Kamu Dünyasına Dair

HGS Cezası Nereye Ödenir ve Cezaya Nasıl İtiraz Edilir?

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) otoyol ve köprülerin üzerinde yer alan gişelerden araçların ücretli geçişini sağlamak amacıyla kurulmuş ve dur kalk eylemini ortadan kaldırarak araç kuyruklarını önleme amacıyla uygulamaya sunulmuş bir sistemdir. Hızlı Geçiş Sistemi’nde bu uygulamaya abone olan sürücüler ilk olarak araçlarının ön camına bir HGS etiketi yerleştirirler ve bu etikete önden yapılan ödeme ile bakiye doldururlar. Bakiyenin bitmesi ya da aracın HGS gişelerinden kaçak geçmesi halinde geçiş ihlali ortaya çıkar ve belirli durumlar göz önüne alınarak ihlal yapan kişiye HGS idari para cezası uygulanır. HGS idari para cezası genelde geçiş ücretinin on katı tutarındadır ve borcun ödenmemesi halinde gecikme bedeli ile beraber katlanarak büyür. HGS cezası nereye ödenir ve HGS cezalarına itiraz nasıl edilir?

HGS Cezası Nereye Ödenir?

Hızlı Geçiş Sistemi’ne yönelik ceza işlemleri Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından duyurulan anlaşmalı banka kurumları aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. KGM’nin anlaşmalı bankalar listesinde yer alan kurumların şubelerinden HGS cezası ödeyebileceğiniz gibi bu bankalara ait ATM cihazlarından, kredi kartlarından, internet bankacılığı ya da mobil uygulama gibi hizmetlerden de faydalanarak Hızlı Geçiş Sistemi gişelerinden yaptığınız ihlalli geçişlere ilişkin cezaların ödemelerini gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi kartı ile ödeme yapmak için internet üzerinden HGS ceza sorgulaması yapmanız yeterli olacaktır. Sorgulama sonucu olarak karşınıza çıkan sayfada cezanızla beraber bir ödeme butonu olur ve o butona tıklayarak kart bilgilerinizi girdikten sonra HGS cezası ödemenizi yapabilirsiniz.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün HGS cezalarının ödenebilmesi konusunda anlaşma yaptığı banka kuruluşları ve bu kuruluşlara ait kredi kartlarının listesi şu şekildedir:

  • Ziraat Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Ziraat Bankası VISA ve MasterCard
  • Türkiye Finans Katılım Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Türkiye Finans Katılım Bankası VISA ve MasterCard
  • Aktif Bank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Aktif Bank kredi kartları
  • Garanti Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Garanti American Express, VISA ve Mastercard, İş Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm İş Bankası VISA ve MasterCard
  • Yapı Kredi – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Yapı Kredi VISA ve Mastercard ve Albaraka Worldcard, Anadolubank Worldcard
  • HSBC – Geçerli Kredi Kartları: Tüm HSBC Bankası VISA ve MasterCard
  • TEB – Geçerli Kredi Kartları: Tüm TEB Bonus ve TEB World Kredi Kartları (VISA ve MASTERCARD)
  • Vakıfbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Vakıfbank VISA ve MasterCard
  • Finansbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Finansbank VISA ve MasterCard
  • Alternatifbank Bonus, Ing Bonus, Şekerbank Bonus, Tekstilbank BONUS, Burgan BONUS
  • Halkbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Halkbank VISA ve MasterCard
  • Akbank – Geçerli Kredi Kartları: Axess, Wings, Fish, Free, Axess Business, Wings Business ve Bank’o Card Axess kredi kartları
  • Denizbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Denizbank VISA ve MasterCard

HGS Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Hızlı Geçiş Sistemi’nde ihlalli geçiş yapan sürücüler, sistemde yer alan telefon numaralarına ilgili kurum tarafından kısa mesaj gönderilmesi koşuluyla cezadan haberdar edilmelidirler. Geçiş ihlali yaptığını ve ceza ödemek durumunda kaldığını öğrenen kullanıcı da 15 gün içerisinde cezasını öderse ödeme sırasında yüzde 25 indirimden faydalanma hakkına sahip olur. Gelgelelim bazı durumlarda Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak işlemeye devam eden Hızlı Geçiş Sistemi’ne yönelik cezalar kullanıcılara kısa mesaj yoluyla bildirilmiyor. Durum böyle olunca da cezadan haberi olmayan aboneler ödeme yapmıyorlar ve her geçen gün gecikme bedellerinin ilave edilmesiyle beraber daha ağır cezalar ile karşılaşıyorlar. Tüketici hakem heyetlerine göre HGS cezası kişiye bildirilmezse bu kurumun suçudur ve kişi faiz ya da gecikme bedeli ödemek zorunda değildir.

HGS cezası konusunda en çok itiraz alan konulardan biri de sistem üzerinden sorgulama yapıldığında kullanıcıların karşısına çıkan bazı cezaların hatalı olmasıdır. Örneğin, bir kullanıcının 10 Eylül 2017’de saat 23:05’te Boğaziçi Köprüsü’nden geçiş ihlali yaptığı sistemde kayıtlı olarak görülmektedir ama kullanıcı arabasıyla o gün, o saatte oradan geçiş yapmamıştır. Bu durumda HGS cezasına itiraz etmek gerekmektedir.

HGS cezalarına itiraz konusunda genelde sık karşılaştığımız hatalardan birisi de sürücülerin itiraz etmek için ödeme noktalarına gidiyor olmasıdır. Fakat ne PTT ofisleri ne de banka şubeleri HGS para cezasına itiraz etmek için uygun yerler değildir. Karayolları Genel Müdürlüğü, HGS cezasına itiraz etmenin yollarını resmi sitesinden duyurmuştur. Şimdi her yolu tek tek inceleyelim.

1. HGS Cezasına Telefon ile İtiraz Etme

Ceza sorgulama işlemini tamamladıktan sonra Hızlı Geçiş Sistemi’ne yönelik geçiş ihlallerinin tamamının ya da bir kısmının sizin tarafınızdan yapılmadığınız, sistemde hata olduğunu düşünüyorsanız ya da kurumun sizi ceza konusunda SMS ile uyarmadığını bildirmek istiyorsanız Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 0850-460-60-60 numaralı çağrı merkezine bağlanarak müşteri hizmetleriyle iletişime geçebilirsiniz. Her gün, her saat hizmete açık bir hat olan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün müşteri temsilciliğine şikayetinizin detaylarını anlatmanız ve neden itiraz ettiğinizi belirtmeniz halinde hattın diğer ucundaki görevliler talebinizi değerlendirmeye alacaktır ve kısa bir süre sonra size HGS cezasına yapmış olduğunuz itirazın olumlu sonuçlanıp sonuçlanmadığını bildirecekler.

2. HGS Cezasına E Mail ile İtiraz Etme

Hızlı Geçiş Sistemi’ne yönelik cezalara itiraz etmenin bir diğer yolu da e mail yolu ile bildiri de bulunmaktır. Tıpkı telefon itirazlarında olduğu gibi e posta ile yapılan itirazlar da Karayolları Genel Müdürlüğü çatısı altında toplanır. hgs@kgm.gov.tr adresine göndereceğiniz elektronik postalar ile beraber HGS cezasına itiraz edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta “HGS cezama itiraz ediyorum, ödemek istemiyorum.” Gibi kısa ve belirsiz ifadeler kullanmak yerine hangi HGS cezasına itiraz ettiğiniz, itiraz ettiğiniz cezanın sistemde saat kaçta, hangi tarihte, hangi mevkide göründüğü, itiraz sebebiniz gibi konular hakkında detaylı bilgi vermenizdir. Tek bir gönderide bütün detayları en ince ayrıntısına kadar aktarmanız halinde cezaya itiraz talebiniz en hızlı şekilde sonuçlanacaktır.

3. HGS Cezasına Dilekçe ile İtiraz Etme

Telefon ve mail ile itiraza alternatif olarak bir de HGS cezaları için dilekçe ile itiraz etme yolu vardır. İlgili kuruma dilekçe ile müracaat etmeniz halinde sorumlu kişiler dilekçenizi inceler ve cezanın haksız olduğuna kanaat getirirlerse cezanızın iptal edildiğine dair size bir dönüş yaparlar. Burada da dikkat edilmesi gereken dilekçede şikayete ilişkin bütün detayların en doğru ve eksiksiz bir biçimde yazıya dökülmesidir. Eksik bilgilerin olması halinde dosyayı inceleyen sorumlular hatanın nereden kaynaklandığını ve şikayetin haklı mı yoksa haksız mı olduğunu anlayamayabilirler.

HGS Cezasına İtiraz Dilekçe Örneği

Aşağıdaki görselde Hızlı Geçiş Sistemi ile alakalı geçiş ihlallerine itiraz edilirken yazılacak dilekçenin nasıl olacağına dair fikir edinebilirsiniz. Dilekçe, Karayolları Genel Müdürlüğü adına yazılacak ve dilekçe içerisinde araç plaka numarası, cezaya ilişkin saat, tarih, lokasyon bilgileri ve göndericinin adı soyadı, adresi, telefon numarası, imzası yer almalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. MUSTAFA ALTUN dedi ki:

    HGS GEÇİŞLERİNDEN KAÇAK GECTİĞİME DAİR HİÇ BİR BİLDİRİM UYARI GELMEDİ.BUNA RAGMEN SIMDI SORGULAMA YAPTIGIMDA 350 KUSUR TL BORC CIKIYOR KARSIMA BIR KAC KEZ SORGULMA YAPTIGIMDA BU BORC CIKMADI KARSIMA AMA GEREGININ YAPILMAINI ARZ EDERIM PLAKAM41 VU 451