İşbaşı Eğitim Programı Randevusu Nasıl Alınır?
İşbaşı eğitim programı randevu başvurusu 81 ilin tamamında bulunan İŞKUR İl Müdürlüklerine yapılır. Randevu tarihi alındıktan sonra başvuru formu doldurularak gerekli evraklarla birlikte İŞKUR İl Müdürlüklerine teslim edilir. İŞKUR İl Müdürlükleri, başvuru yapan işverenin programa uygun olup olmadığını değerlendirdikten sonra işverenin başvurusunu onaylar. İşverenin başvurusu kabul edildikten sonra İŞKUR, eğitim programı kapsamında istihdam etmek istediği personelin durumunu inceler. Özel sektörün nitelikli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla uygulamaya giren işbaşı eğitim programı bu şartlar altında yürütülür.
İşkur’un İşbaşı Eğitim Programı
İŞKUR, Türkiye’de işsizliği azaltmak ve yetişmiş eleman ihtiyacını etkili bir şekilde karşılamak için yeni bir uygulamayı yürürlüğe koydu. Bu uygulama kapsamında meslek edindirme kursları kaldırılarak bu kursların yerine İşbaşı Eğitim Sistemi getirildi. Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan istihdam seferberliği kapsamında İŞKUR ve özel sektör arasında eş güdümlü bir çalışma başlatıldı.
Bu çalışmaya göre yıllık 1,5 milyon kişinin istihdamı hedefleniyor. Türkiye’de faaliyet gösteren bütün özel sektör firmalarının katılabileceği işbaşı eğitim programı özel firmaların çalışanlara yapacağı ödeme yükünü azaltıyor. Bununla birlikte çalışanların maaşlarından yapılan vergi kesintisi ve SGK primlerini şirketler adına devlet ödüyor. Özel sektörün nitelikli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla düzenlenen meslek edinme kursları hedeflenen başarıyı yakalayamadığından bu uygulamaya son vererek nitelikli personel ihtiyacının işbaşı eğitim sistemi ile karşılanması amaçlanıyor. Bu sistem kapsamında işsiz vatandaşlar çalışmak istediği işletmeyi seçtikten sonra maaşını ve genel sağlık sigortası giderlerini İŞKUR karşılıyor.
İşbaşı eğitim sistemi kapsamında yürütülen eğitim en az 3 ay olmak üzere 12 ayla sınırlıdır. İstisna olarak siber güvenlik, oyun geliştirme uzmanı ve bulut bilişim gibi yaşadığımız çağın ve geleceğin meslekleri olarak kabul edilen alanlarda işbaşı eğitim süresi en fazla 9 ay olarak uygulanıyor. Bu sürede haftalık 5 iş günü, en çok 45 saat çalışma ve günlük 9 saatlik çalışma süresi öngörülüyor. Cumartesi günleri mesai yapan firmalarda günlük çalışma süresi 7,5 saate düşüyor.
İŞKUR’da kaydı olan işsiz vatandaşların mesleki deneyim sahibi olmaları ve teorik olarak eğitim aldıktan sonra mesleki uygulamaya dahil olmaları gerekiyor. Bu sayede çalışanların iş ortamına uyum sağlamaları hedefleniyor. Uygulama kapsamında işsiz vatandaşların mesleki yeterliliğe kavuşup, edinecekleri tecrübeyle mesleki gelişimlerini sürdürecekleri bu programda, çalışanların kurumunu tercih etme hakkı bulunuyor. İşverenler ise aradıkları vasıflara sahip adayları kendileri tespit edebilecekleri gibi, İŞKUR’dan da çalışan talebinde bulunabiliyor.
İşkur Eğitim Programı Katılım Şartları
İşbaşı eğitim programına katılım için çalışanlarda bazı şartlar aranıyor.
- İŞKUR’a kayıtlı olup halihazırda herhangi bir işte çalışmıyor olmak
- 15 yaşını doldurmuş olmak
- Birinci ya da ikinci dereceden kan hısımlığı ilişkisi olmamak
- Çalışan ve işveren arasında evlilik bağının olmaması
- Kamu ya da özel sektörde herhangi bir kurumdan emekli olmamak
- İşbaşı eğitim programının başladığı tarihten önceki 3 aylık dönemde kayıtlı işverenin çalışanı olmamak
- İşbaşı eğitim programı başlangıcından önceki son bir ayda uzun vadeli sigorta kollarının herhangi birinden primi yatırılmamış olmak
- Program öncesinde iş ve meslek danışmanlığı kurslarına katılarak eğitim gördüğüne dair gerekli belgeyi almış olmak
İşbaşı eğitim programından yararlanmak isteyen işverenlerin İŞKUR’a kayıtlı olması ve programın başladığı tarihte en az 2 sigortalı çalışanının olması gerekiyor. İşverenin işbaşı eğitim programı kapsamında istihdam edebileceği çalışan sayısı, toplam çalışan sayısının %30’u olarak belirlenmiştir. Örneğin; 10 çalışanı olan bir iş yeri için işveren 3 katılımcı talebinde bulunabilir.
Söz konusu şartlara sahip olup aynı zamanda işbaşı eğitim programına katılmalarına engel olmayan öğrenciler de bu programa katılabiliyor. İsteğe bağlı sigortalı kabul edilenler, tarımsal faaliyette bulunanlar, sosyal yardım, dul ve yetim aylığı ile engelli maaşı alanlar da işbaşı eğitim programına başvurabiliyorlar. İşbaşı eğitim programı şartları kapsamında belirtilen durumda olan işsizler programa başvuru yaptıktan sonra eğitim sürecine tabi tutuluyor.
İşkur Eğitim Programı Başvurusu
Özel sektörün nitelikli personel ihtiyacını karşılamayı amaçlayan işbaşı eğitim programından Türkiye’nin 81 ilinde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri sorumlu tutuluyor. Eğitim programına katılabilmek için başvuru formunun doldurulup İŞKUR İl Müdürlüğüne teslim edilmesi gerekiyor. İşkur işbaşı eğitim programı başvuru formu İŞKUR bürolarından temin edilebileceği gibi büroya gitmeden önce de hazırlanabilir. Başvuru formunda, başvuran işverenin gerekli bilgileri doldurması isteniyor. Formda işveren tarafından doldurulması gereken yerler aşağıdaki gibidir.
- Firma adı ve ünvanı
- İŞKUR numarası
- Çalışan sayısı
- İşbaşı eğitimi yapılacak meslek
- Katılımcının adı ve soyadı
- Katılımcı statüsü ve T.C. Kimlik numarası
- İşverenin yetkilisinin adı ve soyadı ve telefon numarası
- İşverenin başvuru tarihi ve işverenin imza ya da kaşesi
Üç kısımdan oluşan başvuru formunda ilk kısım başvuruyu yapacak işveren tarafından dolduruluyor. İkinci ve üçüncü kısım danışmanlık servisi ve işbaşı eğitim servisi tarafından dolduruluyor. Formu dolduracak olan işverenin bu kısımlara herhangi bir şekilde doldurmaması gerekiyor. Aşağıda İŞKUR işbaşı eğitim programına başvuru yapmak için örnek bir form yer alıyor. Linkteki başvuru formunun çıktısını aldıktan sonra formu eksiksiz bir şekilde doldurarak İŞKUR İl Müdürlüğüne teslim etmeniz durumunda başvuru işleminiz tamamlanır.
İŞKUR işbaşı eğitim programı başvuru formu örneğini incelemek için TIKLAYINIZ!
İşkur İşbaşı Eğitim Programı Maaşı Ne Zaman Yatar?
İşbaşı eğitim programı maaşlarının birçok aşamadan geçerek hesaplanması nedeniyle net bir maaş ödeme tarihi bulunmuyor. Söz konusu maaşların hesaplama süreci nedeniyle ilan edilen tarihten 1 ay kadar gecikmeli olarak ödendiği de biliniyor. Bu maaşın hesaplanma süreci aşağıdaki aşamalardan oluşuyor:
- Program kapsamında çalışanlara devam çizelgesi gönderiliyor. Her gün imzalanması gereken bu çizelge her ayın 1’inde İŞKUR’a gönderiliyor.
- İŞKUR gelen evrakı kayıt bölümüne göndererek kayıt altına alıyor.
- İşlemi tamamlanan evrak muhasebe birimine iletiliyor. Muhasebe birimi ise ödeme evrakını düzenleyip, evraklar kurum şefi ve müdürüne imzalatıyor.
- Bütün işlemleri tamamlanan evrak için banka emri oluşturulduktan sonra çalışanın Halkbank hesabına maaşı yatırılıyor.
İşbaşı eğitim programı maaşı yatırılması için gerekli çizelgenin gönderilmesi ve ödeme emrinin çıkarılmasına kadar geçen sürenin uzunluğu maaşın yatış tarihini belirliyor. Buna göre İŞKUR’a gönderilen devam çizelgesinin İŞKUR personelleri tarafından işleme alınma hızı maaş tarihini doğrudan etkiliyor.