Kamu Dünyasına Dair

SGK’ya Geriye Dönük Sigorta Yatırılır mı?

SGK, sosyal güvence birimlerinin ortak adıdır. SGK altında BAĞ-KUR, Emekli Sandığı ve SSK işlemleri yapılır. Bu işlemler emekli olma, sigorta ödemesi, yapılandırma ve borçlanma ödemeleri şeklinde ifade edilir. Hayatı boyunca çalışan her insan emekli olmak ister ve bunun için belli başlı kriterler bulunur. Bir kimsenin emekli olabilmesi için sigortalı olma süresi, sigorta prim gün sayısı ve yaş kriterlerini doldurmuş olması gerekir. Bu kriterler, sigorta başlangıç tarihine göre kanunda belirtilmiştir. Ancak bazı durumlarda kişilerin SSK’ya borçlanmaları da söz konusu olabilir.

SSK borçlanması askerlik, doğum ve yurt dışında kalma, engelliler için geriye dönük prim ödeme gibi durumlarda söz konusu olur. Bu durumlar nedeniyle SSK primleri yatırılmaz ve borçlanma olarak adlandırılır. Son zamanlarda düzenlenen kanunlara göre bu borçların emekli olma zamanında toplu ödenmesi söz konusudur. İnsanların en çok merak ettiği soru olan SGK’ya geriye dönük sigorta yatırılır mı sorusunun cevabı evettir ve kanunlarla sınırlandırılmıştır. Buna göre yukarıda sayılan durumlar dışında olanlar, bu borçlanma nedeniyle geriye dönük ödeme yaparak emekli olamazlar.

Habersiz Bir Şekilde Eksik Yatan Sigorta Primleri İçin Ne Yapılır?

SSK kapsamında çalışıyorsanız ve çalıştığınız yerden haberiniz dışında eksik yatan, yatmayan ya da hiç gösterilmemiş sigorta primleri durumlarınız varsa, hizmet tespit davası açabilir ve kanun yoluyla bu açığı kapatabilirsiniz. Bu durumlara maruz kalmış kişi ölmüş ise hizmet tespit davası, kanuni mirasçıları tarafından açılabilir. Kanuni mirasçılar, ölümden dolayı hak sahibi olan anne, baba, eş ya da çocuklar olabilir. SGK geriye dönük borçlanma alanında karşılaşabileceğiniz bir diğer terim de hizmet ihyasıdır. Hizmet ihyası, toplu ödeme olarak ödemiş olduğu primleri almış olan kişilerin, bu primleri tekrar ödemek şartıyla sigorta borcunu kapatması anlamına gelir.

Doğum Borçlanması Nedir, Nasıl Yapılır?

Doğum borçlanması, devletin kadınlar için tanımış olduğu bir haktır. Buna göre bir kadın sigortalı olarak işe başladığı tarihten sonra doğum yapmışsa, 2 yıl sigortaya borçlanabilir. Toplam çalışma süresi boyunca ise bu borçlanmayı yalnızca 3 kez gerçekleştirebilir. Kanunda belirtilene göre kadın çalışanlar yalnızca 3 çocuk için toplamda 6 yıl olmak üzere SSK borçlanması yapabilirler. Bunun sonucunda ise SSK geriye dönük borçlanma var mı sorusu cevaplanmış olur.

Bir kadın çalışanın doğum borçlanması nedeniyle geçmişe dönük sigorta yaptırabilmesi ve emekli olabilmesi için öncelikle bir dilekçe ile başvuru yapması ve bu dilekçeye kimlik fotokopisi eklemesi gerekir. Bu dilekçe gerekli işlemlerin yapılması için yeterli olacaktır. Dilekçeyi, bulunduğunuz ildeki SGK müdürlük ya da il temsilciliklerine götürmeniz ve şahsen başvuru yapmanız gerekir.

Doğum borçlanmasından yararlanma şartları;

  • Kadın çalışanın doğumdan önce sigortasının yatmaya başlamış olması
  • Doğum gerçekleştikten sonra sigorta ödenmemesi
  • Çocuğun yaşıyor olması yani bu iki yıl içinde ölmemiş olması

Doğum borçlanması yasasına göre kadın çalışanlar bu borçlanmalarını belirli bir prim üzerinden ödeyerek erken emekli olmaya hak kazanabilir. Ödenmeyen durumlarda ise bu primlerin ödendiği gün kadar çalışmaları gerekecektir.

Askerlik Borçlanması Nedir, Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanması, bir erkeğin asker olarak görev yaptığı süre boyunca sigortasının yatırılmaması ve kanun kapsamında bu borcu ödeyerek emekli olması anlamına gelir. Askerlik zorunlu bir görev olduğu için devlet, kanun ile bu görevden doğan borçların ödenmesi şartıyla, erkeklerin de erken emekli olabilmesini sağlar. Buna göre askerde kaldığınız süre boyunca doğan borçlarınızı toplu olarak ödeyebilir ve erken emekli olabilirsiniz. Ancak bu kanun kapsamında askerlik sürenizin tamamı için ödeme yapmanız söz konusu olmayabilir.

Askerlik borçlanması ile geriye dönük sigorta ödemesini ne kadar yüksekten yatırırsanız o kadar fazla emekli maaşı alabilirsiniz.

Yurtdışı Borçlanması Nedir, Nasıl Yapılır?

İş ya da eğitim nedeniyle yurt dışında kalınan süreler için sigorta borçlanması, yurt dışı borçlanması olarak ifade edilir. Yurt dışında kalınan süre boyunca sigorta yatırılmaması durumunda, erken emekli olabilmek için bu borçları sigortaya geriye dönük ödeme yaparak, toplu şekilde yatırabilirsiniz. Bu tür borçlanma için asgari ücrete endeksli olarak borçlanma primi uygulanır. Buna göre en alt ve en üst prim sınırı belirlenir ve borçlandığınız gün kadar, alt ya da üst limitten toplu ödeme yaparak emekli olabilirsiniz.

Bu borçlanma durumunda da priminizi ne kadar yüksekten öderseniz, o kadar fazla emekli maaşı alabilirsiniz.

Engelliler için Geriye Dönük Borçlanma Nedir?

Malullük şartlarını taşıyan kişiler, 10 yıl sigortalı olma şartını yerine getirdikten sonra 1800 gün prim yatırmak şartıyla, 1800 gün emeklilik torba yasa kanunundan yararlanarak emekli olmaya hak kazanabilirler ve geriye dönük ödemeler ile bu süreyi tamamlayabilirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Sultan dedi ki:

    Mrb sigorta girişi öncesi doğum için doğum borçlanması yapmakla ilgili bir düzenleme niye yok doğum yapip çalışamamış bir kadın olarak geriye dönük bunun ödemesini yaparak bu haktan yararlanmak istiyorum 2017 de yürürlüğe boyle bir yasanın gireceği söyleniyor bilgi alabilir miyim SGK bu konuda bilgi sahibi değil malesef

    1. analiz ekibi dedi ki:

      Söylentiler üzerinden ne yazık ki bilgi vermemiz mümkün değil Suktan Hanım. Ara ara SGK ALO 170 hattını arayarak destek alabilirsiniz.