Sosyal Yardımlaşma – Kaymakamlık Yardım Parası İle Alakalı Bilmeniz Gerekenler
İhtiyaç sahiplerinin en çok merak ettiği konuların başında kaymakamlık tarafından ödenen sosyal yardım paraları yer alıyor. Kaymakamlıklar periyodik nakdi yardımlar ile ya da tek seferlik duruma özel ödemelerle ihtiyaç sahiplerine zor durumlarında destek olur. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kaymakamlıklar üzerinden maddi destek imkanı sunarak, ihtiyaç durumundaki bireylere, öğrencilere, engellilere ve ailelere yardım parası uygulaması yürütmektedir. 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu doğrultusunda yürütülen kaymakamlık projelerinde amaç; toplumsal dayanışmayı artırmak, gelir dağılımında sosyal adaleti sağlamak, ihtiyaç sahiplerine devlet eliyle destek vermektir.
Sosyal Yardım Parası Nasıl Alınır?
3294 sayılı kanunun 2. maddesi gereğince muhtaç durumda olan kimsenin sosyal yardımlaşma para yardımı alabilmesi için;
- Kaymakamlığına başvuracağı söz konusu ilçede ikamet ediyor olması,
- Kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmaması ve bunlardan aylık gelir sağlamaması gerekir.
Bakanlığın açıklamasına göre hane içinde kişi başına düşen net gelir; net asgari ücretin 1/3’ünden az ise yardımlara başvurulabilir. Bunun dışında bir defalık nakdi yardımla ya da eğitim öğretim alanında sürekli yardımla daha üretken ve topluma faydalı duruma gelebilecek kimseler de yasanın sağladığı sosyal yardım alma olanağından faydalanır.
Sosyal yardım parası olarak ifade edilen yardımın kaymakamlıklarda çeşitli alt başlıklara göre kırılımı mevcuttur. Kaymakamlık yardımları aşağıdaki gibi sıralanmıştır:
- Barınma yardımları (kira)
- Gıda yardımı
- Eğitim yardımları
- Engelli ihtiyaç yardımları
- Sosyal destek yardımı (Bir defaya mahsus para/periyodik nakit)
- Genel sağlık sigortası
- İstihdam yardımları
- Afet destekleri
- Eşi vefat etmiş kadınlara yapılan yardım
- Terör zarar yardımı
- Şartlı sağlık yardımı
- Şartlı eğitim yardımı
- Muhtaç asker ailesi yardımı
- Proje destekleri
Sosyal yardım parası alabilmek için bulunulan ilçedeki kaymakamlığa bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğüne bizzat başvurmak gerekir.
Sosyal yardım başvurusunda vatandaşlardan bir evrak listesinin edinilmesi talep edilir. Her bir yardım türü için ayrı olarak düzenlenen başvuru belgeleri mevcuttur, bunlar ilk defa yapılan başvurularda eksiksiz olarak doldurularak teslim edilmelidir. Başvuru belgesinin yanı sıra arkalı önlü nüfus cüzdanı fotokopisi de yine tüm başvurularda istenen belgeler arasındadır. Sosyal yardımın türüne bağlı olarak istenen ek belgeler olabilir; örneğin eğitim yardımı talep ediliyorsa öğrencinin kimliği ve öğrenci belgesi ile başvurulması şartı mevcuttur.
Kaymakamlıktan Yardım Parası Nasıl Alınır?
Bunun için ilgili kaymakamlığı ya da kaymakamlığa ait internet adresini ziyaret etmek faydalı olacaktır. Talep edilen sosyal yardımın türüne göre hizmetin tamamlanma süresi kaymakamlıkça ilan edilmiştir. Bu süreler ilçeye ve kaymakamlığa göre değişebilir. Bu nedenle kaymakamlığın kendi sayfasında ilan ettiği listeleri kontrol etmek gerekir. Eğer ilan edilen sürede hizmet tamamlanmıyor ise, başvurulabilen ilk müracaat yeri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü, ikinci müracaat yeri ise direkt olarak kaymakamdır.
Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır?
Kaymakamlık sosyal yardımlarının arasında barınma yardımı da yer almaktadır. Barınma yardımı ev kirasının tamamını ya da bir bölümünü ödemek, evi onarmak, ev eşyası sağlamak gibi çeşitli sebeplerle verilebilir. Kaymakamlık kira yardımı alabilmek için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğüne yazılı başvuru yapılması gerekir. Başvuruda istenen belgeler aşağıdaki gibidir:
- İlk defa başvuru yapanlar için SYDV Başvuru Kayıt Formu
- İlk defa başvuru yapanlar için nüfus cüzdanı fotokopisi
- Başvuru dilekçesi
- Barınma ihtiyaç raporu/kira kontratı (varsa hasar tespit raporu)
Yapılan yardım başvuruları vakfın mütevelli heyetince tek tek incelenerek, vakıfça ilan edilen süre içerisinde sonuçlandırılır. Muhtaçlığı mütevelli heyetçe tespit edilen ailelere ev eşyası yardımı, ev onarım yardımı, ev yapım yardımı ve kira yardımları yapılabilir. Barınma yardımı, muhtaçlık sınırının altında olduğu tespit edilen bireylere ve ailelere yapılır ancak eğer yangın, sel, deprem gibi afet durumu söz konusu ise bu afetten etkilenen vatandaşlara da barınma ve kira yardımı yapılabilir.
Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı Ne Kadar?
Sosyal yardımlaşma para yardımları, yardımın içeriğine ve yardım sağlayan kaymakamlık verilerine göre değişiklik gösterir. Para yardımı alabilmek için sunulan belgeler doğrultusunda vakıf mütevelli heyetince sosyal yardımın tutarı da kararlaştırılabilir. Örneğin kira yardımı için kaymakamlığa kira kontratı sunulur. Bu kontrat yardım tutarının belirlenmesinde belirleyici olur.
Barınma yardımı oturulamayacak derece eski, bakımsız, sağlıksız evlerin yeniden yapımı ya da prefabrik ev yapımı, ev eşyası alımı için yapılıyorsa bakanlık tarafından harcanan tutar 25 bin liraya kadar çıkabilir. Gıda yardımlarının da yine mütevelli heyetçe belirlenen tutar üzerinden yapılmasına karar verilmiştir. Yakacak yardımında tutar belirtilmemiş, ancak asgari 500 kilogram olmak üzere mütevelli heyetin takdirine bırakılmıştır. Doğum yardımı gibi yardım kalemlerinin tutarı ise sabit tutulmuştur. 2018 yılı itibarıyla ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL olmak üzere tüm vatandaşlara bakanlıkça doğum desteği adına sosyal yardım yapılmaktadır.
Vakıfların bir yıl içerisinde yapmış oldukları sosyal yardımlar toplamda milyonlarca lirayı bulabilir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal yardımlara ait toplam bütçesi son yayınlanan faaliyet raporu olan 2016 tarihi itibarıyla 35 milyar Türk lirası olarak açıklanmıştır. Yaşlılara, gebelere, üniversiteye hazırlananlara, engellilere, engelli yakınlarına, eşi vefat eden kadınlara, öksüz ve yetimlere ve asker ailelerine; bir ilçede bulunan yüzlerce farklı haneye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı öz kaynaklarından, tutarları değişen oranda yardım yapılıyor.
Sosyal Yardım Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Sosyal yardım bilgileri sorgulama işlemi e-devlet üzerinden yapılabilir. Bunun için aşağıda paylaştığımız bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza gelecek sayfada T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sisteme giriş yapıp, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesine giriş yapılması gerekiyor. Bakanlığın e-devlet sayfasındaki modülü aracılığıyla sorgulanabilen işlemler aşağıdaki gibidir:
- Sosyal yardım bilgileri sorgulama
- Engelli evde bakım ödemeleri sorgulama
- Koruyucu aile ödeme bilgileri sorgulama
- Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında istihdam hakkı sorgulama
- Gelir testi sonucu sorgulama
- Sosyal ve Ekonomik Destek ödeme bilgileri sorgulama
- Şehit yakınları, Gazi ve Gazi yakınları istihdam başvuru sorgulama
- Şehit yakınları, Gazi ve Gazi yakınları ücretsiz seyahat kartı başvuru sorgulama
- Proje destekleri takibi
- Alo 183 sosyal destek başvurusu takibi
E-devlet hizmeti üzerinden sosyal yardım başvurusunun durumu, belirtilen tarihe kadar yapılan ödemeler, gelir testi sonucu gibi bilgiler sorgulanabilir.