Kamu Dünyasına Dair

Hafta Sonları EFT ve Havale Yapılır mı? Cumartesi, Pazar Günü, Bayramda EFT

Elektronik Fon Transferi (EFT) ve Havale işlemi dijital bankacılık hizmetleri arasında yer alır. Havale işlemi aynı bankada hesabı bulunan iki farklı hesap arasında gerçekleştirilir. EFT işlemi ise farklı bankalardaki iki farklı hesap arasında gerçekleştirilen elektronik para transferi işlemidir. EFT hafta sonu gider mi? Resmi tatil günlerinde EFT işlemi gerçekleştirilemez ancak havale işlemi resmi tatil günlerinde de gerçekleştirilebilir.

Hafta Sonu EFT Yapılır mı?

Farklı iki bankadaki hesaplar arası yapılan para transferi olarak tanımlanan EFT işleminde aktarılacak tutar öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na bildirilir ve TCMB’den gerekli onay alındıktan sonra aktarılacak hesaba para transfer edilir. TCMB’de ise EFT işlemleri hafta sonları gerçekleştirilemez. Bu nedenle örneğin; cumartesi günü yapılan bir EFT ancak pazartesi günü mesai saatinin başladığı saat olan 08:30’dan itibaren aktarılır. TCMB’de hafta sonu biriken işlemlerin olması nedeniyle Pazartesi günü adınıza yapılan EFT’nin hesabınıza geçmesi mesai saatinin başladığı saatten yaklaşık 1-1,5 saat sonrasını bulabilir. Söz konusu bilgilerin ışığında hafta sonu eft olur mu sorusunun cevabı da hayır olarak yanıt bulmuş olur.

Bayramda EFT Yapılır mı?

Bayram tatilleri de resmi tatil statüsündedir. Bu nedenle bayramlarda EFT gerçekleştirmek mümkün değildir. Resmi olarak açıklanan bayram tatilinin 1. günü yapılan bir EFT işlemi ancak bayram tatilinin bittiği ve mesainin başladığı ilk gün gerçekleşir. Pazar günü eft yapılır mı sorusunun cevabı da aynı şekilde pazar gününün resmi olarak tatil olması nedeniyle yapılamaz şeklinde olacaktır. Cumartesi eft yapılır mı sorusunun cevabı da aynıdır.

Hafta Sonu Havale Yapılır mı?

Aynı bankalarda bulunan farklı hesaplar arasında havale işlemi hafta sonu da gerçekleştirilebilir. Örneğin A bankasındaki Veli isimli şahsın hesabından yine A bankasındaki Ahmet isimli şahsın hesabına yapılan havale işlemi tatil günleri dahi olsa bankanın transfer sistemi üzerinden otomatik olarak gerçekleşir.

Havale için Saat Kısıtlaması Var mı?

Havale işlemleri için herhangi bir gün ya da saat kısıtlaması bulunmamaktadır. 365 gün boyunca dilediğiniz saat dilimlerinde havale işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

EFT için Saat Kısıtlaması Var mı?

EFT işlemlerini resmi tatil günlerinde gerçekleştiremediğimiz gibi belirli saat aralıkları dışında da gerçekleştirmeniz mümkün değildir. EFT işlem saatleri bankadan bankaya değişiklik göstermektedir.

  • Akbank: 17:15’e kadar
  • Garanti Bankası: 17:15’e kadar
  • Albaraka Türk Katılım Bankası: 17:15’e kadar
  • Anadolubank: 17:00’a kadar
  • Finansbank: 17:15’e kadar
  • Halkbank: 16:30’a kadar
  • ING Bank: 16:00’a kadar / Geç EFT: 17:15’e kadar
  • Vakıfbank: 17:15’e kadar
  • Ziraat Bankası: 16:00’a kadar
  • Yapı Kredi Bankası: 16:00’a kadar / Geç EFT: 17:20’ye kadar
  • Türkiye İş Bankası: 16:00’a kadar

Geç EFT Nedir?

EFT işlemleri için son saat uygulaması bankalara göre değişiklik gösterir. Genelikle 16:00 – 16:30 arası EFT için son zaman dilimidir ve bu saatten sonra yapılan işlemler geç EFT olarak adlandırılır. Geç EFT için de bir zaman dilimi bulunur; bu da bankalara göre değişkenlik göstermekle birlikte 17:00 ile 17:20 saatleri arasındadır. Pek çok banka geç EFT için ayrı bir ücret talep etmektedir. Söz konusu ücret 5 TL ile 12 TL arasında değişebilmektedir.

EFT Neden Gecikir?

EFT’nin karşı tarafın hesabına geçişinde gecikme olmasının farklı sebepleri olabilir; ancak en birinci neden alıcının adının yanlış yazılması ya da gönderici hesabına ait bakiyenin müsait olmamasıdır. Bankalarda yaşanan teknik sorunlar veya ödeme işlemindeki herhangi bir hata sonu aktarılacak miktar alıcı hesabına aktarılmaz ve geçici hesapta bekletilir. Belirli bir süre sonra göndericinin hesabına iade edilir.

EFT Yanlış Hesaba Gönderilirse Ne Olur?

EFT yapacağınız kişinin bilgilerini yanlış girmeniz halinde paranın başka hesaba aktarılması durumunda gönderimi gerçekleştirdiğiniz bankanızla iletişime geçmeniz gerekir. EFT miktarının iadesini talep etmelisiniz. Bankanız EFT’nin yapıldığı bankayla iletişime geçer ve ödemenin iadesini talep eder. Eğer, transfer işlemi tam olarak gerçekleşmiş ve para yanlış hesaba geçmiş ise paranın iadesi için banka tarafından hesap sahibi ile irtibata geçilir ve hesap sahibinin onayıyla para iade edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.