Kamu Dünyasına Dair

Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar Tam Listesi

Hesap işlem ücreti; bankaların vadesiz hesap sahibi müşterilerinden kağıt ve dosya benzeri masraflar sebebiyle belirli periyotlarla ödenmesini talep ettiği ücrettir. Bankaların hesap masraflarını öne sürerek müşterilerinden tahsis ettiği bu ücretin tutarı bankadan bankaya değişkenlik gösterse de genellikle 40-150 TL arasındadır. Tabii bu hizmeti müşterilerine ücretsiz olarak sunan bankalar da mevcut.

QNB Finansbank

Hesap ücreti almayan bankaların başında tüm hizmetlerini dijital ortamda veren bankalar geliyor. QNB Finansbank tarafından 2012 senesinde Türkiye’nin ilk şubesiz dijital bankası adı altında kurulan Enpara.com’un müşterileri hiçbir şekilde hesap işletim ücreti ödemiyorlar. Buna ek olarak banka Enpara müşterilerinden EFT/havale ücreti de talep etmiyor. Enpara.com aynı zamanda kredi kartı kullanıcıları için de oldukça avantajlı. QNB Finansbank güvencesi altında Enpara.com üzerinden kredi kartı kullanıcısı olan müşteriler de yine ömür boyu kredi kartı aidatı ödemiyor, üstelik 2 yıl boyunca banka bu ücreti müşterilerine ödüyor. QNB Finansbank’ın ayrılmaz bir parçası olarak hizmet veren Enpara.com müşterileri nakit yatırıp çekmek için ise QNB Finansbank ATM’lerini kullanabiliyorlar.

Kuveyt Türk

Vadesiz hesap işletim ücreti almayan bankalardan biri de Kuveyt Türk. Bir Kuveyt Türk markası olan “Senin Bankan”, tüm kredi kartı ve hesap işlemlerinin dijital ortamda yürütüldüğü masrafsız bankacılık hizmetidir. Senin Bankan müşterisi olmak için şubeye gitmeden online olarak müracaat yaparak, hiçbir koşul ve şarta bağlı olmadan ücretsiz banka hesabı açtırılabilir. Müşterilerinden EFT ve havale ücreti de talep etmeyen Senin Bankan; altın, gümüş ve döviz işlemlerinde de avantajlı kurlarla müşterilerine hizmet veriyor.

Türkiye Finans Bankası

Türkiye Finans Bankası bazı hizmetleri kullanan müşterilerinden hesap işletim ücreti talep etmiyor. Bankanın uyguladığı kampanyaya göre 3 adet otomatik ödeme talimatı bulunan müşteriler hesap işletim ücreti ödemiyor. Kampanya su, doğal gaz, telefon, cep telefonu, internet, elektrik vb. faturalarının ödemeleri için geçerli.

Türkiye Finans Bankası’nın Eczacı paketi dahilinde hesap sahibi olanların vadesiz hesaplarından işletim ücreti alınmıyor. Bankanın bu paketinden yararlanmak için de bazı koşulları sağlıyor olmak gerekiyor.

Türkiye Ekonomi Bankası

TEB olarak da bildiğimiz Türkiye Ekonomi Bankası vadesiz hesap sahibi müşterilerinden yılın dört ayrı döneminde; Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında hesap işletim ücreti kesiyor. 180 gündür herhangi bir işlem gerçekleştirilmeyen hesap sahipleri ise hesap işletim ücretini ödemekle yükümlü değiller. Bunun yanı sıra bazı ayrıcalıklı müşteriler de bu ücretten muaflar.

  • Etkin paketine sahip Yıldız Bankacılık müşterilerinin hesaplarından (Etkin paket; bankanın 14 ürünü içerisinden 5 tanesini kullanan müşterilerin sınıflandırılmasına verilen isim.),
  • İki adet otomatik ödeme talimatı bulunan ve ödemelerin aktif olarak yapıldığı hesaplardan,
  • Okul ödemesi talimatı olan velilerin hesaplarından,
  • Taksitli kredisi olan bireysel müşterilerin kredili hesaplarından, sadece kredi taksit tutarı kadar işlem yaptığı ve dain-i mürtehin sigorta ödemesi yapmaları durumunda bu ücret tahsil edilmemektedir.

Türkiye İş Bankası

  • İş Bankası hesabından ya da bankanın kredi kartı hizmeti üzerinden iki adet otomatik fatura talimatı olup en az bir kez ödeme gerçekleştirmiş olanlardan,
  • İlk İmza Hesapları ve Kumbara Fonu bulunan vadesiz TL hesap sahiplerinden,
  • Vadesiz TL mevduat hesap sahibi 28 yaşın altındaki üniversite öğrencilerinden,
  • Emekli maaşını İş Bankası üzerinden tahsil eden Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı emeklilerden hesap işletim ücreti tahsil edilmemektedir.

Şekerbank

Şekerbank’ın Kiram Hizmet Paketi dahilindeki müşterilerinin kira gelirleri için açtıkları hesaplarından hesap işletim ücreti alınmıyor. Ayrıca telefon ve internet bankacılığı hizmetlerini ücretsiz olarak kullanan müşteriler, değerli eşyalarını güvenle saklayabilecekleri kiralık kasa başvurularında %50 oranında indirim hakkına sahipler.

Okul ödemelerini veya kurum maaş ödemesini Şekerbank aracılığıyla yapan müşteriler ve son 3 ay içerisinde maaş ödemesi yapılmış, maaşını Şekerbank’tan almaya devam eden müşteriler hesap işletim ücreti ödemiyorlar.

Emekli maaşını Şekerbank üzerinden tahsil eden İkinci Bahar dahilindeki müşteriler hesap işletim ücretinin yanı sıra EFT / havale ücreti ve diğer banka ATM’lerinde yaptıkları işlemler için de herhangi bir ödeme yapmıyorlar.

DenizBank

  • Bir ay içerisinde vadesiz hesabından ya da kredi kartından iki otomatik ödeme talimatıyla fatura ödemesi yapmış müşterilerden,
  • Emekli maaşını Denizbank üzerinden alan müşterilerden,
  • Çocuk hesaplarından,
  • Altın ve gümüş hesaplarından,
  • Öğrenci hesaplarından hesap işletim ücreti alınmamaktadır.

Garanti Bankası

  • Maaşını Garanti Bankası’ndan alan müşterilerden,
  • Maaş ödemelerini Garanti Bankası üzerinden yapan firmalardan,
  • İki veya daha fazla otomatik ödeme talimatı olan müşterilerden,
  • Vadesiz altın hesaplarından,
  • Yeniden yapılandırılmış sorunlu kredilerin ödendiği hesapların sahiplerinden hesap işletim ücreti tahsil edilmemektedir.

Ziraat Bankası

Bazı ayrıcalıklı müşterilerinden hesap işletim ücreti almayan bankalar arasında Ziraat Bankası da bulunuyor.

  • Maaş ödemesi yapılan hesaplar,
  • En az bir adet otomatik ödeme talimatı verilmiş olup son bir yıl içerisinde talimata konu faturalardan en az birinin ödendiği hesaplar kapsam dışındadır. Ayrıca Ziraat Kalıtım Bankası üzerinden dijital bankacılık hizmeti kullananlar tüm işlemlerini ücretsiz olarak gerçekleştirmektedirler.

Buna ek olarak 3 aylık vadesiz hesap ortalama 800 TL’nin altında olan hesaplardan üç ayda bir 20 TL, yine 3 aylık hesap ortalaması 350 USD’den düşük olan YP hesaplardan üç ayda bir 7,5 USD tahsil edilmektedir.

Hesap İşletim Ücreti Kimlerden Alınmaz ?

Neredeyse tüm bankaların hesap işletim ücretini müşterilerinden talep etmedikleri bazı durumlar mevcuttur. Bu koşular tüm bankalarda aynı olmamakla birlikte genellikle; öğrencilerden, bankada maaş hesabı bulunanlardan, emekli maaşı hesabı sahiplerinden, su, elektrik, internet gibi faturalarını otomatik ödeme talimatı üzerinden ödeyenlerden, bireysel emeklilik ve benzeri biçimde hizmetleri kullananlardan, özel banka kartlarına sahip olanlardan hesap işletim ücreti alınmaz.

Yukarıda sayılan müşteri gruplarından birine dahil olduğunuz halde hesap işletim ücreti ödüyorsanız bankanızla görüşüp bu ödemenin iptalini isteyebilirsiniz. Ek olarak; öğrenci hesaplarından da bazı durumlarda bankalar hesap işletim ücreti tahsil ederler. Eğer öğrenciyseniz ve böyle bir durumla karşı karşıyaysanız da öğrenci belgenizle birlikte müşterisi olduğunuz banka şubesine başvuru yaparak hem tahsil edilen ücretin iadesini isteyebilir, hem de gelecek dönemlerde gerçekleşecek ödemelerin önüne geçebilirsiniz.

Hesap İşletim Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Hesabınızdan hesap işletim ücreti kesildiyse öncelikle bu kesintinin bir dekontunu almalısınız. Bu dekontu internet şubesinden ya da ATM’lerden alabilirsiniz. Devamında bir dilekçe yazmalı ve bu dilekçeyi bankanıza göndermelisiniz. Şayet bankanız bu dilekçeye bankanız tarafından olumsuz cevap gelirse Tüketici Mahkemelerine başvuru yapabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.