Sermayesiz Yapılabilecek En Mantıklı İş Fikirleri
Refah içinde yaşamak istiyorsanız bunun iş dünyasındaki karşılığı kendi işletmenizi kurarak bu işletmeyi ayakta tutmaktan geçer. Zorlu bir yol olsa da birçok kişi bunu başarmıştır. Diğer yandan iş kurmak istiyorum ama param yok diyen birçok kişi bulunur. Parasız iş kurma düşüncesi akıllarda soru işareti yaratır. Fakat iş fikirlerinden faydalanarak sizler de iş dünyasına adım atabilirsiniz.
Sermayesiz İş Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sermayesiz iş kurmak için çeşitli püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bunları maddeler halinde açıklayalım.
- Tutku ve kararlılığınızı arttırmalı ve sizi heyecanlandıran alanlara doğru yönelmelisiniz. Bilgi ve becerilerinizi, yapacağınız çalışmalar ya da gideceğiniz kurslarla pekiştirmelisiniz.
- Kedinizi yeniden keşfedin. İş kurmak istediğiniz alanda doğru eğimi yakalayabilmeniz için birkaç denemede bulunmanız gerekir. Kısa süre içinde müşteri taleplerine ayak uydurmak adına iş değiştirebilirsiniz. İşte bu sebeple de esneklik önem taşır.
- Daha iyi fikirler elde edebilmek için denemeler yapmanız gerekir. Diğer yandan bir işe girişmeden önce hazırlık yapılması da önem taşır. İş planları yaparak atacağınız adımların taslaklarını oluşturmalısınız. Aklınızda bir plan oluşturduktan sonra o plana uymak zaman geçtikçe karmaşıklaşan ihtimaller zincirinde zor olacaktır. Bu nedenle de planınızın da ihtimallere göre esnetilebilir olması gerekir.
- Girişimcilerin büyük bir çoğunluğu çalıştıkları işte başarılı olmadan bir başka iş kurmazlar. Ticaret yapmanıza engel olacak bir sözleşmeye imza atmamanız gerektiğini de unutmayın. Edineceğiniz bilgi ve deneyimler sayesinde tam zamanlı bir şekilde çalışmaya devam ederken aynı sektörde ve belki de aynı firmada danışmanlık yapın. Aşina olunan iş ortamından yavaş yavaş ayrılmaya çalışın. Böylelikle fiziksel ve zihinsel olarak rahatlayabilir ve zaman içinde esneklik kazanarak yeni fikirler ile yeni işlere adım atabilirsiniz.
- Kendi işimi kurmak istiyorum diyorsanız faaliyete geçeceğiniz alanda olan birinin sahip olması gereken özellikleri de taşımanız gerekir. Bu becerilere sahip olmak için fırsat kovalamalısınız. Bunun için firma ya da eğitim kurumları ile anlaşma yapabilirsiniz.
- Sermayesiz iş fikirleri konusunda bilgi sahibi olsanız ve hatta bir iş kursanız dahi önemli olan şey müşterilerin isteklerini anlamak olur. Müşterilerin isteğini karşılayamayan ve ana konusunu müşteri yapmayan kişi ya da işletmeler başarılı olamazlar.
- Yaratıcılığınızı kullanarak para kazanın. Maliyetleri azaltıp kazancınızı arttırın. Yeni konsept ve yaratıcı fikirler ile birlikte agresif satış stratejileri deneyebilirsiniz. Amaçlarınızı belirlemeli, hedefinizi büyük tutmalı ve o yönde başarılı adımlar atmalısınız.
- Yatırım getiriniz kesinleşmediği sürece masraf yapmaktan kaçının ve bu yatırıma karşı şüpheyle yaklaşın.
- İşinize çocuklarınızı ya da eşinizi dahil edebilirsiniz. Büyük şirketlerin bir kısmı aile şirketleri olup kuşaktan kuşağa geçiş yapar. Fakat bu noktada olası fikir ayrılıklarını önlemeli ve tek bir çatı altında toplanarak tek bir hedefe doğru ilerlemek için çaba göstermelisiniz. Bununla birlikte aile ve iş ortamını birbirinden ayrı tutmalı ve iş planlarına sadık kalmalısınız.
- Mümkün olduğu sürece ortaklardan uzak durun. Diğer yandan bazı kişilerle çeşitli türlerden ortaklıklara sahip olsanız da ortak kelimesinin kullanımından uzak durun.
- İlk ofisiniz olarak evinizi tercih edin.
- Para olmadan yapılabilen işler barter yeteneğine sahip olan kişiler tarafından kontrol edilir. Satın aldığınız malın bedelini yine kendi ürettiğiniz hizmet ya da mal ile geri ödeyebilirsiniz.
- Rakiplerinize kıyasla daha iyi fırsatlar sunun. Fakat bunu yaparken kendinizi de zarara sokmayın. Diğer yandan bir fikriniz varsa bu fikri dolambaçlı yollardan sunmayın. Açık ve net olun.
- Sermayesiz de olsanız sıkı çalışın ve bu durumu telafi edin. Tercih ettiğiniz alan hoşunuza gidiyorsa uzun süreli yatırımlar yapın. Hoşlanmasanız dahi daha çok para kazanabilmek adına zorunda kaldığınız bir işi yaparken stres seviyenize de dikkat edin. Zira bu tür durumlar heyecanınızı kaybetmenize neden olabilir.
- Ticaret Hukuku hakkında bilgi sahibi olarak haklarınıza sahip çıkın.
- İş ve sosyal hayatın dengesini kurun. Sağlıklı bir şekilde beslenin ve zinde bir vücuda sahip olun. Uykusuz kalmayın.
Yeni İş Kurmak İstiyorum Ne Yapabilirim?
Sermayesiz yapılabilecek en mantıklı iş fikirleri arasından seçmiş olduğumuz birkaç örnekten bahsedelim.
1. Korku Evi ya da Evden Kaçış Oyunu Açmak
İlk olarak yurt dışında ortaya çıkmış ve zamanla ülkemize de yansımış olan korku evleri girişimciler için altın maden olma özelliği taşır. Zira genç nüfus tarafından ilgi ile takip edilen bu tür eğlence yerlerine olan merak her geçen gün artıyor. Korku, polisiye, gerilim ya da zeka oyunu gibi çeşitli temalar çerçevesinde hazırlanan bu evlerden bir tane de siz açabilir ve özgün senaryolar üzerinden işinizi genişletebilirsiniz.
2. Mantar Yetiştiriciliği
Mantar hem kolay bir şekilde yetiştirilebilen hem de girişimcilerin yüzünü güldüren bir gıda olup düşük sermaye ile birlikte adım atılabilen bir sektör olduğu için de esasında oldukça cazip bir fikir olarak karşımıza çıkar. Sermayesiz yapılabilecek en mantıklı iş fikirlerinden biri olan mantar yetiştiriciliğine başlamadan önce ne tür bir mantar kullanacağınızı ve bu işi ne kadar büyük bir alanda yapacağınızı belirlemek olur. İstiridye mantarı gibi daha seyrek rastlanan bir mantarı daha kolay pazarlamanız mümkündür.
3. Catering Hizmeti
Başınızı nereye çevirseniz bir catering firması ile karşılaşabilirsiniz. Bu da bu işte ne kadar para olduğunu gösterir. Yemek yapmayı seven ve girişimci bir ruha sahip olan kişiler bu işte çok kolay bir şekilde başarılı olabilir. Öğrencilerden organizatörlere kadar birçok kişinin yemeğe ihtiyacı olur ve bu sebeple de bu kişiler catering firmalarına başvurur. Bu firmalar sayesinde önemli miktarda para kazanabilirsiniz.
4. Reklam Ajansı Açmak
Afişler, kartvizitler, tabelalar ve bilboardlara bakarak gün geçtikçe artan reklam ajansı ihtiyacını da görebilirsiniz. Günümüzde ürün ya da hizmetten çok daha önemli bir konuma gelmeyi başarmış olan reklamlar sayesinde başarılı olmuş birçok girişimci bulunuyor. Bir reklam ajansı kurarak başarılı olmanız için dikkat etmeniz gereken şey içinde bulunduğunuz bölge, iş almak için kullanılabilecek olan bir portfolyo ve rakiplerinizin ne kadar güçlü olduğu gibi konulardır.
Emlakçılık, etüt merkezi, güzellik salonu, oto yıkama dükkanı, meyve suyu barı, çocuk aktivite merkezi, organizasyon şirketi, çikolata dükkanı, balık üretim çiftliği, yumurta yetiştiriciliği, evden eve taşımacılık, fotoğraf stüdyosu ve yatırım yapmak gibi daha birçok fikri kullanabilirsiniz.