Kamu Dünyasına Dair

Hız Sınırı İhlali Cezası Nedir?

Trafik görevlilerinin trafikteki can ve mal güvenliğini koruyabilmek adına belirlenmiş olan hız sınırlarını kontrol etmesi ve bu sınırları aşan kişiler belirli miktarlarda ceza vermesi gerekir. Kamyonet olsun, minibüs olsun, otobüs olsun her türlü kara taşıtının kara yollarında içinde bulunduğu yola göre gitmesi için belirlenmiş olan bir hız bulunur. Bu hızın aşılması halinde sürücülere çeşitli miktarlarda ceza verilir.

Radar hız sınırı olarak araç ve yola göre belirlemiş olduğu sınırın %10 ile %30 oranları arasında aşılması halinde ve %30 oranından fazla aşılması halinde iki farklı ceza verir. %30 hız sınırını geriye yönelik olarak beş kez ihlal eden sürücülerin ise ehliyet sürücü belgelerine bir yıl boyunca el konulur. Diğer yandan belirlenmiş olan hız sınırı üzerinden işlem yapılabilmesi için en az %10 oranında bir ihlalin söz konusu olması gerekir. Trafik Kanunu 51. maddeye göre sürücülerin aksi belirtilmediği sürece yönetmelikten belirlenmiş olan hız sınırını aşmaması gerekir. Peki öyleyse hız sınırı ihlali cezası nedir?

Hız Sınırı İhlali Cezası

Radar cezası ne kadar diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabı iki kola ayrılıyor. Öncelikle hız sınırını %10 ve %30 aralığında aşmanız halinde 2017 yılında ödemeniz gereken miktar 206 TL oluyor. Fakat bu cezayı belirlenmiş olan zaman dilimi dahilinde peşin olarak ödemeniz halinde %25 oranında indirim fırsatından faydalanabilir ve 154,50 TL ödeyerek cezanızı ödeyebilirsiniz. Diğer yandan ehliyetinize de 10 ceza puanının yansıyacağını da aklınızdan çıkarmayın.

Radar hız sınırı cezasını %30’dan daha fazla aşan kişilere ise 427 TL tutarında ceza verilir. Verilmiş olan bu cezanın belirlenmiş olan zaman dilimi dahilinde peşin olarak ödemeniz halinde %25 oranında indirim fırsatından faydalanabilirsiniz. Böylelikle ödemeniz gereken tutar 320,25 TL’ye düşmüş olur. Ayrıca bu tür bir sebepten dolayı Trafik Kanununu ihlal etmeniz halinde ehliyet sürücü belgesine 15 ceza puanı yazılır.

2017 Yılı Güncel Hız Sınırları

2017 yılında belirlenmiş olan radar hız sınırı şu şekilde gösterilebilir;

  • M1 ve M1G sınıfı otomobiller yerleşim yeri içinde 50, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 90, bölünmüş yollarda 110 ve otoyollarda 120 km ile araç sürmelidir.
  • M2 sınıfı minibüsler yerleşim yeri içinde 50, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 80, bölünmüş yollarda 90 ve otoyollarda 100 km ile araç sürmelidir.
  • M2 ve M3 sınıfı otobüsler yerleşim yeri içinde 50, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 80, bölünmüş yollarda 90 ve otoyollarda 95 km ile araç sürmelidir.
  • N1 ve N1G sınıfı kamyonetler yerleşim yeri içinde 50, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 80, bölünmüş yollarda 85 ve otoyollarda 95 km ile araç sürmelidir.
  • N1 sınıfı panelvanlar yerleşim yeri içinde 50, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 85, bölünmüş yollarda 100 ve otoyollarda 110 km ile araç sürmelidir.
  • N2 ve N3 sınıfı kamyon ve çekiciler yerleşim yeri içinde 50, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 80, bölünmüş yollarda 85 ve otoyollarda 90 km ile araç sürmelidir.
  • L3 sınıfı motosikletler yerleşim yeri içinde 50, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 80, bölünmüş yollarda 90 ve otoyollarda 100 km ile araç sürmelidir.
  • L4, L5 ve L7 sınıfı motosikletler yerleşim yeri içinde 50, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 70, bölünmüş yollarda 80 ve otoyollarda 80 km ile araç sürmelidir.
  • L1, L2 ve L6 sınıfı motorlu bisikletler yerleşim yeri içinde 30, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 45, bölünmüş yollarda 45 km ile araç sürmelidir. Bu araçlar otoyollara giremez.
  • Motorsuz bisikletler yerleşim yeri içinde 30, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 50, bölünmüş yollarda 45 km ile araç sürmelidir. Bu araçlar otoyollara giremez.
  • Belgelerinde aksi bir hükme sahip olmayan tehlikeli madde taşıyan araçlar yerleşim yeri içinde 30, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 50, bölünmüş yollarda 60 ve otoyollarda 70 km ile araç sürmelidir.
  • Belgelerinde aksi bir hükme sahip olmayan, özel izin belgesi ya da özel yük taşıma izin belgesi ile yola çıkan araçlar yerleşim yeri içinde 30, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 35, bölünmüş yollarda 50 ve otoyollarda 60 km ile araç sürmelidir.
  • Lastik tekerlekli traktörler yerleşim yeri içinde 20, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 30, bölünmüş yollarda 40 km ile araç sürmelidir. Bu araçlar otoyollara giremez.
  • Arızalı bir aracı çeken araçlar yerleşim yeri içinde 20, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 20, bölünmüş yollarda 30 ve otoyollarda 40 km ile araç sürmelidir.
  • İş makineleri yerleşim yeri içinde 20, şehirler arası çift yönlü kara yollarda 20, bölünmüş yollarda 20 km ile araç sürmelidir. Bu araçların otoyollara çıkabilmesi için yolun yapım, bakım ya da işletilmesinden sorumlu olan kuruluştan izin alması gerekir.

Radar Cezası Kaç Günde Gelir?

Radar cezası almanız halinde bu ceza genellikle 10 ile 30 gün aralığında tebliğ edilir. Diğer yandan radar cezası internet ortamına çok daha hızlı düşer. Yalnıza üç gün içinde ceza yiyip yemediğinizi öğrenmeniz mümkün.

Hız Sınırı Cezası Sorgulama

Radar cezaları nasıl öğrenilir diye merak ediyorsanız bu yazı sayesinde hız sınırı ihlali cezası konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

1. EGM Üzerinden Hız Sınırı İhlali Cezası Sorgulama

  • EGM üzerinden hız ihlali cezası sorgulamak için aşağıda yer alan linke tıklamalı, karşınıza gelecek olan sayfa üzerinden ise isim, soy isim, T. C. kimlik numarası ve doğum tarihi bilgilerini girmelisiniz.

EGM Hız Sınırı İhlali Cezası Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

2. GİB Üzerinden Hız Sınırı İhlali Cezası Sorgulama

  • GİB üzerinden gerçekleştirmek istediğiniz işlemi aşağıda yer alan linke tıklayarak başlatabilirsiniz. Karşınıza şöyle bir sayfa gelir;

  • Bu noktada plaka, özel plaka, T.C. kimlik ya da vergi kimlik numarası ve tescil tarihi bilgilerin görselde ve aynı zamanda sitede yer alan bilgilere göre doldurmalı
  • Ardından “Tamam” seçeneğine tıklayınız.

GİB Hız Sınırı İhlali Cezası Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

3. E Devlet Üzerinden Hız Sınırı İhlali Cezası Sorgulama

E Devlet sistemi üzerinden işlem yapmak istiyorsanız bir adet şifreye ihtiyacınız olur ve bu şifreye PTT şubelerinden 2 TL karşılığında ulaşabilirsiniz. Hız sınırı ihlali cezası sorgulama işlemleri için ise aşağıda yer alan iki farklı linkten birine tıklayarak başlatmanız mümkün. Her halükarda karşınıza şöyle bir sayfa gelir;

  • “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıkladıktan sonra ise şöyle bir sayfa gelir;

  • Bu noktada T. C. kimlik numarası ve E Devlet şifresini girmeniz gerekiyor.
  • Eğer araç plakasına yazılan cezayı sorgulayacaksanız karşınıza şöyle bir sayfa gelir;

  • Eğer sürücü belgesi ve şahıslara yazılan cezayı sorgulayacaksanız karşınıza şöyle bir sayfa gelir;

Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.