Kamu Dünyasına Dair

Evde Bakım – Yaşlı Bakım Parası İle Alakalı Bilmeni Gereken Her şey

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, evde bakıma muhtaç yaşlı, engelli ve hasta yakınları bulunan kişilere destek olmak amacıyla “bakıma ihtiyacı olan engellilerin evde bakımının desteklenmesi amacıyla ödenecek sosyal yardımlar” başlığı altında destek vermektedir. 2007 yılında başlayan uygulama kapsamında engelli, yaşlı ve hasta yakınlarına gerekli şartlara haiz olmaları halinde evde bakım aylığı ödenmektedir. Evde bakım aylığını alabilmek için bakıma muhtaç olan kişinin bunu gösteren bir sağlık raporuna sahip olması gerekmektedir. Evde bakım aylığı bağlandıktan sonra yükümlülüklerin titizlikle yerine getirilmesi gerekli. Aksi halde devlet, yaptığı bu para yardımını kesecektir.

Yaşlı Bakım Parası İçin Nereye Başvurulur?

Halk arasında yaşlı bakım parası olarak bilinen evde bakım aylığı başvuruları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yaşanılan ilde yer alan temsilciliklerinin Sosyal Yardımlar Müdürlüğü’ne yapılması gerekiyor. Başvurular değerlendirildikten sonra evde bakım aylığı almaya hak kazanmanız halinde ödemeleriniz düzenli olarak bildirdiğiniz banka hesabına yatırılıyor. Evde bakım aylığı son zamla birlikte 2018 yılı için 1.068 TL olarak ödenmektedir.

Bakım Parası Alma Şartları

Evde bakım aylığı alabilmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca belirlenen “Bakıma Muhtaç Kişilerin Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında belirtilen şartları taşımak gerekiyor;

  • Bakımı yapılacak kişinin tam teşekkülü bir hastaneden alınacak yüzde 50 engelli (Raporda Ağır Engelli ibaresinin bulunması) sağlık raporuna sahip olması
  • Bakımı yapılacak kişinin yaşayacağı hanede kişi başına düşen gelir miktarının asgari ücretin 2/3’sinden az olması gerekiyor.

Kişi Başına Düşen Gelir Nasıl Hesaplanıyor?

Evde bakım aylığı alabilmeniz için en önemli şartlardan birisi; kişi başına düşen gelir miktarıdır. Hanede bulunan kişilerin her ne ad altında olursa olsun tüm gelirlerinin toplamı esas alınır. Toplam gelir, hanede yaşayan kişilerin sayısına bölünür ve elde edilen rakam; asgari ücretin net tutarının 2/3’ünden az olması gerekmektedir. Hanede yaşayanlar ise bakmakla yükümlü olunan bireyler üzerinden değerlendirilir:

  • Üveyler dahil olmak üzere; bakıma muhtaç engellinin kendisi
  • Eş, çocuklar, anne ve baba,
  • Çocukların eşleri,
  • Evli olmayan torunlar,
  • Anne ve babanın anne ve babası
  • Evli olmayan kardeşler,
  • Eşin anne ve babası,
  • Eşin evli olmayan kardeşleri

Bu kişiler aynı hane içindeyse gelir hesaplamasına dahil edilir.

Hasta Bakım Parası İçin Nereye Başvurulur?

Hasta bakım parası şeklinde ayrı bir uygulama bulunmamaktadır. Evde bakım aylığı verilmektedir ve bu aylık için; yalnızca engelli yakınları bulunanlar değil, aynı zamanda bakıma muhtaç hastası ve yaşlısı bulunanlar da başvurabilmektedir. Tüm başvurular yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ilinizde yer alan temsilciliklerindeki Sosyal Yardımlar Müdürlüğü’ne yapılmaktadır.

Bakım Parası İçin Nereye Başvurulur?

Halk arasında yaygın olarak kullanılan “bakım parası” şeklinde bir ödeme söz konusu değildir; engelli, hasta ve bakıma muhtaç yaşlılar için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen “evde bakım aylığı” uygulaması bulunmaktadır.

Evde Bakım Aylığı Başvurusunda İstenen Belgeler

Evde bakım aylığı alabilmek için gerekli şartları sağlamanız halinde başvurunuz sırasında sizden istenecek belgeler; “Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik”te açıkça ifade edilmiştir:

  • Vukuatlı nüfus kaydı
  • Bakımını üstleneceğiniz kişiyle yaşadığınız evi gösteren ikametgah
  • Evde bakımını üstleneceğiniz kişi için alınacak sağlık raporu
  • Maaşı alacak olan kişinin gelir durumunun beyanını gösteren belgeler
  • Vesikalık fotoğraf (2 Adet)
  • Eğitim durumunu gösteren belgeler
  • Bakımı yapılacak kişinin vasisi varsa, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme evrakı
  • Anne ve babanın boşanmış olması durumunda boşanmayı gösteren belge

Bakıma İhtiyacı Olan Engellilerin Evde Bakımına Destek İçin Verilen Sosyal Yardımlara İlişkin Genelgeyi okumak için TIKLAYINIZ!

Kimler Bakıcı Olabilir?

Evde bakım hizmetini yürütecek ve dolayısıyla da evde bakım maaşı alacak olan kişi, bakımı üstlenilen kişi ile akraba olmalıdır. Akraba olunmaması durumunda mahkeme tarafından vasi olarak atanması ve bakılacak kişiyle aynı hanede ikamet etmesi gerekmektedir. Öte yandan, engelli, yaşlı ya da hastanın bakım ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olmalıdır. Evde bakım hizmeti hakkında da detaylı şekilde bilgi sahibi olması gerekmektedir.

Birden Fazla Bakıma Muhtaç Kişi İçin Ayrı Maaş Alınabilir mi?

Engellilerin evde bakımına destek için verilen sosyal yardımlar hakkındaki genelge ile bu durum da düzenlenmiştir. Genelgeye göre; birinci bakıma muhtaç engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelinin iki kişi sayılmasına hükmedilmiştir. Buna göre 2’den fazla bakıma muhtaç kişinin aynı hanede bulunması halinde yalnızca 2 kişi için maaş alınabilir.

Evde Bakım Aylığı için Süreç Nasıl İşliyor?

  • Evrakların eksiksiz şekilde hazırlanması ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne teslimi
  • Sosyal hizmetler uzmanlarının evinizi ziyaret etmesi
  • Ziyaret sonrasında gerekli raporun uzmanlar tarafından hazırlanması
  • Sosyal hizmetlerden telefonla aranarak Ziraat Bankasında hesap açmanızın talep edilmesi
  • Açılan hesap numarasının sosyal hizmetlere bildirilmesi

Tüm bu süreçlerden sonra evde bakım aylığınız bağlanacaktır. Başvurunuzun kabul edilmemesi halinde ise evinize gönderilecek zarfla kabul edilmeme nedeni tarafınıza bildirilecektir.

Evde Bakım Aylığı Ne Kadar Sürede Bağlanıyor?

Evde bakım aylığı alabilmeniz için gerekli evrakları eksiksiz biçimde teslim etmeniz halinde yaklaşık 1 ay içerisinde il ya da ilçedeki yoğunluğa göre maaşınız bağlanacaktır.

Evde Bakım Aylığı Hangi Durumlarda Kesilir?

Evde bakım aylığı için başvuru yaptıktan sonra düzenli şekilde maaşınız yatırılacaktır ancak:

  • Ekonomik durumunuzda değişiklik,
  • Bakımını gerçekleştirdiğiniz kişinin vefatı
  • Evde bakımından sorumlu olduğunuz kişiye karşı yükümlülüklerinizi yerine getirmemeniz
  • Evde bakımı yapılan kişinin sağlık raporunun sona ermesi (sağlık raporları 1 veya 2 yıllık verilmektedir, raporun bitiş tarihi takip edilmeli ve yeni rapor çıkartılmalıdır.) durumlarında bakım aylığı kesilir.

E-Devlet Üzerinden Engelli Evde Bakım Aylığı Sorgulaması

E-devlet sistemi üzerinden engelli evde bakım aylığı sorgulaması gerçekleştirebilirsiniz.

Engelli Evde Bakım Aylığı Sorgulama

İlgili sorgulamayı e-Devlet şifresiyle sisteme giriş yapan engelli kişi veya engellinin bakımını üstlenen kişi yapabilir. e-Devlet kapısı resmi web sitesinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sayfasını açtıktan sonra, Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama sekmesine tıklamanız yeterli olacaktır. Adınıza kayıtlı bir maaş bulunması halinde; en son alınan ödemenin tarihi ve ödemenin miktarını görüntüleyebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.