Kamu Dünyasına Dair

OGS Veren 7 Banka

OGS yani Otomatik Geçiş Sistemi, ülkemizde ücretli geçişe tabi olan kara yollarında kullanılan bir ödeme sistemidir. Sistemin hayata geçirilme sebebi hem vatandaşların gişelerde yaşadıkları vakit kaybının hem de aşırı trafik yoğunluğunun önüne geçmektir.

Araçların ön camında bulunan cihazlar geçiş esnasında gişelerdeki okuyucular tarafından hızlı ve anlık olarak okunur. Ödenmesi gereken miktar cihazın bağlı olduğu kredi kartı veya banka kartından otomatik olarak tahsil edilir. Bankalar tarafından belirli bir ücret karşılığında verilen OGS cihazları için her bankanın belirlediği garanti süresi farklıdır. Garanti süresi boyunca, garanti kapsamına giren koşullar dahilinde arızalanan cihazların yerine verilen yeni cihazdan hiçbir ücret talep edilmez.

Gişelerden geçiş yapabilmek için, OGS hesabınızda gişe geçiş ücretini karşılayabilecek miktarda kredi bulunmalıdır. Eğer sürekli olarak kredi yüklemek ile uğraşmak istemiyorsanız kredi veya banka kartınıza otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Bu nedenle hangi banka ile aktif olarak çalışıyorsanız OGS cihazınızı o bankadan almanız, otomatik ödeme talimatı ve bakiye kontrolü açısından size kolaylık sağlayacaktır.

Araç Sınıflandırmaları

OGS geçiş ücretleri araç sınıflandırmalarına göre farklılık gösterir. Bu nedenle aracınıza uygun olmayan OGS etiketini kullandığınız tespit edilirse cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Araçlar 6 farklı sınıfa ayrılırlar;

  • 1. sınıf araçlar: AKS aralığı yani dingil mesafesi 3,20 ve altında olan araçları kapsar. Otomobiller bu sınıfa örnek olarak gösterilebilir.
  • 2. sınıf araçlar: AKS aralığı 3,20 ve üzerinde olan araçları kapsar. Minibüsler bu sınıfa örnek olarak gösterilebilir.
  • 3. sınıf araçlar: AKS adedi 3 olan her türlü aracı kapsar. Şehirler arası otobüsler veya belediye otobüsleri bu sınıfa örnek olarak gösterilebilir.
  • 4. sınıf araçlar: AKS adedi 4 veya 5 olan her türlü uzun aracı kapsar. Yük tırları bu sınıfa örnek olarak gösterilebilir.
  • 5. sınıf araçlar: AKS adedi 6 olan tüm uzun araçları kapsar. Uluslararası çalışan uzun tırlar bu sınıfa örnek olarak gösterilebilir.
  • 6. sınıf araçlar: İki tekerlekli mini taşıma araçlarını kapsar. ATV ve motosikletler bu sınıfa örnek olarak gösterilebilir. 6. sınıf araçlar dilerlerse OGS kayıtlarını 1. sınıf üzerinden yaptırabilirler.

OGS Nasıl Alınır?

OGS cihazları bankalar aracılığıyla temin edilebilir. Çalışmış olduğunuz banka veya OGS hizmeti ile ilgili özellikle çalışmak istediğiniz banka varsa bankadan bankaya değişmek üzere internet bankacılığı, şube veya müşteri hizmetleri kanalları üzerinden OGS başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

1. VakıfBank

VakıfBank aracılığı ile OGS sahibi olmak istiyorsanız sadece şubelere başvuru yapabilirsiniz. Herhangi bir VakıfBank şubesine aracınızın ruhsatı ve kimliğiniz ile başvurarak OGS cihazınızı temin edebilirsiniz. OGS’yi yalnızca Vakıfbank’a ait banka hesabınız veya kredi kartınızla ilişkilendirerek temin edebilirsiniz.

2. Türkiye İş Bankası

Türkiye İş Bankası ile OGS için çalışmak istemeniz durumunda internet şubesini kullanmanız veya direkt şubeye gitmeniz gerekiyor. İnternet şubesinden başvuru yapmak için giriş yaptıktan sonra Başvuru> Ürünler> OGS sekmesine tıklayarak başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca OGS sahibi olduktan sonra geçişlerinizi ve ücretlendirilmelerinizi yine İş Bankası internet şubesi üzerinden kontrol edebilirsiniz.

3. DenizBank

DenizBank’a OGS başvurusu yapabilmek için 3 farklı kanal bulunuyor. Bu kanallar internet bankacılığı, direkt şubeden başvuru ve 444 0 800 müşteri hizmetleri hattıdır. Bu kanallardan herhangi birini tercih ederek OGS başvurunuzu yapabilirsiniz. OGS cihazına sahip olabilmek için cihaz bedeli 40 TL+BSMV, depozito tutarı olarak da 20 TL yatırmanız gerekiyor. Aynı zaman da otomatik ödeme tutarını da OGS hesabınıza yüklemeniz gerekiyor.

4. Garanti Bankası

Garanti Bankası aracılığıyla OGS sahibi olmak istiyorsanız internet bankacılığı, direkt şubeden başvuru ve 444 0 333 Alo Garanti müşteri hizmetlerinden kolayca başvuru yapabilirsiniz.

5. Yapı Kredi Bankası

Yapı Kredi Bankası’na OGS başvurusu yapabilmeniz için 4 farklı yol bulunuyor. İnternet bankacılığı, direkt şubeden başvuru, 0850 222 04 44 müşteri hizmetleri hattı ve mobil uygulama.

6. Akbank

Akbank ile OGS hizmeti için çalışmak isterseniz dilerseniz direkt şubeden, dilerseniz Akbank Direkt internet bankacılığı kanalı ile başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca Akbank Direkt internet bankacılığı ile yalnızca etiket numarasını girerek OGS hesabınıza ödeme gerçekleştirebilirsiniz.

7. Ziraat Bankası

Ziraat Bankası, OGS müşterilerinin OGS hesaplarını kredi kartı, kredili mevduat hesabı veya vadesiz mevduat hesaplarından otomatik ödeme ile yönetiyor. Bu sayede herhangi bir bakiye yükleme zorunluluğu olmuyor. Ayrıca banka tarafından başvuru esnasında gerçek kişilerden araç ruhsatı ve kimlik, tüzel kişiler için ise araç ruhsatı, yetki belgesi ve imza sirküleri isteniyor.

OGS Yükleme

OGS yükleme işlemleri işlemleri oldukça kolaydır. Dilerseniz OGS ile çalışmış olduğunuz bankanın şubelerine başvuru yaparak yüklemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda bankaya gitmeden PTT şubeleri ile de OGS yüklemelerinizi gerçekleştirmeniz de mümkün. Ayrıca;

  • EFT ile yine OGS hesabınıza yükleme yapabilirsiniz.
  • ATM’lerden, hesabınızdan veya kredi kartınızdan OGS hesabınıza yükleme yapabillirsiniz.
  • 444 00 00 nolu telefon hattından yükleme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

OGS bakiye yükleme işlemleri ile uğraşmayıp kredi kredi kartınızı veya vadesiz banka hesabınızı OGS’niz ile ilişkilendirerek herhangi bir yükleme ile uğraşmak zorunda kalmadan geçişlerde ödeyeceğiniz ücretin, direkt olarak banka hesabınızın bakiyesinden veya kredi kartı limitinizden düşmesi de mümkündür.

OGS Geçiş ve Bakiye Sorgulama

OGS geçiş bilgilerinizi öğrenebilmeniz için 2 yöntem bulunmaktadır. Bu hizmetlerden ilki Karayolları Genel Müdürlüğünün sunmuş olduğu OGS sorgulama hizmetidir. Karayolları Genel Müdürlüğü üzerinden sorgulama yapmak için öncelikle aşağıda paylaştığımız resmi site bağlantısına tıklayıp daha sonra OGS-KGS Sorgulama bağlantısına tıklamanız gerekmektedir. Karşınıza çıkacak ekranda araç plaka no boşluğunu doldurduktan sonra ”Sorgula” butonuna tıklayarak geçiş bilgilerinizi öğrenebilirsiniz. Fakat Karayolları Genel Müdürlüğü sitesinden yapacağınız sorgulamada yalnızca geçiş ihlalleriniz ve cezalarınız görüntülenmektedir.

Karayolları Genel Müdürlüğü resmi sitesine gitmek için TIKLAYINIZ

Geçiş sorgulamada bir diğer yöntem ise e-Devlet üzerinden yapılacak olan sorgulamadır. E-Devlet sistemine T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra sağ üstte bulunan arama kutucuğuna OGS yazıp arama butonuna tıklayın. Tıkladıktan sonra karşınıza 5 seçenek çıkacak. Bu seçeneklerden ”Karayolları Genel Müdürlüğü/ Geçiş Bilgileri Sorgulama” bağlantısına tıkladığınız takdirde OGS kullanarak gerçekleştirdiğiniz tüm geçişlerinizi inceleyebilirsiniz.

Aynı zamanda hangi geçişte ne kadar ücret ödediğinizi de yine bu e-devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz. OGS yazıp arama yaptıktan sonra karşınıza çıkan seçeneklerden ”Karayolları Genel Müdürlüğü/ OGS Hesap Detayı Sorgulama” bağlantısına tıklarsanız karşınıza OGS Hesap bilgileriniz gelecektir. Hesabınızla alakalı tüm bilgileri bu ekrandan görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu bağlantıya girerek OGS bakiye sorgulama işlemi de yapmış ve bakiyenizi görüntülemiş olursunuz.

E-Devlet resmi sitesine gitmek için TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.