Faizsiz Kredi Veren 5 Banka
Normal şartlar altında bankalar müşterilerine kredi verirken belirli miktarda bir faiz uygulayarak verdikleri paradan daha fazlasının taksitler halinde bankaya geri ödenmesini talep ederler. Örnek vermek gerekirse günümüz şartlarında standart bir bankadan 200 bin Türk Lirası tutarında konut kredisi çekerseniz faiz oranlarıyla beraber 10 yıllık bir vadede ödemeniz gereken borç tutarı 400 bin Türk Lirası’nı geçiyor. Hem böylesine bir durum söz konusu olduğu için hem de bazı vatandaşların, İslam dininin bir buyruğu olarak faizi haram kılmasının bir getirisi olduğu için faizsiz kredi arayışlarının mevcut olduğunu söyleyebiliriz.
Günümüzde faizsiz kredi anlayışı iki farklı şekilde işliyor. Birinci mantıkta banka belirli müşterilerine belirli şartlar altında kısa vadeler içerisinde kredinin geri ödenmesi halinde faizsiz kredi olanağı tanıyabiliyor. Tabii bu konuda bankaları listelemek mümkün değil, çünkü bu özelleştirilmiş bir hizmet olduğu için herhangi bir bankanın herhangi bir müşterisinin faydalanması ihtimal dahilindedir. Böyle bir fırsatınız olup olmadığını, hangi şartların gerçekleştirilmesi halinde böyle bir imkandan faydalanmanızın mümkün olduğunu öğrenmek için bankaların müşteri temsilcileriyle iletişime geçebilirsiniz. Yine bu mantıkla paralel olarak kimi bankaların inşaat şirketleriyle ya da otomotiv markalarıyla yapmış olduğu anlaşmalar kapsamında müşteriler faizsiz kredi çekebiliyorlar.
Örnek vermek gerekirse A marka bir otomobil B marka bir banka ile iş birliğine gidiyor ve otomotiv alımlarında 48 aya kadar vadelerde sıfır faizle kredi olanağı tanınıyor. Günümüzde bu tip kampanyalar her geçen gün artıyor ve markalar gün geçtikçe değişiyor. Reklam kampanyalarını takip ederek bile bu tip faizsiz kredi imkanlarından faydalanabilirsiniz. Aynı mantık cep telefonu gibi elektronik aletlerin alımında da geçerli olabiliyor. Türkiye’nin büyük teknoloji marketleri zaman zaman bankalarla iş birliğine giderek cep telefonu alan müşterilerin o bankadan ihtiyaç kredisi çekmeleri halinde belli bir vadeye kadar faizsiz kredi alabilmelerinin önünü açıyor.
İkinci mantıksa faizin yerini alan kar payı uygulamasıdır. Bu noktada tıpkı faiz oranı gibi banka tarafından bir kar payı oranı belirlenir ve bu oran çekilen krediye uygulanır. Dolayısıyla bu kuruluşlar faizsiz kredi sloganıyla müşteri çekmeye çalıştıkları için sıfır faizli kredi veren bankalar sınıfında görünseler de kar payının alınması işleri biraz değiştiriyor. Ayrıca bankanın zarar etmesini önlemek amacıyla dosya masrafı gibi bazı ek masrafların çıkması da söz konusu olabilir. Kredi çekerken tarafınıza çıkarılacak olan ek masrafları öğrenmeniz daha doğru bir karar almanıza yardımcı olacaktır.
Faizsiz Kredi Veren Bankalar
Faiz yerine kar payı uygulamasıyla müşterilerine kredi imkanı tanıyan bankaların hizmetlerinin daha iyi anlaşılması için; kar payı oranlarının yanı sıra ihtiyaç kredisinde her banka için 48 aylık vadeler halinde çekilen 10 bin Türk Lirası, konut kredisi için ise 120 aylık vadeler hainde çekilen 100 bin Türk Lirası kredi tutarlarını örnek olarak aşağıdaki listede sizinle paylaştık. Bu sayede hangi bankanın sizin için daha uygun şartlar sunduğunu ve hangisinden çekeceğiniz kredinin sizin için daha avantajlı oluğunu tespit edebilirsiniz. Aşağıdaki bankalardan herhangi birinden kredi çekmeden önce bir müşteri temsilcisiyle görüşerek şahsınıza özel olarak uygulanabilecek bir kredi ayrıcalığı olup olmadığını öğrenmenizi de tavsiye ederiz.
1. Kuveyt Türk
Kuveyt Türk’ün ihtiyaç finansmanı adıyla sunmuş olduğu ihtiyaç kredisi için uyguladığı kar payı oranı yüzde 1,99 seviyesindedir. Eğer bu bankadan 10 bin Türk Lirası tutarında kredi çekerseniz ve 48 aylık vade içerisinde borcunuzu ödemeyi taahhüt ederseniz her ay 352 Türk Lirası taksit ödersiniz. Toplamda ödemeniz gereken tutar ise 16.962 Türk Lirası olur.
Bu bankanın konut finansmanından faydalanıp ev kredisi çekmek isterseniz 100 bin Türk Lirası için on senelik, yani 120 aylık vadeye uygulanacak kar payı oranı ise yüzde 1,57 seviyesindedir. Bu krediyi çekmeniz halinde aylık 1856 Türk Lirası taksit ödersiniz ve toplamda ödemeniz gereken tutar ise 224.028 TL olur. Aynı oran Kuveyt Türk’ün dijital bankacılık çözümü Senin Bankan için de geçerlidir.
2. Albaraka Türk
Albaraka Türk ihtiyaç finansmanı hizmetini kullanarak ihtiyaç kredisi çeken vatandaşlara uygulanan kar payı oranı yüzde 2,10 seviyesindedir. Dört senelik, yani 48 aylık vade için 10 bin Türk Lirası kredi çekerseniz ödemeniz gereken toplam tutar 17.402 Türk Lirası’dır. Her ay 361 TL taksit ödemeniz gerekir.
Aynı bankadan konut kredisi çekmek isterseniz 48 aylık vade için 100 bin Türk Lirası tutarındaki kredinize yüzde 1,65 oranında kar payı uygulanır ve aylık 1919 TL’lik taksitler halinde vade sonuna kadar toplam 231.656 TL ödemeniz beklenir.
3. Türkiye Finans Katılım Bankası
48 aylık vadeler halinde ödenecek olan ihtiyaç kredilerine yüzde 1,81 oranında kar payı uygulayan Türkiye Finans Katılım Bankası’ndan 10 bin TL kredi çekerseniz her ay 338 TL taksit ödersiniz ve toplamda 16.254 TL tutarında ödeme yapmanız gerekir.
Aynı banka aracılığıyla konut kredisi çekmeniz halinde borcunuza yüzde 1,49 oranında kar payı uygulanır ve aylık taksitlerinizin tutarı 1794 Türk Lirası olur. Vade sonunda ödemeniz gereken borç tutarı 216.596 Türk Lirası seviyesinde olacaktır.
4. Ziraat Katılım
Ziraat Katılım Bankası aracılığıyla çekmiş olduğunuz ihtiyaç kredilerine uygulanan kar payı oranı yüzde 1,75’tir. Bu kar payıyla birlikte vade sonunda ödemeniz gereken toplam borç tutarı 16.021 Türk Lirası olur ve aylık taksitleriniz 333 Türk Lirası kadardır.
Ziraat Katılım’ın konut finansmanı hizmetiyle kredi çekmeniz halinde, 120 aylık vadeyle ödenecek 100 bin Türk Lirası için aylık taksitlerinizin tutarı 1763 Türk Lirası olur. Uygulanan yüzde 1,45 seviyesindeki kar payı oranıyla vade sonunda ödeyeceğiniz toplam borç miktarı ise 212.777 Türk Lirası’dır.
5. Vakıf Katılım
Vakıf Katılım üzerinden çekeceğiniz konut kredisi için 120 aylık vadede uygulanan kar payı oranı yüzde 1,65 seviyesindedir. 100 bin Türk Lirası kredi çekmeniz halinde her ay ödemeniz gereken taksit tutarı 1919 Türk Lirası’dır. On senelik vade süresinin dolmasıyla beraber ödeyeceğiniz toplam borç tutarı ise 230.317 Türk Lirası’dır.
Bankanın ihtiyaç finansmanı kapsamında sunmuş olduğu maksimum vade imkanı ise 36 aydır ve uygulanacak kar payı oranı yüzde 1,92 seviyesindedir. Tüketici finansmanı olarak geçen bu hizmetten faydalanıp 10 bin Türk Lirası tutarında kredi çekmeniz durumunda aylık olarak yaklaşık 411 Türk Lirası taksit ödersiniz ve üç yıllık, yani 36 aylık vadenin dolmasıyla beraber bankanıza ödemeniz gereken toplam borç miktarı ise 14.822 Türk Lirası olur.