2018 Yurtdışı Telefon Kayıt Ücreti Nedir? IMEI Pasaport Kaydı Nasıl Yapılır?
Son yıllarda telefon fiyatları ülkemizdeki vergiler sebebiyle oldukça yüksek olduğu için yurt dışından telefon getirmek vatandaşlara daha cazip geliyor. Ancak yurt dışından satın aldığınız telefonu Türkiye’de kullanabilmek için belirli bir ücret/harç yatırmanız gerekiyor.
Yurt dışı Telefon Kayıt Ücreti Nedir?
Telefon kayıt ücreti, yurt dışından satın almış olduğunuz telefonu ülke sınırları içerisinde kullanabilmeniz için BTK tarafından belirlenen ve her yıl değişen ücretlendirme işlemidir. Yurt dışından almış olduğunuz telefonu kayıt yaptırmadan 120 gün boyunca kullanabilme hakkına sahipsiniz. Ancak cihazınızı 120 gün içerisinde kayıt ettirmezseniz cihazınız kapatılır. Vergisini ödediğiniz takdirde tekrar kullanıma açılır.
2014 yılından 2018 yılına kadar belirlenmiş telefon kayıt ücretleri şu şekildedir:
- 2014 yılı: 119,5 TL
- 2015 yılı: 131,5 TL
- 2016 yılı: 138,8 TL
- 2017 yılı: 149,2 TL
- 2018 yılı: 170,7 TL
Telefon Kaydı Nasıl Yapılır ve Nasıl Ödenir?
Yurt dışından gelen telefon IMEI numarasına göre kayıt ettirilir. Bu kayıt işlemini yapabilmeniz için 3 önemli detay vardır. Bunlar:
- Son 2 yıl içinde pasaportunuza hiçbir telefon kaydı yapılmamış olması
- Türkiye’ye giriş yaptığınız tarihten itibaren 120 gün geçmemiş olması
- Kayıt ücretinin ödenmesi
Telefon kayıt ücreti 3 farklı yoldan ödenebilir. Fiziksel olarak vergi dairelerine, internet vergi dairesi üzerinden, kayıt harcı yatırılabilen bazı bankalardan kayıt ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.
Telefon kayıt ücretini yatırabileceğiniz bankalar;
- Halk Bankası,
- Vakıflar Bankası,
- Denizbank,
- ING Bank,
- Garanti Bankası,
- Ziraat Bankası ve
- İş Bankası’dır.
İnternet vergi dairesi sistemi üzerinden yurt dışı telefon harcı ödemek için T.C kimlik numarası, ad, soyad, IMEI numarası bilgileri gerekir. 15 haneli IMEI numaranızı bilmiyorsanız telefonunuzun arama ekranına *#06# yazıp arama yapın. Gelen numara telefonunuzun IMEI numarasıdır.
İnternet Vergi Dairesi üzerinden telefon harcı ödeme işlemini gerçekleştirmek için TIKLAYINIZ!
IMEI Pasaport Kaydı Nasıl Yapılır?
IMEI pasaport kaydını e-devlet kapısından ve Turkcell, Vodafone, Türk Telekom gibi operatör bayilerinden yapabilirsiniz. Operatör bayileri bu işlem için 20 TL ila 100 TL arası bir ücret talep ederler. Ancak e-devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işlemleri için telefon kayıt ücreti haricinde herhangi bir ücret talep edilmez.
IMEI kayıt ücreti ödendikten sonra pasaportunuza telefon kaydını yapmanız gerekiyor. Bu işlem kolaylıkla e-devlet kapısı üzerinden yapılabiliyor. Bunun için yapmanız gerekenler şu şekildedir:
- T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile birlikte e-devlet kapısına giriş yapmalısınız. Eğer ilk kez e-devlet sistemine girecekseniz PTT’den şifrenizi alıp internet üzerinden giriş işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “imei kaydet” yazarak direkt olarak BTK hizmetine yönlendirileceksiniz.
- Karşınıza çıkan sayfadaki hususları dikkatli bir şekilde okuyarak “Devam Et” butonuna tıklayın.
- Başvuru formunu doldurun.
- Başvuru formunu doldururken Başvuru Türü kısmında eğer kendiniz için başvuru yapacaksanız “Kendi bilgilerim ile başvuru yapacağım” seçeneğini işaretleyiniz. 18 yaşından küçük çocuklar için de IMEI kaydı yapılabildiği için eğer çocuğunuzun adına yapacaksınız “Çocuğumun bilgileri ile başvuru yapacağım.” seçeneğini kullanabilirsiniz. Ardından cihazına ait IMEI numaralarını doldurduktan sonra aşağıdaki görseldeki gibi karşılaştığınız bilgileri doğru bir şekilde doldurun.
- Ardından “Devam Et” butonuna tıklayın. Eğer telefon kayıt ücretini ödediyseniz bu işlemden sonra telefon IMEI kayıt işleminiz tamamlanmış olacaktır.
Eğer ödemeden önce IMEI kaydı yapıp ardından ödeme yapmak istiyorsanız e-devlet kapısı sizi DenizBank, Garanti Bankası ve İş Bankası internet şubelerinden “Cep Telefonu Harcı Ödeme” hizmetine bağlar. Ya da az önce söylediğimiz gibi internet vergi dairesine yönlendirir.
Ayrıca 2018 yılı için belirlenen telefon kaydı ücreti olan 170,7 lira sadece bir IMEI numarası için geçerlidir. Eğer cihazınız çift hatlı ise 2 adet IMEI numaranız olacaktır. Her iki IMEI numarası için toplamda 341,4 lira ödemeniz gerekmekte. Ancak cihazınızın sadece bir hattını kullanmak istiyorsanız sadece birini ödeyebilirsiniz. SIM kartınızı ona uygun şekilde takıp kullanabilirsiniz, cihazınız bu şekilde kapanmayacaktır.
Telefon kayıt ücreti olan 170,7 lira bireysel kullanıcılar için geçerlidir. Kayıtlarını toplu olarak yapan kurumsal kullanıcılar ise kendileri için oluşturulmuş olan “Toplu IMEI Kayıt Ücreti” üzerinden ödeme yaparlar.