İpotekli İhtiyaç Kredisi Veren 9 Banka
İhtiyaç kredisi, nakit ihtiyacının bankalardan belirli bir sözleşme ve kurallar içerisinde karşılanması olarak tanımlanabilir. İhtiyaçların sınırı ne kadar genişse, ihtiyaç kredisinin kullanım amacı da o kadar geniştir. Evlilik, borç kapama, alışveriş, tatil, eğitim gibi giderlerini karşılamak amacıyla bankaya kredi başvurusu yapan kimseye kredi verilip verilemeyeceği birkaç kritere göre belirlenir. Öncelikle kredi notuna bakılır. Kredi notu, geçmiş ödeme performansı, borç ve gelir oranı, kredi kullanım sıklığı, kredi kartı kullanım alışkanlığı gibi ayrıntılar ile hesaplanır. En alttan başlamak üzere riskli, az riskli, orta riskli, iyi, çok iyi gibi basamaklarla değerlendirme yapılır. Kişinin kredi notu ne kadar yüksekse kredi başvurusunun onaylanma ihtimali de o kadar yüksektir.
Kredi notunun bir bileşeni olan borç ve gelir oranı da kredi onayını doğrudan etkiler. Mevcut borçlar, gelire oranla yüksekse, banka istenen tutarı onaylamayabilir. Eğer başvuru miktarı yüksekse, bu durumda tek bir çare kalır; ipotekli kredi kullanmak. İpotekli ihtiyaç kredisi nedir? İpotekli kredi, herhangi bir gayrimenkulü teminat göstererek alınan kredidir. İpotek şartları bankadan bankaya değişiklik gösterir. Bazı bankalar sadece ev ipoteğini kabul ederken, bazıları imarlı arsa veya iş yeri de kabul edebilir. İpotekli kredi kullanmak isteyen müşterilerin öncelikle bankaların uyguladığı faiz oranlarını ve masrafları iyice araştırıp, birkaç teklif almaları önerilir. Faiz oranları bankadan bankaya, hatta günden güne bile değişiklik gösterebilir.
İpotekli İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar
1. Akbank İpotekli İhtiyaç Kredisi
İpotekli kredi imkanı sunan bankalardan biri olan Akbank’ın müşterilerine yüksek tutarlı kredi kullandırabiliyor. Konut ve iş yeri ipoteği kabul eden bankanın müşterilerine koştuğu şart kredi taksitlerinin, toplam hane halkının gelirinin en fazla %50’si kadar olması. Kimlik gösteren belge, gelir belgeleri, ücret ve kazanç belgeleri ile ipoteklenecek menkulün tapusu başvuru sırasında isteniyor. Ekspertiz ücretinin müşteriden tahsil eden bankanın başvuruyu reddetme olasılığı da mevcut.
2. VakıfBank İpotekli İhtiyaç Kredisi
Vakıfbank ipotekli ihtiyaç kredisi, teminat gösterilen gayrimenkulün ekspertiz değerinin %80’ine kadar kullanılabilir. Bu da büyük nakit ihtiyaçlarının karşılanması için oldukça iyi bir yoldur. Kredi vadesi en fazla 48 aydır. Aylık taksitler halinde ödenebileceği gibi, üç ayda bir ödeme seçeneği de değerlendirilebilir. Banka kredisi için başvuru yapan kişinin düzenli bir geliri olması şarttır. İpotekli kredilerin onay süreci diğer kredilere göre daha uzundur. Öncelikle ipotek edilecek malın değerinin belirlenmesi için bir ekspertiz incelemesi yapılır. İşlem süresini uzatan ayrıntı ise değer belirleme sürecidir.
3. Ziraat Bankası İpotekli İhtiyaç Kredisi
Ziraat Bankası ipotekli bireysel finansman kredisi olarak adlandırılan kredinin vadesi en fazla 48 aydır. Kredi tutarı ise ipoteğe söz konusu olan gayrimenkule göre değişir. Ev ipotekli ihtiyaç kredisi için %80, iş yeri için %75, imarlı arsalar içinde %50 limit vardır. İmarsız arsalar ipoteğe konu olmaz. Kredi taksitlerinin ödenmesi devam ettikçe hayat, konut ve zorunlu deprem sigortası yapılır. Başvuru sadece banka şubelerinden kabul ediliyor. Ziraat Bankası ipotekli ihtiyaç kredisinin masrafı, standart bir tüketici kredisine göre daha fazladır. Tüketici kredilerinde sadece kredi kullanan kişiye hayat sigortası yapılırken, ipotekli kredilerde hayat sigortasına ek olarak, ipotek altına alınacak gayrimenkulün çeşidine göre farklı sigorta prosedürleri uygulanıyor.
4. İş Bankası İpotekli İhtiyaç Kredisi
İş Bankası’nın ipotekli ihtiyaç kredisi sadece mesken olarak kullanılan konutların teminat gösterilmesi durumunda kullanılabilir. Konut ekspertiz değerinin en fazla %50’si kadar kredi limiti vardır. Arsa veya iş yeri ipoteği banka tarafından kabul edilmez. Ayrıca üzerine ipotek konulacak konutun kat mülkiyeti, kat irtifakı ve iskan durumlarına da bakılır. Tapu ile birlikte gelir belgesi de başvuru sırasında istenilen evraklar arasındadır. Banka, kredi değerlendirmesinde başvuru yapan müşterinin gelir durumunun yeterli olmaması durumunda kefil isteyebilir.
5. Burgan Bank İpotekli İhtiyaç Kredisi
Gayrimenkul sahipleri, ekspertiz incelemesi sonucu acil satış değeri 100.000 TL’nin üzerinde olan ev veya iş yerlerini teminat göstererek, Burgan Bank’ın ipotekli kredisinden faydalanabilirler. Evler için aranan şart kat mülkiyeti tapusu veya kat irtifakı tapusudur. Ayrıca son beş yıl içerisinde aile içi satış yapılmamış olması gerekir. Başvuru internet sitesinden veya şubelerden yapılabilir. İnternetten başvuru yapılabilmesi bu kredinin avantajlarından biridir. Ayrıntılı başvurunun ardından banka müşteriyi arayarak ekspertiz değerini paylaşır. Olumlu sonuç alınmasından sonra ise kredi kullanımı ile ilgili işlemlere geçilir.
6. DenizBank İpotekli İhtiyaç Kredisi
DenizBank, evini teminat gösterene evin belirlenen bedelinin %80’ine kadar kadar kredi imkanı sunuyor. Ancak banka bu kuralına ek bir kısıtlama daha getirmiş ve maksimum kredi tutarını 200.000 TL ile sınırlı tutmuştur. Kredinin vadesi en fazla 48 ay olarak belirlenebilir. Nüfus cüzdanı ile birlikte başvuru aşamasında gelir belgesi de isteniyor. Serbest meslek sahiplerinin ise 3 yıllık vergi levhaları olup olmadığına bakılıyor. Bu kredide ev teminat gösterilse bile, banka kefil ve ek belgeler isteyebilir. İpotekli kredinin dosya masrafı dışında bir de ekspertiz ücreti vardır. Kredinin vadesi uzadıkça faiz oranı da artar. Başvuru yapmak için şubeye bizzat gitmek gerekir. DenizBank müşterileri de dahil online kanallar ile bu kredi için başvuru yapılamaz.
7. TEB İpotekli İhtiyaç Kredisi
TEB bireysel finansman kredisi olarak geçen bu kredinin şartı da diğer bankalar gibi sahip olunan evin teminat olarak gösterilmesidir. Evin değerinin %60’ına kadar kredi kullanabilme imkanı vardır. Sabit faiz ve sabit taksitler ile kullandırılan kredinin vadesi 48 aya kadar belirlenebilir. Kat irtifakı veya kat mülkiyeti olan evler teminat gösterilebilir. Bu kredi için başvuru yapmak isteyenler sadece şubelerden işlem gerçekleştirebilir. Kredinin masrafları arasında ekspertiz ücreti, ipotek ücreti ve sigorta masrafları bulunuyor. Başvuru sonucu TEB’in internet sitesinden takip edilebilir. Maaş bordrosu ile birlikte maaş yazısı getiren müşterilerin çalıştıkları iş yerine ait imza sirkülerini getirmeleri istenir. Banka müşterilerinden kredi kullanım nedeni ile ilgili bir bilgi talep etmez.
8. Yapı Kredi İpotekli İhtiyaç Kredisi
Konut teminatı ile kullandırılan kredinin faiz oranı ihtiyaç kredisine göre daha uygun. Banka 48 ay vade imkanı tanıyor. Kredi tutarı, teminat olarak gösterilen konutun en fazla %50’sine kadar olabilir. Yapı Kredi Bankası, kredi kullanımı ile ilgili bir sınır koymaz. Bu kredi ile müşterilerinin evlilikten tatile, tadilattan eğitime kadar bütün masraflarını karşılamasına olanak sağlar.
9. Halkbank İpotekli İhtiyaç Kredisi
Bireysel destek kredisi olarak tanımlanan kredi, konut teminatı ile kullandırılıyor. Konut ekspertiz değerinin %80’ini aşmayan başvurular kabul ediliyor. En yüksek vade 48 aydır. Yüksek tutarlı kredi ihtiyacı olup, kredi kullanamayanlar için uygun bir kredi seçeneğidir. Başvuru şube kanalıyla yapılabilir.