Yurt dışında Çalışıp Türkiye’den Emekli Olmak İsteyenlerin Ne Yapması Gerekiyor?
Bilindiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak geçirilen hizmetler sonucunda belirli koşulların sağlanması ile kişinin emekliliği söz konusu olur. Vatandaşların çoğu ülke içerisinde gerçekleştirdikleri hizmetleri ile bu emekliliği alabilir. Ancak birçok vatandaşımız ise yurt dışında çalışmakta ve nihayetinde Türkiye’den emekliliklerini yapmak istemektedirler. Bu durum her ne kadar imkansız olarak gözükse de yurt dışında çalışan vatandaşlar yurtdışı emekliliklerini yapabilirler. Bunu sağlamak için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu bazı prosedürleri uygulamak gerekir.
Yurt Dışında Yaşayanlar Türkiye’de Nasıl Emekli Olur?
Öncelikli olarak yurt dışında yaşayıp orada çalışanlar ve mavi kartlılar Türkiye’de emekli olabilirler. Bu hak bu vatandaşlara daha öncesinde çıkmış olan torba yasa gereğince verilir. Bu yasa gereğince Türkiye’den emekli olmak isteyen vatandaşlar borçlandırma yolu ile emekliliklerini alabilirler. Bu şekilde devlete ödenecek olan belirli bir borç miktarı ile yurt dışında yaşayan vatandaşlar emekli olabilirler. Bu duruma yurt dışı borçlanması denir.
Yurt Dışı Borçlanmasına Kimler Başvurabilir?
Yurt dışı borçlanması için yurt dışında çalışmış olan herkes başvurabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yurt dışında hizmet vermiş olan vatandaşlardan istediği şartların sağlanması başvuru için yeterli olacaktır. Başvurunun gerçekleştirilmesi durumunda başvuru Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından incelemeye alınacaktır. Daha sonrasında sonucu tarafınıza yansıtılacaktır.
Yurt Dışı Borçlanması için Aranan Şartlar Nelerdir?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız,
- Yurt dışında bir süre ikamet etmiş olmanız,
- Yurt dışında geçirilen bu sigortalılık süresinin dönem aralarında veya bu dönemlerin her birisi için bir yıla yakın olan işsizlik süresinin ev kadını olarak belirlenmesi,
- Daha sonrasında geçirilen bu sürenin belgelendirilmesi ve ev kadınlığı için geçen sürenin de belgelendirilip yazılı bir istek ile Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gerekir.
Bunların dışında Türkiye vatandaşı olup aynı zamanda başka bir ülkenin vatandaşı olan kişiler için uygulanacak olan yurt dışı borçlanması ilgili yasalar tarafından düzenlenmekte ve işletilmektedir.
Yurt Dışı Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yurt dışı borçlanmasının gerçekleştirilebilmesi için öncelikle Yurt Dışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesinin doldurulması gerekir. Aynı zamanda bu belgenin yerine yurt dışı hizmet borçlanması isteği amacıyla gerçekleştireceğiniz dilekçe başvuruları da kabul edilmektedir. Ancak yazılacak olan bu dilekçe üzerinde belirtilmiş olan bilgiler borçlanma işlemini sonuçlandırmaya yetmiyor ise sizden Yurt Dışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesinin doldurulması istenecektir. Bu dilekçeyi elde edebileceğini 2 farklı yer bulunmaktadır. İsterseniz bu dilekçeyi Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’ne veya Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne gerçekleştireceğiniz dilekçe talebi başvurusu ile veya Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet sayfası üzerinde yer alan Yurt Dışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesinin elektronik halini yazdırma ile elde edebilirsiniz.
Dilekçenizi doldurduktan sonra başvurunuzu yapmaya gidebilirsiniz. Ancak başvurunuzu gerçekleştirirken sizden birtakım belgeler istenecektir. Bu belgeler arasında ilk olarak istenilecek olan yurt dışında geçirdiğiniz sürenin belgelendirilmiş bir halidir. Dolduracağınız dilekçenin ekine yurt dışında yapmış olduğunuz hizmetleri gösterir durumuna uygun hizmet belgelerinden bir tanesi eklenir. Bunların dışında sizden talep edilecek olan diğer belgeler şunlardır:
- Sosyal Güvenlik Sözleşmesini kabul etmiş olan ülkeler içerisinde sunulmuş olan sigortalı hizmetlerinizin süresini gösteren belgelerden herhangi birisi
- Sosyal Güvenlik Sözleşmesini kabul etmemiş olan ülkelerde gerçekleştirilmiş olan sigortalı hizmetinizin süresini gösteren belgelerden bir tanesi
- Ev kadını olarak geçirilen bütün süreleri ve ülke dışında ev kadını olarak ikamet edildiğini gösteren ikamet belgesi
Bu belgeleri topladıktan sonra dilekçenize ekleyerek Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurabilirsiniz. Daha sonrasında borçlandırma işlemi sonucu sizlere iletilecektir.
Yurtdışı Borçlanma Dilekçesi için TIKLAYINIZ!
Yurt Dışı Borçlanması için Ödenecek Tutar Ne kadardır?
Yurt dışı borçlandırılması tarafınıza yansıtıldıktan sonra ödemeniz gereken borç tutarının hesaplanması başvurunun yansıtıldığı dönemdeki brüt asgari ücrete göre belirlenir. Brüt asgari ücretin günlük karşılığının %32’si tarafınıza borç olarak yansıtılacaktır. Ancak bu durum tarafınıza yansıtılabilecek olan minimum borç tutarıdır. Minimum borç tutarı 2017 yılı için 18.96 TL’dir. Tarafınıza uygulanabilecek olan en fazla borç tutarı ise 2017 yılı için 142.2 TL’dir. Belirlenmiş olan gün sayısının günlük tutar ile çarpılması sizin toplam borcunuzu belirler. Toplam borcunuzun ödenmesi ile belirlenmiş olan gün sayısı tarafınıza emeklilik primi olarak yansıtılır ve bu şekilde emekliliğinizi gerçekleştirebilirsiniz.