Kamu Dünyasına Dair

Salma Tavukçuluğu Nasıl Yapılır? Çiftliği Nasıl Kurulur?

Salma tavukçuluğu yapacak olan kişilerin tavukları belirli bir alanda tutması gerektiği için kapalı bir alana ihtiyaç duyulur. Bu kapalı alanın tasarımında tavukların sağlığı ön planda olmalıdır. Folluk, suluk, yemlik ve yumurtlama yerleri de tavuk sayısına göre düzenlenmelidir. Bu tür gerekliliklerin yerine getirilmemesi halinde yumurta ve verim kaybı ortaya çıkar. Salma tavukçuluk; doğal ortamda, kum, taş, böcek ve ot yiyen tavukların yumurtladığı yumurtalar şeklindedir. Gündüzleri serbest olarak otlayan tavuklar doğal bir şekilde beslenir ve akşam olduğu zaman da kendileri için hazırlanmış olan alanlara kapatılır. Marketlerden satın alınmakta olan yumurtaların ambalajlarında görülmekte olan tavuklar normal şartlarda küçük bir kafesin içinde tutulur. Bu şekilde hayvanların daha çabuk yumurtlaması sağlanır. Aynı zamanda en güzel renkte yumurta vermeleri için de buna göre yemler verilir. Diğer yandan maksimum kazanç için ilaç ve katkı maddeleri de kullanılır.

Salma tavuk çiftliği söz konusu olduğu zaman üç farklı ırk önem taşır. Bunlardan lohman tavuklar tüm hava koşullarına çok daha kolay bir şekilde uyum sağlayıp az yem yemesi sebebiyle sık tercih edilir. Bu tavuklar aynı zamanda çok yumurtlar. Ataks cinsi tavuklar ise lohman cinsine yakın olup daha fazla yem yer ve daha az yumurtlar. Bu sebeple de bu tavuklara üşengeç denilir. Bu tavuğun sunduğu yumurta ise krem renginde olur. Yapılan araştırmalara göre köy tavuğu yapmak isteyen kişiler, daha ağır tavuklar yetiştirerek daha çok et elde etmek istedikleri zaman pleymut tavuğunu tercih eder. Kimilerine göre düşük kimilerine göre yüksek verimli olan bu tavuk, bilen kişiler tarafından yetiştirildiği zaman oldukça iyi bir para kaynağıdır.

Salma Tavukçuluğunda Yem Verilir Mi?

Tavukların doğal beslenmelerinin yanında yem takviyesi de almaları gerekir. Hiç yem vermeden tavuk beslemek imkansız olur. Zira bu tür bir besleme şekli ile hayvanlar istenildiği gibi yumurtlayamaz ve sağlıklı olamazlar. Salma tavukçuluğu söz konusu olduğu zaman iki farklı yem grubu ön plana çıkar. Biri piliç yetiştirme yemi diğeri ise doğal yumurta yemidir. Piliç yetiştirme yemleri tavukların yumurtlayacakları döneme sağlıklı bir şekilde hazırlanıp büyümesi için verilirken, doğal yemlerin içerisinde ilaçlanmamış ve katkı maddesi eklenmemiş buğday ve arpa bakliyatlar bulunur. Bu yemleri hasat zamanı çiftçilerden elde edebileceğiniz gibi firmalardan da satın alabilirsiniz. Hazır yemlerin riski ve maliyeti daha fazla olur. Her ne kadar bu tür firmalar kendi yemlerinin kullanılması gerektiğini söyleseler de istatistikler doğallığın daha çok işe yaradığını gösteriyor. Yumurta yemi yemeyen tavukların verimi ise yarı yarıya düşer. Bu nedenle de maliyeti fazla olur.

Salma Tavukçuluk Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tesis içinde 6 ya da 7 tavuğa bir folluk düşecek şekilde kurulum yapılmalıdır. Follukların yerleştirilmesinin ardından L harfi şeklinde dizilmesi gerekir. Böylelikle köşelere yumurtlama gibi bir sorun da ortaya çıkmaz. Kapalı alan yerleşimlerinde dizayn da önemlidir. Tavukların yemi yemesi, suyu içmesi ve yumurta yapmaya gitmesi gerekir.

Kapalı alanlar için yeterli büyüklükte bir fana ihtiyaç duyulur. Fan sayesinde ortamdaki amonyak gazı da dışarı atılmış olur. Aynı zamanda özellikle yaz aylarında içerisinin ferahlamasını sağlar. Fakat her halükarda bu tür yerlerin bir havalandırma bacasına ihtiyacı olur. Kirli hava yükselecek ve bu şekilde havalandırma bacasından tahliye edilecektir.

Tesiste kaba talaşın da bulunması önem taşır. Talaşın pislenmesi halinde de temizlenmesi gerekir. Hayvanlar sabahlarını gezmekle geçirdiği için çamurlu ya da yağmurlu havalarda çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Çiftlikten çıkan tavuklar bitkilerin daha çabuk büyümesini sağlar. Tavukların burun ve ayaklarının üşümesine de az miktarda da olsa talaşlar ile engel olabilirsiniz. Fakat talaşın ıslanmasına rağmen atılmaması durumunda hayvan daha çabuk hasta olur.

Yumurta tavukçuluğu nasıl yapılır sorusunun cevabı verilirken basit bir alan hesaplama işlemi yapılır. 500 tavuğu olan kişiler 1 dönümlük, 1.000 tavuğu olan kişiler 2 dönümlük arazi ile salma tavukçuluğu yapabilir. Bu noktada iki kat prensibi işler. Bu alan kapalı alandan hariç tutulur. Alanın daha büyük olması halinde hayvanların ve hastalıkların kontrolü zor olur. Hayvan gezdikçe hastalık da yayılır. Bu nedenden dolayı da alanın küçük olması ilaçlamayı da kolaylaştırır. Arazinin büyük olması maliyeti de arttırır. Tavuklara karnabahar ve lahana gibi pazar artıkları vererek yumurtanın kalitesini arttırabilirsiniz. Tavuğun doğal beslenmesi yumurtanın da doğal olmasını sağlar.

Salma tavukçuluğunda kül de kullanılır. Kül sayesinde hayvanlar bit ve pirelerden korunur.

Alanın beton olması temizlik açısından iyi olsa da hayvanların üşütmesine neden olabilir. Bu nedenle toprak zemin tercih edilebilir. Diğer yandan talaş ve saman kullanılabilir.

Çiftliği kuracağınız şehir ve bu şehirde yaşanmakta olan mevsime göre kapalı alanı izole etmeniz gerekir. Kış mevsimi soğuk geçen bir yerde tavukçuluk yapmak istiyorsanız büyük ısıtıcılara ihtiyacınız olur. Elbette bu ısıtma yalnızca soğuk aylarda kullanılmalıdır.

Tavuk, hindi ve horoz gibi kümes hayvanları açıkta gezdirmek isteyen ticari işletmelerin proje ve planlamalarını iyi bir şekilde yapmaları gerekir. Kümes hayvanlarının gezecekleri yerin belirlenmesi ve bu yerlerin etrafını diğer hayvanlar ile irtibat kurulamayacak şekilde kuş teli ya da ağ gibi uygun bir yapı malzemesi ile örtmesi gerekir. Zira bu yönetmelikte geçtiği üzere zorunludur. Yine aynı şekilde bu hayvanları açıkta gezdirmek isteyen ticari işletmelerin projelerinde göstermiş oldukları yerde ya da gezinti yerlerinin seyyar olması durumunda projeye uygun koşullarda gezinti yerlerinin etrafının ve üstünün yabani kuşlarla temas etmesinin engellenmesi açısından ağ ve kuş teli gibi bir tür yapı malzemesi ile sınırlandırılmış olması zorunlu kılınmış bulunuyor. Salma tavukçuluğu yapacak olan kişilerin Vergi Dairesi, Belediye Başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl İlçe Müdürlükleri’ne başvurması gerekir. Bu makamlardan salma tavukçuluk yönetmeliği kapsamında yerine getirilmesi gereken koşullar ve bir araya toplanması gereken evraklar tarafınıza bildirilir. Daha sonra bahsi geçen belgelerin toplanması ve gerekli koşulların yerine getirilmesi ile birlikte gezen tavuk çiftliği kurulumuna başlayabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.