sim kartla çalışan cihazlar uzun yıllardır yurtdışından satın alınıp ülkemizde kullanılıyor. Bunun başlıca sebepleri ülkemizde uygulanan vergilerden muaf olmak ve cihazın orijinalliğinden emin olmak. Yurtdışından kişisel kullanım amacıyla getirtilen cep telefonlarının ülkemiz sınırları dahilinde kullanılabilmesi için telefonun kaydının yaptırılması gerekiyor. Devletimiz kayıt yaptırılmak istenen telefonun istenen belgeye eşlenmesini sağlamaktadır. Öncesinde iletişim amaçlı kullanılacak ve sim karta sahip cihazların harç parası yatırması gerekiyor. Eskiden daha zorlu ve karmaşık bir bürokratik yönteme sahip olan durum günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile e-Devlet kapısı üzerinden dakikalar içinde hallolabiliyor. E-Devlet IMEI kaydı nasıl yapılır görmeden önce, IMEI’nin ne olduğunu öğrenmekte fayda var.

IMEI Kayıt Sorgulama Nasıl Yapılır?

IMEI (International Mobile Equipment Identity), her bir mobil telefonun sahip olduğu ve kendisine has olan 15 haneli numaralar bütünüdür. Fabrika çıkışında telefonların sahip olduğu her bir sim kart yuvası için bir tane IMEI numarası atanmaktadır. Markası veya modeli ne olursa olsun bir telefonun IMEI numarasını öğrenmek için arama ekranına *#06# yazılarak öğrenilebilir. Bu numara veya numaralar öğrenildikten sonra cihazın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna kayıt olup olmadığını öğrenmek gerekiyor. Bu işlem için e-Devlet kapısı kullanılabiliyor.

  • Resimde görülen ekran karşımıza çıktığında telefondan elde ettiğimiz IMEI kodunu ve resimde göreceğimiz güvenlik kodunu giriyoruz.
  • Eğer cihaz kayıtlı ise ‘IMEI Numarası Kayıtlı’ uyarısı ve bunun yanında cihazımızın marka ve modelini göreceğiz.
  • Eğer burada cihazın IMEI’si kayıtlı değil uyarısı alıyorsak bu cihazın kaydını internet üzerinden gerçekleştirmemiz gerekiyor.

IMEI Kayıt Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

IMEI Kayıt Nasıl Yapılır?

Yurtdışından gelen telefon kaydını gerçekleştirmek için yine e-Devlet kapısını kullanmamız gerekiyor. Bir önceki başlıkta IMEI numarasını sorgulayıp olumsuz bir cevap aldığımızda bu adımı gerçekleştireceğiz. Öncelikle aşağıda bulunan bağlantıya tıklayınız.

Bu sayfayı görüntüleyebilmek için önceki başlıktan farklı olarak E-Devlet sistemine giriş yapılması gerekiyor. Bunu gerçekleştirmek için 5 farklı yöntem mevcut. E-Devlet şifresi, Mobil İmza, e-İmza, T.C. Kimlik Kartı veya Mobil Bankacılık seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz. Diğer seçenekler sayesinde eskiden olduğu gibi PTT’ye giderek şifre alma derdi ortadan kalkmış durumda. Bu seçeneklerden herhangi birini kullanarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

  • Sayfaya ulaştıktan sonra 4 adımlı bir kayıt süreci bizleri beklemektedir.
  • İlk aşamada karşımıza gelen bilgileri detaylı bir şekilde okuduktan sonra ‘Devam Et’ butonuna basarak sonraki aşamaya geçiyoruz.

  • İkinci aşamada sistem bizlere öncelikli olarak harç bedeli konusunu hatırlatmaktadır. Bu tutar yurtdışından gelen telefonların kayıtları yapılırken devletin kayıt için aldığı bedeldir. Eğer daha öncesinde bu harç bedelini yatırmadıysanız aşağıdaki linki kullanarak E-Devlet üzerinden borç ödeme uygulamasına erişebilirsiniz.

Harç ödeme işleminin ardından sistem kullanıcılara 3 farklı başlık altında sorular yöneltmektedir. Burası kayıt işleminin en önemli aşamasıdır.

1. Kişisel Bilgiler

Bu başlık altında öncelikle telefonu kimin adına kayıt yaptıracağınızı işaretlemeniz gerekiyor. 18 yaşın altındaki vatandaşlar kendi pasaportlarına işletmek istediklerinde ebeveynlerinin hesaplarını kullanarak kayıt yaptırmaları gerekiyor. Bu durumdaki kullanıcılar çocuğum adına kayıt yaptırıyorum seçeneğini tıklamalıdır. Daha sonrasında bir irtibat telefonu girilmesi gerekiyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tüm süreç boyunca kayıt ile ilgili bilgilendirme mesajı attığından önemli bir detay. Telefonu kullanacak hat olmasına da gerek olmadığı için istenilen telefon numarası verilebilir.

2. Cihaz Bilgileri

Kişisel bilgilerin ardından gelen bu başlıkta cihazla ilgili IMEI bilgileri isteniyor. Bazı cihazlarda çift sim hatta üçlü sim seçeneği olduğu için sim sayısı kadar IMEI’nin girilmesi gerekiyor. Zaten *#06# tuşladığında çift sim kartlı telefonlarda iki farklı IMEI adresi çıkıyor. Eğer tek sim kartlı ise telefonunuz diğer kısımları boş bırakabilirsiniz.

3. Giriş Yapılan Belge Bilgileri

Bu bölümde ise kayıt yapılacak belge bilgileri isteniyor. İlk başta 9 farklı belge türünden birinin seçilmesi gerekiyor. Daha sonrasında ise bu belgenin ait olduğu ülkenin seçilmesi bekleniyor. Bunun ardında giriş yapılan belgeye ait numarayı girmemiz gerekiyor. Her belge için farklı olan bu numaraya ait açıklamalar ilgili kutucuğa gelindiğinde yan tarafta otomatik olarak çıkmaktadır.

Bu hatırlatmaya dayanarak kayıt ettirmek istediğiniz belge numarasını girebilirsiniz. En son olarak ise yurtdışından getirilen telefonun ülkeye giriş tarihinin yazılması gerekiyor. Bu tarihi hatırlamama durumunda ise üzülmenize gerek yok. Pasaportunuzda ya da belgenizdeki mührün tarihine bakarak bilgilerinizi tamamlayabilirsiniz.

  • En son olarak “Onayla” butonuna bastığınızda sistem girdiğiniz bilgilerde bir hata görmediği taktirde bizi üçüncü adıma geçirecektir. Bu sayfada aşağıda görülen gibi bir onay ekranı karşılayacaktır.

  • Bu ekrandaki bilgilerin bize ait olduğuna emin olduktan ve uyarı yazılarını dikkatlice inceledikten sonra onay verip sonuç sayfasına geçiyoruz.
  • Bu adım başvuru sürecinin son adımı olduğu için yanlış bilgi olmadığına emin olmamamız gerekiyor.
  • Eğer yanlış bir bilgi girişi olursa dönüşü olmuyor ve para iadesi gibi bir başvuruda bulunamıyoruz.
  • Ayrıca harç ödemesiyle ilgili bir problem olup olmadığı da bu ekranda görülebiliyor.

E-Devlet IMEI Kaydı Yapmak İçin TIKLAYINIZ!

Cep Telefonu Harcı Ödeme İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

E-Devlet IMEI Kaydı İle ilgili Sıkça Sorulan Sorular

1. Başvuru Yapıldıktan Sonra IMEI Değiştirme Mümkün Müdür?

Son onay aşamasında da belirtildiği gibi IMEI kaydı işlemi bir kez yapıldıktan sonra değişiklik yapmak mümkün olmamaktadır. Yani bir pasaporta ya da eşdeğeri bir belgeye yurtdışından telefon kaydı yapıldıktan sonra bu IMEI değiştirilememektedir. Bilgiler onaylanmadan önce dikkatli bir şekilde girilmelidir.

2. E-Devlet Üzerinden Yapılan IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar?

IMEI kayıt ücreti yapılan son düzenleme ile 149.2 TL olmuştur. Bu ücret yukarıda linki verilen cep telefonu harç ücreti kısmından kolayca ödenebilmektedir. Ayrıca Deniz Bank, İş Bankası ve Garanti Bankasının internet şubeleri kullanılarak da ödenebiliyor. Bu ödeme yapılmadan kayıt işlemine devam etmemek gerekiyor. Bunlara ek olarak kayıtla ilgili bir problem olduğunda bu harç ücretinin geri ödemesi yapılamıyor. Bunların dışında online olarak ödeme yapmak istemeyen vatandaşların vergi dairelerine ya da uygun görülen bankalara yatırma şansları bulunuyor.

3. Kayıt Yaptırma Süresi Ne Kadar?

Telefonun IMEI’sinin kayıt süresi telefonun satın alınma tarihine değil de telefonun kayıt yaptırılacağı pasaport ya da diğer belgelerin yurda giriş tarihi esas alınır. Yurda giriş yapıldıktan 120 günden fazla zaman geçmemiş olmamalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.