Kamu Dünyasına Dair

2017 Kira Vergi Tutarı

Taşınmazı olup bunlar üzerinden gelir elde edenler her yıl düzenli olarak gelirleri doğrultusunda vergi ödeme yükümlülüğü altındadır. 2017 kira geliri istisna tutarı 3.900 TL olarak açıklandı. Bu tutara kadar olan kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekli değil. 2017 Kira Geliri İstisna Tutarının 3.900 TL’yi geçmesi durumunda beyaz zorunluluğu var ancak bu tutara kadar olan kısım ise gelir vergisi istisnasına giriyor. Kira geliri olup bu konuda bilgisi olmayanlar 2017 kira (gmsi) beyannamesini kimler verir sorusunun yanıtını yazının devamında bulabilirler.

Vergi Ödeme Kanalları

Kira vergisi ödeyecek vatandaşlar bağlı bulundukları vergi dairelerini veya kendi vergi dairelerini bildirmek koşulu ile herhangi bir vergi dairesine ödemelerini yapabilirler. Ödemeler PTT şubeleri aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Ödemelerini vergi dairesine yapamayan vatandaşlar ise 2017 kira vergisi hangi bankalara ödenir sorusu ile karşı karşıya kalıyor. Hemen hemen Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde çalışan bütün bankalar ödeme alma işlemini gerçekleştiriyor. Akbank, QNB Finansbank, Türkiye İş Bankası, Türkiye Halk Bankası, Denizbank, Albaraka Türk, Anadolubank, Burgan Bank, Fibabanka gibi bankalar kira vergisi ödemelerini kabul eden bankalardır.

Kira Beyannamesi Zorunluluğu Olanlar

Gelir Vergisi Kanuna göre bina, daire, arsa, arazi gibi taşınmazlar üzerinden elde edilen kira geliri ‘Gayrimenkul Sermaye İradı’ olarak tanımlanıyor. 2017 kira (gmsi) beyannamesini kimler verir konusuna gelirsek, belirlenen 3.900 TL istisna tutarının üzerinde gelir elde eden her vatandaş beyanname vermek zorundadır. Bu tutar iş yerinden kira elde edenler için geçerli değildir. İş yeri mülkü sahipleri gelirleri ne olursa olsun beyanname vermek durumundadır.

Kira Beyanı Verilmemesi Durumunda Cezai İşlem Uygulaması

Vergi usul kanununa göre elde edilen kira gelirlerinin banka ya da PTT kanalı ile tahsil edilmesi zorunludur. Elden kira geliri alındığının tespiti halinde her ay başına yıllık değişen tutarlarda cezai işlem uygulanır. Kayıt dışılığın önüne geçmek amacıyla getirilen düzenleme ile konutlarda mal sahibi, iş yerlerinde ise hem kiracı hem de mal sahibi ceza altına girer.

Kira beyannamelerini belirlenen süre içinde vermeyen mal sahipleri belirlenen istisna tutarından yararlanamazlar. Çıkan vergi Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit halinde ödenir.

Kira gelir vergisi hesaplanırken kademeli olarak değişen oranlar kullanılır. Buna göre 13.000 TL’ye kadar olan gelirler üzerinden %15, 30.000 TL’ye kadar olan gelirlerden %20 vergi uygulaması vardır. 30.000 ile 70.000 TL arasından elde edilen gelirler için %27 oranında vergi hesaplaması yapılır. Bunun üstünde olan gelirler için ise hesaplama %35 üzerinden gerçekleşir.

Hazır Beyan Sistemi

Mükellefler hazır beyan sistemini kullanarak işlemlerini gerçekleştirebilirler. Hazır beyan sistemi, kira geliri elde edenlerin beyannamelerini internet üzerinden verebilmelerini sağlamak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulmuş web portalıdır. Sisteme kimlik belgesi bilgileri veya internet vergi dairesi şifresi ile giriş yapılabilir. Bu sistemi kullanmak zorunlu olmasa da vatandaşların işlemlerini daha hızlı gerçekleştirmesi amacıyla oluşturulmuştur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.