Kamu Dünyasına Dair

Tüm Detayları ile KOSGEB 50.000 TL Hibe ve 100.000 TL Faizsiz Kredi

KOSGEB Girişimcilik Kursu ile birlikte girişimciler destekleniyor. Bu şekilde başarılı işletmelerin sağlam temelleri atılırken ülke ekonomisi ve gelecek şekillenmeye başlıyor. Bu kurslardan faydalanmak için KOBİ, girişimci ya da İŞGEM’i yönetme hedefiyle kurulmuş olan tüzel kişilikli bir kuruluş olması gerekiyor. Kurs kapsamında verilecek olan eğitimin ardından bireyler 50 bin TL hibe şartlarını karşılıyorsa KOSGEB hibe alma olanağına erişirken, diğer kişiler de 100.000 TL faizsiz kredi fırsatından faydalanma şansını yakalıyor. KOSGEB 50.000 TL hibe ve 100.000 TL faizsiz kredi fırsatından yararlanmak için ilk olarak dört farklı noktaya dikkat etmek gerekiyor. Fakat konumuz itibarıyla bunların yalnızca bir kısmına değineceğiz.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi

KOSGEB tarafından genç girişimcilere destek verildiği herkes tarafından bilinse de bu noktada dikkat edilmesi gereken şey çeşitli eğitimlerden geçilmesi gerektiği. Üstelik bu eğitimlerden geçtikten sonra faizsiz devlet kredisi ya da KOSGEB geri ödemesiz hibe gibi fırsatlardan yalnızca gençler faydalanmıyor. Ülkemizde girişimciliğin yayılması ve başarılı işletmelerin kurulması için verilmekte olan bu eğitim ile birlikte girişimcilerin sorumluluk sahibi olmaları, iş fikirlerine göre iş planı düzenleme becerisinin kazandırıldığı ve bu konular ile ilgili olarak bilgi ve deneyim verildiği eğitimler şu şekilde maddelere indirgenebilir:

  • KOSGEB tarafından düzenlenir.
  • Ulusal ya da uluslararası projeler de KOSGEB tarafından yürütülür.
  • Üniversiteler tarafından örgün eğitim olarak verilir.
  • KOSGEB ile işbirliği olan kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenir.
  • En az 32 saat sürer.
  • Ücretsizdir.

Yeni Girişimci Desteği

İŞGEM girişimcileri ya da Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminden geçen kişiler bu destekten faydalanabilir. Girişimciler başvuru yaptıkları günden başlamak üzere son bir yıl içinde Ekonomik Faaliyet Sınıflaması 4’lü kod kapsamında yer alan bir işletmeye sahip olmamalıdır. Ayrıca tüzel kişi statüsünde bir işletmenin yarısından fazlasına sahip olmamak gerekir. Alınacak olan destek ile birlikte TTK’ya göre gerçek ya da tüzel kişiliğe sahip olan bir işletme kurulabilir. İnkübatörlerde çalışan öğretim üyeleri haricinde girişimcilerin SGK’ya tabi olmamalıdır.

50.000 TL hibe nasıl alınır diye merak eden kişilerin destek unsuru şartlarını da yerine getirmesi gerekir.

Geri ödemesiz olarak kuruluş desteği için 2.000 TL, kuruluş döneminde alınacak olan makine, yazılım, teçhizat, donanım ve ofis malzemeleri için 18.000 TL, işletme giderleri için ise 30.000 TL verilir. Bu giderler 24 aylık döneme tabi olur. İşletme giderleri, iş yeri kirası ve personel ücretlerini kapsasa da aylık en fazla 5.000 TL olabilir.

Geri ödemeli olarak ise 100.000 TL sabit yatırım desteği şeklinde verilir. Bu ücret kuruluş döneminden itibaren alınacak olan makine, yazılım, teçhizat, donanım ve ofis malzemeleri içindir.

2.000 TL tutarındaki işletme kuruluş desteği hariç olmak üzere 1 ve 2. bölge için %60 oranında destek verilir. Geriye kalan 3, 4, 5 ve 6. bölgeler için ise bu oran %70 oranında olur. Bununla birlikte gaziler, engelliler, birinci dereceden yakını şehit olan kişiler ve kadın girişimciler %20 oranında destekten faydalanabilir.

Kuruluş döneminde alınacak olan makine, yazılım, teçhizat, donanım ve ofis malzemeleri için belirtmiş olduğumuz üst sınır ihtiyaç olması halinde %50 oranında esnetilebilecek ve 27.000 TL’ye çıkartılabilecek olsa da diğer yandan  işletme giderleri için verilmiş olan desteğin de aynı oranda kısılması gerekir. Zira her halükarda bu iki desteğin toplamı 48.000 TL olmalıdır.

KOSGEB 50.000 TL Hibe ve 100.000 TL Faizsiz Kredi Şartları

Her şeyden önce ilk olarak KOSGEB hizmet merkezlerine başvuruda bulunmanız gerekir. KOSGEB hizmet merkezlerine başvuruda bulunmak isteyen kişilerin ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir. Bununla birlikte 18 yaşını da geçmiş olmanız gerekiyor. Bu koşulları yerine getiren kişilerin KOSGEB hizmet merkezlerine başvurmasının önünde hiçbir şey bulunmuyor. KOSGEB hizmet merkezine başvuru yapan kişiler biraz önce bahsetmiş olduğumuz Uygulamalı Girişimcilik Kursuna katılmalıdır. Geçmişte 70 saate varan süre diliminde biten bu kurslar için günümüzde 32 saat yeterli oluyor.

KOSGEB tarafından sunulmakta olan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi sertifikasını almayı başaran kişiler ise kurmak istedikleri iş için bir plan hazırlamalılar. Hazırlanacak olan bu planın nasıl yapılacağı ise bahsi geçen eğitimde verilmiş bulunuyor. İş planı hazırlayan kişilerin yapacakları başvuruların ardından onay almaları halinde KOSGEB hibe ya da kredilerinden faydalanmaları da mümkün oluyor. KOSGEB kredisi almak isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken bir başka nokta ise KOSGEB tarafından her sektör ve alana kredi desteğinin verilmiyor oluşudur. Eğer hayvancılık ile uğraşmak isteyen bir genç girişimciyseniz bu durumda destek alabilecek olsanız da KOSGEB size hayvan almanız için destek vermez. Bu tür noktalar sektörden sektöre değişiklik gösterdiği için dikkat edilmelidir.

1. 50.000 TL Hibe Kimlere Verilir?

50.000 hibe almak isteyen kişiler KOSGEB tarafından o yıl için sunulmuş olan şartları yerine getirmelidir. Bunun sebebi 50.000 TL adı üzerinde geri ödemesiz bir şekilde verileceği için KOSGEB bu desteğin boşa gitmemesine emin olmak adına bu süreçte ince eleyip sık dokur. Bu nedenle de her halükarda sağlam bir iş planına sahip olmanız gerekir. Herhangi bir eğitim almayan kişilerin iş planı kurması da pek mümkün olmaz. Ayrıca Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminin alınması da zorunludur. Bu nedenle bu eğitimi alan, gerekli şartları yerine getirebilen ve KOSGEB’i ikna edecek düzeyde bir iş planı kurabilen kişiler geri ödemeleri gerekmeyen 50.000 TL tutarında hibe desteğini alarak iş kurabilirler.

2. 100.000 TL Faizsiz Kredi Kimlere Verilir?

KOSGEB tarafından girişimcilere sunulmuş olan 100.000 TL faizsiz krediyi almak isteyen kişilerin almış oldukları bu krediyi iki yıl geçtikten sonra 24 taksit şeklinde ödeme yükümlülüğüne sahip olur. Bu şekilde taksitli ödemeler girişimcilerin de rahatlamasını sağlar. Aynı zamanda bu meblağda kredi almak isteyen kişilerin de çeşitli şartları yerine getirmesi gerekir. Örneğin, bu kişilerin hali hazırda ellerinde bir sermayesinin bulunmaması halinde kredi desteği alması da mümkün olmaz. Diğer yandan sermaye yetersizliği çeken kişiler 100.000 TL’ye varan faizsiz kredi desteğinden faydalanmak için başvuruda bulunabilir. Fakat her halükarda hibe desteğinde olduğu gibi Uygulamalı Girişimcilik kursuna gitmeli, 32 saatlik eğitimden geçerek sertifika almalı, iş planı hazırlamalı ve KOSGEB’i kuracağınız iş konusunda ikna etmelisiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.