Kamu Dünyasına Dair

2018 Esnafa 50 Bin TL Faizsiz KOSGEB Kredisi Şartları

KOSGEB ülkemizdeki sosyal ihtiyaçlar doğrultusunda orta halli ve küçük işletmelerin ülke ekonomisindeki etkisini artırmak amacıyla kurulmuş bir kuruluştur, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde çalışır. KOSGEB’in sunduğu çeşitli hibe ve kredi destekleriyle birlikte girişimciler ve esnaflar yeni bir iş kurmak için kolaylık elde edebilir ya da iş alanlarını genişletebilir. Hibe destekleri yeni kurulacak işletmelere fayda sağlarken krediler ise esnafı daha çok maddi anlamda rahata kavuşturmak içindir. Elbette ki her kredi ve hibe desteğinin belirli şartları vardır.

Hayalleriniz İçin KOSGEB Sizinle!

Çoğu insanın iş hayatıyla alakalı hayalleri vardır ve yine birçoğu hayallerinin gerçekleşmesi için emek harcar. Harcanan emek aşamasında asıl önemli olan iyi bir planlama yapılması ve uygulanmasıdır. Hayaller ancak bu şekilde hayata geçirilebilir. Bunun önündeki en büyük engel ise çoğu zaman maddi olanaklar. Tam da burada devreye giren devlet, girişimcilere ve esnafa maddi destek sağlayarak vatandaşlarının hayallerinin KOSGEB kurumu aracılığıyla gerçekleşmesine yardımcı olur. KOSGEB’in bu yardımlarının amacı piyasadaki rekabet gücünü artırmak, ihracata katkı yapmak, işletmelerin kurumsallaşmasına destek olmak ve AR-GE faaliyetlerinin gelişmesini sağlamaktır.

Esnaf Kredisi Şartları Nelerdir?

  • Esnafların KOSGEB kredisinden faydalanabilmeleri için öncelikle e-KOBİ sistemine kayıt yaptırmış olmaları gerekir. (KOBİ kaydınızı internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. KOBİ kaydı uygulaması ile işletmenizi KOSGEB sistemine tanıtmış olursunuz.)
  • KOBİ kaydı aşamasında işletmeler sınıflandırılır ve ne iş yapıldığına dair bilgiler istenir.
  • Esnafların 2018 yılında faizsiz kredi alabilmeleri için KOBİ beyannamesi güncelleme işlemini kesinlikle yaptırmış olmaları gerekir.
  • Başvuru yapacak esnaf mutlaka girişimcilik sertifikasına sahip olmalıdır. (Girişimcilik sertifikası KOSGEB merkezlerinde görülen eğitim sonucu alınır.)
  • Esnafın vergi veya SGK borcu olmamalıdır.
  • Esnafın işletme alanı KOSGEB’in desteklediği alanlar arasından olmak zorundadır.
  • İşletme için yapılan harcamaların KOSGEB’den temin edilebilmesi için harcamalar banka kanalıyla gerçekleştirilmelidir. Ancak banka onaylı ödeme makbuzunun KOSGEB’e sunulmasıyla ödeme alınabilir.
  • Kamu desteklerinden yasaklı olmamalısınız.

Esnafa Faizsiz Kredi Veren Bankalar Nelerdir?

KOSGEB’in 2018 yılında verilecek faizsiz kredileri kullandırmak için protokol imzaladığı 3 tanesi kamu bankası olmak üzere toplamda 9 banka vardır. Vakıfbank, KGF, Denizbank, İş Bankası, Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Halk Bankası ve Garanti Bankası’dır.

Sicili Bozuk Olan Esnaflar KOSGEB Kredisi Kullanabilir mi?

Bankalar üzerinde daha önceki dönemlerde kredi kartı veya kredi borcu ödemesi konusunda sorun yaşayan ve kredi notu düşük olan esnaflara kredi verilmez. Sicili bozuk esnaf ancak sicili temize çekildikten sonra bu destekten yararlanma hakkına sahip olabilir. Faizsiz kredi desteğini almak istiyorsanız sicilinizi temiz tutmanız önemlidir. Bankalar kredi verirken sicile büyük önem verirler.

50 Bin TL Faizsiz KOSGEB Kredisi Kullanan Esnaf Nasıl Geri Öder?

Esnaf, çektiği kredinin ödemesini ilk 12 ay yapmaz. Bu süre esnafın işini oturtabilmesi için verilen süredir. Ödenmesi gereken ücret ilk 12 aydan sonraki 2 yıl içerisinde 3 aylık aralıklarla eşit taksitler halinde ödenir. Toplam 8 eşit takside bölünen faizsiz kredi esnaf tarafından 3 yıl içerisinde geri ödenmiş olur. Ayrıca KOSGEB’den kredi almış olan bir esnaf 3 yıl sonra yeniden kredi talebinde bulunarak uygun şartları taşıyorsa tekrar kredi kullanabilir.

Esnafa Faizsiz Kredi Ne Zaman Verilecek?

Geçmiş yıllarda birçok esnafın faydalandığı KOSGEB desteklerinden 2018 yılı içerisinde de faydalanılmaya devam ediyor. KOSGEB destekli kredi almak isteyenlerin KOSGEB’in resmi internet sayfasından ilgili programa başvuru yapmaları gerekir.

Başvuru İçin Gerekli Olan NACE Kodları Nedir?

NACE kodları işletmelerin sınıflandırılması anlamı taşımaktadır. Avrupa’da ekonomik faaliyetlerde istatistik üretebilmek ve yayabilmek adına başvurulan kaynaktır. İş yerleri ve işletmeler faaliyet alanına göre belirlenen hane sayısı kadar numaranın verildiği kodlama sistemiyle kodlanır. Ülkemizde de Avrupa Birliği’ne uyum sağlamak amacıyla NACE kodları kullanılmaya başlanmıştır.

KOSGEB tarafından iş yerleri excel tablosu halinde bölümlere ayrılarak sınıflandırılmıştır. Destek almak isteyen esnaf önce bu kodlarda kendi alanına giren kodu bulup doğrular. NACE kodu KOSGEB sisteminde, SGK sicil numarasının 2. hanesinden başlatılır ve 8. hane de dahil edilerek oluşturulan 4 veya 6 numaralı bir koddur.

KOSGEB’in Desteklemediği Alanlar Nelerdir?

  • Tarım, ormancılık ve balıkçılık
  • Toptancılık ve perakende satış
  • Yiyecek ve konaklama
  • İletişim ve bilgi sistemleri
  • Finansman ve sigorta
  • Gayrimenkul
  • Mesleki, teknik ve eğitim sektörleri
  • Sosyal hizmetler ve sağlık
  • Eğlence, spor kültür ve sanat

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.