Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Araç sahibi olunduğunda, iki çeşit sigorta ile karşılaşılır. Bunlardan ilki yasalar gereği zorunlu olan trafik sigortasıdır. İkincisi ise kasko sigortasıdır. Arabada kasko zorunlu mu diye düşünenler için, öncelikle belirtmemiz gerekir ki kasko yaptırıp yaptırmanın yasal hiçbir yükümlülüğü yoktur. Trafik sigortası kaza anında karşı tarafın aldığı maddi ve bedeni hasarları karşıladığı için kazayı yapanın hasarının gideri de kendisine kalır. Ancak kasko kapsamı daha geniş olduğu için, aracın bir nevi teminatıdır.
Aracı trafikte de park halindeyken de korur. Kasko poliçesi ek teminatlar belirlenmemiş ise ana hatları ile çalınma, yanma, çarpma ve çarpılma durumlarını karşılar. Bunlar dışındaki kapsamı ise, poliçe hazırlanırken belirlenen sınırlar çizer. Poliçe ne kadar geniş olursa, pirim tutarı da ona göre değişir. Yazının devamında kaskonun ödeme yapmadığı durumlar, ek ve ana teminatlar ile kasko ne kadar sürede ödeme yapar konuları ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kasko Ödeme Yapmıyor Ne Yapabilirim?
Kasko hangi durumlarda ödeme yapmaz, araç sahiplerinin en çok aklına takılan sorular arasında yer alır. Araca hasar gelmesi durumunda, kasko sigortası aracın hasarını karşılamakla yükümlüdür. Eğer kasko ödeme yapmıyor ise hasarın teminat dışı kaldığı durumlardan biri oluşmuş olabilir. Ödeme yapılmamasının nedeni bunlardan biri değilse poliçe sahibi Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurarak uyuşmazlık durumunun incelenmesini isteyebilir. Burada önemli olan noktalardan biri, sigorta şirketinin bu kuruluşa üye olmasıdır. Öncelikle sigorta şirketine uyuşmazlık ile ilgili görüş bildirilir. Sigorta şirketi geri dönüş yapmaz ya da geri dönüş halinde bile uyuşmazlık durumu devam eder ise komisyona başvuru yapılabilir.
Ödeme Süreci Nasıl İşler?
Kasko ne zaman ödeme yapar sorusunun cevabı ise, hasar ihbarından sonra en fazla 45 gündür diyebiliriz. Ödeme için hasar öğrenildiği andan beş gün sonraya kadar kaskoya haber verilmelidir. Eğer şirket ek belgeye ihtiyaç duyuyorsa, araç sahibine 3 gün içerisinde ek belgeler ile ilgili bilgi verir. Bütün belgeler ile birlikte eksper raporuna da ulaşmasının ardından 10 gün sonra hasar bedeli ödenir. Hasara ait ödeme, 45 gün içerisinde mutlaka yapılmalıdır. Kasko şirketleri ödeme yapmak için sigortalıdan birtakım belgeleri talep eder. Genelde standart olan belgeler, kaskoya başvuru nedenine göre değişiklik gösterebilir. Standart evrakları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kolluk kuvvetleri tarafından hazırlanmış tutanak,
- Hasarın oluşuna dair sigortalı beyanı,
- Alkol ölçüm belgesi,
- Kaza veya hasar fotoğrafları,
- Sürücü ehliyetinin fotokopisi,
- Ruhsatın fotokopisi,
- Yanma durumunda eğer gelmişse itfaiye tutanağı,
- Çalınan araç için 30 gün sonra karakoldan alınan bulunmadı evrağı,
- Poliçe fotokopisi,
- Poliçe sahibinin banka hesap bilgileri.
Kasko Ödemeyi Nasıl Yapar?
Kasko ödemeyi nasıl yapar sorusu ise kafa karıştıran bir başka konudur. Kasko poliçesinde ödeme ile ilgili detaylı bilgiler yer alır. Her şirketin şartları diğerinden farklı olduğu için, poliçe yapılırken bu konunun da netleştirilmesi önemlidir. Onarım söz konusu ise, sigorta şirketi ve sigortalı tarafından belirlenecek servislerde poliçenin esaslarından biridir. Kasko ödemesi nasıl olur sorununun cevabı ise, ödemenin iki farklı şekilde yapıldığıdır. Onarım halinde ödeme servise yapılır. Diğer durumlarda ise ödeme sigortalının banka hesabına yatırılır.
Sigorta Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Aşağıda yer alan durumlar kaskonun karşılamadığı hasarlar kategorisindedir;
- Taşıtın uyuşturucu ve alkol etkisi altında birisi tarafından kullanıldığı durumlarda.
- Taşıta kasten hasar verildiğinin anlaşılması halinde.
- Savaş, ihtilal, isyan, iç savaş, düşman işgali gibi olağanüstü hallerde.
- Aracın, bakım hizmetlerinin aksatılması nedeniyle çürüme meydana gelmesi, yağ ve su eksikliği hallerinde.
- Sonradan araçta kullanılan ve orijinal olmayan parçalar yüzünden oluşan hasarlarda.
- Karayolları yönetmeliğinde belirtilen ve araç ruhsatında yer alan yük ve yolcu taşıma sınırının aşılması halinde.
- Hasar anında aracın ehliyetsiz biri tarafından kullanılmasında.
- Nükleer atık ve yakıtlardan dolayı oluşan zararda.
- Araca, sigortalının fiilen sorumlu olduğu biri tarafından zarar verilmesi ve kaçırılması halinde.
- Aracın naklinin ruhsatı olan gemi ve tren dışındaki araçlarla yapılması ve aracın bu nakil sırasında zarar görmesi halinde.
- Araç kamu kurumları tarafından çekilirken hasar görürse zarar teminat dışı kalır.
Kasko Kapsamına Neler Girer?
Kasko kapsamı şirketten şirkete değişiklik gösterir. Ancak genel hatları ile araca başka bir aracın çarpması, aracın başka bir araca çarpması, aracın yanması ve çalınması halleri ortak hasar teminatlarıdır. Bunun dışında poliçeye ek teminatlar eklenebilir;
- Enflasyon Teminatı: Araç değerinin enflasyon karşısında korunmasını amaçlar.
- Yurt Dışı Teminatı: Kasko teminatları ülke sınırları içerisinde geçerlidir. Yurt dışında da aracın korunmasını isteyen sigortalı, poliçeye yurt dışı teminatı ekletebilir.
- Deprem Teminatı: Depreme bağlı olası bir hasar durumunda aracı güvence altına alır.
- Sel ve Su Baskınlarına Karşı Teminat: Aniden ortaya çıkabilecek sel ve su baskınları standart bir kasko poliçesinin dışında tutulur. Eğer istenirse bu iki olay için de kaskoya ek teminat koyulabilir.
- Hukuksal Yardım Teminatı: Uyuşmazlıklardan doğan giderleri ve sürücünün varsa kefaletini limitler dahilinde karşılar.
- Kullanım Kaybı Teminatı: Aracın hasar halinde kullanılamaması halinde şehir içi ulaşımda taksi ve kiralık araç giderlerinin karşılanmasını içerir.
- Yanıklar: Aracın herhangi bir yerinde, örneğin koltuklarında sigara gibi maddelerden oluşan yanıkları teminat altına alır.
- Terör: Bu kapsam aracın terörle mücadele yasasında yer alan nedenlerden birinden dolayı gördüğü zararı karşılar.
Tek taraflı kazada kasko öder mi konusu ise olukça karışıklığa yol açmakta. Sürücünün kendi başına yaptığı kazalarda kasko şirketine verilmesi gereken belgeler ve tutanaklar genelde eksik olduğundan kasko ödeme yapmaz. Ancak, sürücü kazayı tek taraflı yapmış olmasına rağmen, bütün adımları eksiksiz izlerse ve yukarıda yer alan ödeme dışı hallerden biri söz konusu değilse kasko şirketi hasarı karşılar.
Kasko Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kasko sigortası, kişinin inisiyatifine kalmıştır. Yine de trafik yoğunluğu göz önüne alındığında, istenmeyen durumlardan korunmak için önemlidir. Araç sadece seyir halinde değil, park halinde de hasar görebilir ya da doğal afetlerden etkilenebilir. Araç sahibinin ekonomik olarak zorlanmasını veya aracın tamamen kullanılmaz hale geldiği durumlarda zarar görmemesini amaçlar. Kasko poliçesinin teminat tutarları aracın yaşı, modeli, sürücünün kaza geçmişi, dahil edilecekse aracın donanımları ve ek teminatlar gibi maddelerden etkilenir. Ayrıca ek teminatlar konulan bir poliçenin ödeme tutarı, standart bir poliçeye göre daha fazla olacaktır. Kasko yaptırırken birkaç sigorta şirketinden teklif almak ve teklifleri ayrıntılı incelemek önemlidir. Her şirketin kasko için belirlediği tutar bir diğerinden farklı olabilir.