Kamu Dünyasına Dair

Tüvtürk Araç Muayenesinde Ağır ve Hafif Kusurlar Nelerdir?

Araç muayeneleri trafikte can ve mal güvenliği sağlamak için önem taşır. Kullanılan araçlar zamanla eskimeye veya işlev kaybetmeye mahkumdur. Bu araçların sürücüsüne ve çevreye zarar vermemesi için sürekli olarak bakım ve kontrollerini yaptırmak gerekir. Bu kontroller ise araç muayeneleri ile sağlanır. Ülkemizde araç muayeneleri zorunludur. Yasa kapsamında araçlara araç sahipleri tarafından trafik sigortası ve muayene yapılması zorunlu kılınmıştır. Bunları yapmayan kişiler hakkında cezai işlem yapılır.

Araç muayenesinde aracın olası hasarları veya sorunları için müdahale yapılır. Böylece araçtan kaynaklanacak kazaların önüne geçilir. Ülkemizde araç muayenelerinden sorumlu tek kurum Tüvtürk’dür. Her ilde en az bir tane Tüvtürk araç muayene istasyonu bulunur. Araç sahipleri ve sürücüleri de periyodik araç bakımlarını bu istasyonlardan gerçekleştirir. Büyük şehirlerde ise birden fazla Tüvtürk muayene istasyonu vardır. Kişiler araçlarının muayenesinde Tüvtürk resmi sitesinden randevu alır. Randevunun tarihi geldiğinde ise araçlarının muayenesi için Tüvtürk istasyonunda olmaları gerekir.

Tüvtürk Araç Muayeneleri

Tüvtürk araç muayenesi için istasyonlara giden araçlar burada birtakım testlerden ve kontrollerden geçer. Aracın içten dışa tüm kısımlar kontrol edilir. Bazı kısımlar ise özellikle kontrol edilir. Bunlar; frenler, motor, farlar, cam , şase , hava tankı – benzin tankı ve kompresördür. Araç muayeneleri yapıldığında araçtaki tehlike yaratacak durumlar tespit edilir. Bu tespitler sonucunda aracın muayene raporu çıkarılır. Bu rapor çok önemlidir. Tüvtürk uzmanının yaptığı bu kontrol sonucunda aracın muayeneden geçip geçmeyeceği sonucu yer alır. Bir aracın muayeneden geçebilmesi için tehlike meydana getirecek hiçbir durumun olmaması gerekir. Tüvtürk araç muayenelerinde can veya mal kaybına neden olacak büyüklükte arıza veya tehlikeler için kusur tanımı yapar.

Kusur ise ağır ve hafif olmak üzere ayrılır. Yapılan Tüvtürk araç muayenesinde tehlike yaratmayan fakat uzun vadede düzeltilmediğinde sorun yaratacak durumlar için ”hafif kusur” adını verir. Fakat aracın dengesini ve sürücünün sürüşüne engel olan, hayati tehlikelere veya can kaybına neden olacak problemler ise ”ağır kusur” olarak tanımlanır. Tüvtürk ağır kusurlar sürücülerin araç muayenesinden kalmasına sebep olur. Bu da kusurun acilen giderilmesi ve aracın tekrar muayeneye girmesi anlamına gelir. Çünkü ağır kusurlu olarak muayeneden kalmış araçlar trafiğe çıkamaz. Hafif kusur dolayısı ile muayenede uyarılmış olana sürücülerin ise bir dahaki muayeneye kadar bu kusurları gidermesi gerekir. Aksi halde muayeneden kalabilir. Tüvtürk tüm bu kusurları ve durumunu kendi internet sitesinde ağır kusur tablosunda belirtir. Tüvtürk araç muayenesine gitmeden önce bu tabloya mutlaka bakmak gerekir.

Tüvtürk Ağır Kusur Tablosuna Erişmek İçin TIKLAYINIZ!

Araç Muayenede Hafif Kusurlar Nelerdir?

Tüvtürk hafif kusurlar aslında aracın trafiğe çıkabileceği fakat ileriye dönük oluşabilecek tehlikeler için bir ön uyarı verilmesidir. Hafif kusur uyarısı alan araçlar araç muayenesinden geçer. Bir dahaki muayenelerde ise bu kusurların giderilmesi gerekir. İşte hafif kusurlardan bazıları;

  • Motor veya şasi numarasının okunmaması,
  • Ön veya arka plakanın okunmaması, silinmiş olması, düşecek gibi durması,
  • Fren sisteminin uygunsuz montajı,
  • Kompresör kayışının yıpranması veya hava kurutucu filtresinin yanlış monte edilmesi,
  • Basınçlı hava tankının paslanması,
  • Pedal/fren boşluğunun fazla olması,
  • Fren milleri doğru monte edilmemesi,
  • Kontrol bağlantı uçlarının sızdırması,
  • Uygunsuz monte edilmiş ön fren balataları,
  • Direksiyonu çevirirken ses gelmesi, yanlış monte edilmiş direksiyon,
  • Camların hasar görmüş olması veya cam renginin görüşe engel teşkil etmesi gibi nedenler hafif kusur olarak Tüvtürk araç muayenelerinde kabul edilir.

Araç Muayenede Ağır Kusurlar Nelerdir?

Tüvtürk araç muayenelerinde aracın içten dışa bakımında eğer tehlike arz eden durumlar var ise bunlar ağır kusur olarak kabul edilir. Ağır kusur verilen araçlar Tüvtürk araç muayenelerinden geçemez. Bu araçların ağır kusur almasına neden olan sorunları giderdikten sonra en geç 1 ay içinde tekrar muayeneye gitmesi gerekir. Bu sayede aracın muayenesi tekrara yapılır ve sorun yok ise muayeneden geçtiği ruhsata eklenir. Muayeneden kalan araçlar trafikte yakalandıkları takdirde ceza alır. Bazı ağır kusurlar;

  • Araç ruhsatının okunmaması,
  • Fren millerinin kırılması,
  • Ön veya arka plakanın olmaması veya okunmaması,
  • Benzin tankında sızdırmalar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.