Genç Girişimci Hibe Kredisi Nasıl Alınır?
Gençlerin hem ekonomiye olan katkılarını artırmak hem de kendi işlerini kurup beceri seviyelerini yükseltmelerini desteklemek amacıyla KOSGEB tarafından devlet eliyle önemli destekler sağlanıyor. KOSGEB tarafından gençlere verilen hibe ve kredilerin şartları sektöre ya da şehre göre ufak tefek değişiklikler gösterse de genel mantığa bakıldığında çok şeyin aynı olduğunu görmek mümkündür. Hem işsizlik oranını düşürmeye hem de gençlerin daha kolay iş yeri açabilmelerine olanak tanıyan KOSGEB hibe ve kredilerini almak için kurum tarafından belirlenen şartları yerine getirmek çoğu zaman yeterldir. Bu şartların yerine getirilmesi halinde genç vatandaşlar 50 bin Türk Lirası’na kadar karşılıksız hibe desteğinin yanı sıra diledikleri durumda bu hibeye ek olarak 100 bin Türk Lirası’na kadar faizsiz kredi de temin edebilirler.
KOSGEB Genç Girişimci Kredisi Nasıl Alınır?
KOSGEB aracılığıyla devletten hibe ya da kredi alabilmek için yapılması gereken ilk şeylerden birisi KOSGEB onaylı kurslardan uygulamalı girişimcilik eğitiminin alınmasıdır. İŞKUR’un ücretsiz bir şekilde verdiği bu kurslara düzenli olarak gitmek ve kurum ile eğitmenlerin beyan ettiği saati doldurmak oldukça önemlidir. Kurstaki derslere düzensiz bir şekilde katılırsanız ve katılım saat sayınız düşük olursa kredi ve hibe olanaklarından faydalanma ihtimaliniz ortadan kalkacaktır. Eğer üniversitede girişimcilik eğitimi aldıysanız KOSGEB sizden bu eğitimlere katılmanızı şart koşmayabilir. Ayrıca kurslara da herkesin katılması pek mümkün değildir, başvurunun çok fazla olduğu durumlarda kurum tarafından bir eleme ve seçme yapılıyor, sadece belirlenen kişiler kursa dahil olabiliyor.
Genç girişimci hibe desteği ya da kredi alabilmek için gidilen kursun gereklilikleri yerine getirildikten sonra girişimcilerin kredi başvurusunda bulunması mümkün hale geliyor. Fakat bu kredi başvurusunu yaparken genç girişimcilerin kuruma bir iş planı hazırlayıp sunması gerekiyor. Dolayısıyla krediyi alma ihtimaliniz de bu iş planına göre yapılan değerlendirme sonucunda verilen karara bağlı oluyor. Yani iş planları başarılı bir şekilde hazırlanmazsa ve onaylanmazsa kredi almak mümkün olmayacaktır.
Değerlendirme neticesinde iş planına onay verilen ve kabul alan girişimciler yavaş yavaş son aşamaya geçerler. Bu aşamadan itibaren işler biraz daha hızlı ve kolay ilerler. Onay alan genç girişimcinin ilk olarak KOSGEB veri tabanında kendi adına üyelik açması gerekir. Bu işlem zorunlu bir aşamadır ve yapılmadığı durumda genç girişimciler şartlardan birini yerine getirmedikleri için devlet tarafından sağlanan desteği elde edemezler.
Sistemde kayıt açıldıktan sonra ad ve şifreyi girerek sisteme giriş yapıp KOBİ beyannamesinin ve bilgi dokümanının yazılı bir şekilde çıktısının alınması gerekir. Bu işlemlerin tamamlanmasıyla beraber devlet destekli girişimcilik programı başlatılmış olur.
Yukarıda anlatılan aşamaların başarıyla tamamlanmasıyla beraber girişimcilik destek programı için kayıt oluşturulur ve program kapsamında genç girişimcilere verilecek olan hibe ya da kredi desteğine ilişkin limit belirlenir. Genelde bu limit her sene biraz daha artar. Türkiye genelinde herhangi bir şehir ayrımı gözetilmeksizin kurum tarafından genç girişimcilere destek sağlanır ve aşamaları başarıyla tamamlayan gençler iş yeri kuruluşu için alacakları destek haricinde ilerleyen dönemler için de devlete bağlı kurumlardan destek talep edebilirler. Fakat devlet zaten iş yeri açılış sürecinde bir destek sağladığı için ilerleyen dönemlerde destek alınabilmesi için genç girişimcileri hiçbir sigorta borçlarının olmaması gerekir. Dolayısıyla bu şartları yerine getirmiş genç girişimciler için iş yerini kurup büyütmenin vakti gelmiş, gerekli imkanlar sağlanmış demektir.
Genç Girişimcilere Sağlanan Destekler
Gençlerin girişimcilik alanındaki deneyimini artırarak hem kendi işlerini kurmalarını hem de ekonomiye katkı vermelerini sağlamak isteyen devlet birçok düzenleme yaptı ve ilk kez işe girecek olan genç vatandaşlara bir sene düzenli ödeme sağlamanın yanı sıra iş açıp kendi işinin patronu olma hayali olan gençlere de geri ödeme istemeksizin 50 bin Türk Lirası tutarında hibe vermeye başladı. Gençler dilerlerse bu 50 bin Türk Lirası tutarındaki hibenin yanı sıra devletten 100 bin Türk Lirası’na kadar faizsiz kredi de temin edebilecekler.
Genç Girişimcilere Hibe Şartları
Devlet tarafından hibe edilecek olan 50 bin Türk Lirası değerindeki destekten faydalanmak isteyen genç girişimcilerin yerine getirmesi gereken şartlar devlet tarafından konulur. Bu şartların ilki genç girişimci adaylarının KOSGEB ve İŞKUR onaylı kurslar tarafından verilen uygulamalı girişimcilik eğitimlerini tamamlamasıdır. Toplamda 70 saatten oluşan bu girişimcilik eğitimlerinin 24 saati ise atölyede uygulamalı olarak gerçekleşir.
Bu eğitimleri başarıyla tamamlayan ve düzenli olarak katılan genç girişimciler bir sonraki aşamaya geçer ve hibe başvurusu yaparlar. Bu başvurular KOSGEB tarafından olumlu sonuçlanırsa genç girişimcilere 2 bin TL’ye kadar kuruluş desteği, 18 bin TL’ye kadar makine, yazılım ve donanım katkısı, 30 bin TL’ye kadar ise işletme kuruluş gideri alanında destek sağlanır.
Kuruluş aşamasında gençlerin toplamda 50 bin Türk Lirası’nı bulan bu hibe desteğinden faydalanabilmeleri için daha önceden iş planlarında hazırladıkları adımları gerçekleştirmeleri gerekir. Bu bağlamda kiralanacak iş yeri alanı, mekanın iç düzenlemesi, donanım ve giderlerin hesaplanması gerekecektir. Bunları başarılı bir şekilde yapan, iş planı kurum tarafından onaylanan ve kabul edilen gençler sorunsuz bir şekilde 50 bin Türk Lirası tutarında hibe desteğini almaya hak kazanır.
Genç Girişimcilere Kredi Şartları
50 bin Türk Lirası değerindeki karşılıksız hibe desteğinin yanı sıra daha fazla desteğe ihtiyaç duyan genç girişimciler KOSGEB tarafından sağlanan bir başka devlet desteği olan 100 bin TL tutarındaki faizsiz kredi olanağından da yararlanabilirler. Bu faizsiz kredi desteği için çok fazla şart bulunmuyor. Eğer iş planı yapmasına rağmen hibe desteği alamayan bir genç girişimciyseniz çok yüksek bir ihtimalle aynı iş planlamasıyla 100 bin TL tutarındaki faizsiz kredi desteğinden faydalanabilirsiniz.
Eğer hem 50 bin TL tutarında hibe desteği hem de 100 bin TL tutarında kredi temin edebildiyseniz isimlerinden de anlaşılacağı şekilde sadece 100 bin Türk Lirası tutarındaki kredi borcunu faizsiz bir şekilde geri ödemeniz gerekecektir.
Bunun yanı sıra yeni girişimci statüsünde olan genç vatandaşlar üç sene boyunca birçok vergiden muaf olacak bir şekilde işletmelerini yönetmeye devam edebilecekler. Diğer taraftan genç girişimcinin çiftçilik sektörüne hitap eden bir iş planlaması yapması durumunda ekstra olarak koşulsuz şartsız 30 bin Türk Lirası tutarında ek hibe desteği sağlanır. Çiftçilik alanında iş yapacak olan gençlere destek sağlayan devlet bu desteklerle beraber tarım ve hayvancılık alanında gelişmeye katkı sağlamak istiyor.