Kamu Dünyasına Dair

Kadın Girişimcilere Verilen Devlet Destekleri Nelerdir?

Ekonominin büyümesi, üretimin artması için girişimcilik faaliyetleri olmazsa olmazdır. Bu yüzden devlet ve bazı kuruluşlar, bir girişimcilik planı olan ancak yeterli sermayesi bulunmayan kadın girişimcilere destek hibe veriyor. Bunun dışında çeşitli bankalar ve vakıflar da kadın girişimcilere kredi imkanı sağlayabiliyor.

KOSGEB Kadın Girişimci Desteği

Kadın girişimcilere devlet desteği KOSGEB tarafından sağlanıyor. Geri ödemesiz yani hibe olarak verilen 50.000 TL’ye varan bu desteği alabilmek için sağlamanız gereken en büyük iki şart bir girişimcilik planınızın olması ve “Uygulamalı Girişimcilik” eğitimi almış olmanız. Eğer bu eğitimi aldığınızı kanıtlayan bir sertifikanız varsa direkt girişimcilik planınızla birlikte KOSGEB’e başvuruda bulunabilirsiniz. Fakat eğer bu tarz bir eğitimi daha önce almadıysanız KOSGEB tarafından verilen 32 saatlik toplu eğitime katılmanız gerekiyor. Bu eğitim sonucu Uygulamalı Girişimcilik sertifikanızı almış olduğunuz için otomatik olarak ön şartı sağlamış oluyorsunuz. Ancak her sene çok fazla başvuru yapıldığından dolayı bu eğitim için yaptığınız başvuru sonrasında, başvurduğunuz ile göre değişen 30 soruluk yazılı bir sınava ya da sözlü mülakata çağrılıyorsunuz.

KOSGEB Hibe Başvurusu Nasıl Yapılır?

Uygulamalı Girişim eğitimini aldıktan sonra takip etmeniz gereken başvuru adımları şunlardır:

1. KOSGEB veritabanına internet üzerinden kayıt olmalısınız.

2. KOBİ beyannamesini doldurmalısınız

3. KOBİ bilgi formunu doldurmalısınız

4. Yapmayı planladığınız işin projesini standartlara uygun olarak hazırlamalısınız

5. Faturaları KOSGEB’e sunmalısınız

6. İş yeri açmak için gerekli belgeleri doldurduktan sonra onları da KOSGEB’e sunmalısınız

KOSGEB Kadın Girişimci Hibesi Ne Kadar?

Girişimci kadınlara devlet desteği tutarı için belirli bir miktar yoktur. KOSGEB tarafından belirlenen sınırlar dahilinde verilecek tam tutar, KOSGEB yetkilileri tarafından kurmayı planladığınız işin ihtiyaçlarına göre belirlenir. Genel bir fikir edinmek adına aşağıdaki tablodan yararlanabilirsiniz.

Kadın Girişimcilere Kredi Desteği

Geri ödemesiz destek veren tek kurum KOSGEB olmakla birlikte kadınların iş hayatında yerini alması birçok banka ve vakıf tarafından öncelikli amaç olarak görülüyor. Bu yüzden bazı banka ve vakıflar tarafından kadın girişimcilere dosya masrafı vb. olmadan, kefil aranmadan düşük faiz oranlarında kredi sağlanıyor.

Mikro Kredi Nasıl Alınır?

Mikro kredi Türkiye Grameen Mikro Finans Programı ve Türkiye İsrafı Önleme ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından evden üretim yapmak isteyen kadın girişimcilere verilen destektir. Aynı mahallede oturan 5 ya da daha fazla kadının bir araya gelerek bu vakıflara başvurması gerekir. Başvuru sonrasında vakıf görevlileri girişimcileri evlerinde ziyaret ederek girişimcilik fikirlerini dinlerler ve buna göre verilecek kredinin bütçesini ve geri ödemesini tartışırlar. Anlaşmaya varılması durumunda 100 ile 1.000 TL arası bir kredi kadın girişimcilere faizsiz geri ödenmek üzere verilir.

Bu krediye mikro kredi denmesinin sebebi verilen tutarın devlet desteği ve banka kredilerinin çok altında olmasıdır. Ancak evden yapılacak işlerde maliyetin nispeten daha düşük olduğu da göz önünde bulundurulduğunda kadın girişimcilere oldukça faydası olacaktır.

Mikro kredi alınarak evden yapılabilecek işler:

  • Ev yemekleri
  • Terzilik
  • Boncuk ve takı tasarım
  • Halı dokuma
  • El işi boyama
  • Örgü, tığ işleri
  • Organik küçük ölçekli tarım

Kadın Girişimci Kredisi Nasıl Alınır?

Kadın girişimcilere destek veren bankalar faiz oranı düşük kredilerle birlikte KOBİ danışmanlık desteği, dış ticarette kullanılmak üzere ek krediler, avantajlı pos cihazı tahsis edilmesi gibi çeşitli hizmetler de sunabilir. Sunulan hizmetler bankadan bankaya, hatta aynı bankanın içinde farklı programlara göre bile değişebilir. Bu yüzden kadın girişimci kredisi seçenekleri ve başvuru süreci için kredi almak istediğiniz banka, size en sağlıklı bilgiyi verecektir.

Buna karşın hemen hemen tüm bankalarda kadın girişimci kredi desteği için başvuruda bulunacak kadınların 50 yaşın altında olması ve kredi notunun yüksek olması şartı aranıyor.

Kadınlara Düşük Faizli Kredi Veren Bankalar

  • TEB Ev Hanımı Destek Programı
  • Vakıf Bank EBRD Desteği
  • Halkbank Kadın Girişimci Destek Programı
  • HSBC
  • ING Bank
  • QNB Finansbank
  • Garanti Bankası
  • Odeobank
  • Ziraat Bankası
  • İş Bankası
  • Akbank

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.