Kamu Dünyasına Dair

2018 Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği

Mantar yetiştiriciliği son dönemde hızla yayılan cazip iş alanları arasında öne çıkıyor. Mantar yetiştiriciliği ve mantarın bir çeşidi olan istiridye mantarı yetiştiriciliği alanında devlet desteği de son yıllarda oldukça arttı. Eğer mantar yetiştiriciliği yapmak gibi bir düşünceniz varsa, özellikle KOSGEB ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilen desteklerden faydalanabilirsiniz. Öte yandan, ücretsiz şekilde devlet desteğiyle verilen mantar yetiştiriciliği kurslarından faydalanarak bu yeni iş kolunun tüm detaylarını öğrenebilirsiniz.

KOSGEB Mantar Üretimi Desteği

KOSGEB kapsamında doğrudan mantar yetiştiriciliği için destek verilmemektedir. Ancak KOSGEB’in yayınladığı NACE kodları (desteklenen sektörleri gösteren liste) arasında yer alan tesislerden, mantar üreticiliğine ilişkin hazırlanmış kategori üzerinden KOSGEB Girişimcilik Destek Programı kapsamında başvuruda bulunabilirsiniz.

KOSGEB Girişimcilik Destek Programına Katılım Şartları

  • Program kapsamında verilen eğitimleri tamamlamış olmak
  • Eğitim sonrasında işletmeyi resmi olarak kurmak
  • Başvuru tarihi itibarıyla son 2 yıl içinde aynı iş için başka bir işletmenin kurulmuş olmaması ve destekten daha önce yararlanmamış olmak

Girişimcilik destek programı ayrıntıları için TIKLAYINIZ!

Güncel NACE kodlarını incelemek için TIKLAYINIZ!

Mantar Yetiştiriciliği IPARD Desteği

KOSGEB dışında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) hibelerinden de yararlanabilirsiniz. Mantar yetiştiriciliği için oluşturulan IPARD projesi kapsamında yüzde 70’e yakın hibe verilmektedir. IPARD projesi 2020 yılına kadar devam edecektir. Gerçek ve tüzel kişiler koşulları sağlamak kaydıyla TKDK İl Koordinatörlüğüne başvuru yapabilirler. Sağlanan desteklerin alt limiti 3 bin Euro, üst limiti ise 3 milyon Euro’ya kadar değişebilir.

TKDK destek başvuruları için TIKLAYINIZ! 

IPARD 2 ile ilgili tüm ayrıntılar için TIKLAYINIZ!

Mantar Yetiştirmek İçin Gerekenler

Kültür mantarı güneş ışığına ihtiyaç duymayan bir canlıdır, karanlık bir ortamda yetişmeye uygundur. Mantar yetiştiriciliği için; bodrum katları, mağara, toprak altı galerileri, ticari soğuk hava depoları ya da sadece bu iş için hazırlayacağınız; ranza ya da kasa, plastik torbaları yerleştireceğiniz bir düzeneğin bulunduğu mantarhanelere ihtiyaç duyacaksınız. Mantarın yetiştirilmesi sanıldığı kadar kolay ve hızlı bir iş değildir. Hasat alma süreleri yaklaşık olarak 90 günü bulur. Mantar yetiştirmek için yapmanız gerekenler ve gerekli malzemeler ise şu şekildedir:

  • Kompost hazırlığı (at gübresi ya da sentetik kompost malzemeler)
  • Pastörizasyon (hastalık ve zararlıların yok edilmesi, buhar makinesi ve pastörizasyon odası)
  • Misel ekilmesi ve misel ön gelişme devresi (miseller paketli şekilde satılır)
  • Örtü toprağı örtülmesi (örtü toprağı da poşetli olarak ya da kilo ile satılır)
  • Bakım (sulama, havalandırma, ısıtma gibi işlemler için sistemler)
  • Hasat ve hasat sonrası bakım işlemleri (paketleme ve muhafaza işlemleri)

Tüm sıralanan işlemleri gerçekleştirebilmeniz için ısıtma, soğutma, nemlendirme, havalandırma ve sirkülasyon (hava dolaşımı) sistemlerine sahip bir ortama ihtiyacınız var.

Kültür mantarı yetiştiriciliği konusunda daha ayrıntılı bilgi almak için TIKLAYINIZ!

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

Kültür mantarı türlerinden birisi olan istiridye mantarı yetiştiriciliği için de benzer şartları oluşturmanız gerekir. Mantar yetiştirmek için kurulan alanlara mantarhane denir. Bir mantarhane kurulmasının maliyeti ortalama 50 bin TL’yi (120 metrekarelik bir mantarhane için) bulacaktır. Kurduğunuz tesisin büyüklüğü ve yetiştirme sisteminize göre hasat miktarı da farklılaşır.

Ortalama 120 metrekarelik bir mantarhane kurduğunuz düşünülürse, istiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti için şu şekilde bir hesap yapabiliriz; 90 gün içinde 5 ton istiridye mantarı hasat edebilirsiniz. Bu mantarların kilogramını 6 TL’den satarak 30 bin TL kazanabilirsiniz. Elbette bu rakamın içinden tüm giderleri (işçilik, malzeme, vergi gibi) düşeceksiniz. Sonuç itibarıyla yılda ortalama 3 kez hasat yapacaksınız. (Tesisin bakımı ve hazırlık süreçleri düşünüldüğü için yılda 3 kez olarak değerlendiriliyor.) Böylece senede 120 bin TL elde edebilirsiniz. Giderlerin aylık ortalaması 8 bin TL olacaktır. Elinizde toplamda 23 bin TL kalır ve bu rakamı aylara böldüğünüzde, aylık ortalama 2 bin TL gibi bir kazanç getireceğini söylemek mümkün. Ancak bu ölçekte bir tesis ve daha büyüğü için hibe ya da yatırım desteklerinden faydalanırsanız, daha yüksek gelirler elde etmeniz mümkün olacaktır. Yine de daha önce bu işle ilgili bir tecrübeniz yoksa ve bu alana yatırım yapmak istiyorsanız, İŞKUR ve İSMEK gibi kurumların ücretsiz şekilde verdiği Mantar Yetiştiriciliği Kurslarına başvuru yapmanızı, konuyla ilgili detaylı bilgi sahibi olduktan sonra bu alanda yatırım yapmanızı tavsiye ederiz.

İŞKUR mantar yetiştiriciliği kursları için TIKLAYINIZ! 

İSMEK mantar yetiştiriciliği kursu detayları için TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.