Kamu Dünyasına Dair

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Nedir?

Gerek ülkemizde gerek ise dünya genelinde çeşitli sebeplerde dolayı yaralanma ya da ölüm ile sonuçlanan ya da kimi zaman ufak sıyrıklarla atlanılabilen çeşitli kazalar meydana geliyor. Kimi zaman sürücü kimi zaman yaya kimi zaman ise araç sebebiyle meydana gelen bu tür kazalar da sürücülerin ve araçta yer alan diğer yolcuların emniyet kemeri takmaması halinde durum çok daha kötü bir şekilde sonuçlanıyor.

Emniyet kemerinin takılması ile birlikte kaza sonucunda meydana gelebilecek olan hasarın en aza indirgenmesi de mümkün olur. Otomobillerde oldukça önemli bir güvenlik unsuru olan emniyet kemeri kısa ya da uzun mesafe fark etmeksizin kullanılmalı. Yola çıkıldığı ilk andan itibaren başlayan kaza riskine karşı alınabilecek olan tüm önlemleri alıp, her şeye hazırlıklı olmalı ve emniyet kemerini takarak araçtan fırlamamayı garanti altına almalıyız.

Emniyet kemerinin uzunluğu birbirleri arasında oldukça fazla boy farkı olan iki insan tarafından da kullanılabilecek şekilde ayarlanmış olduğu için özel olarak ayarlanması gerekmeyen bir güvenlik unsuru olarak karşımıza çıkar. Herhangi bir çarpışma sebebiyle kişilerin araba içerisinde hareket etmesini ve sağa sola çarparak kendisine zarar vermemesini sağlar. Diğer yandan emniyet kemeri takmamanın yükümlülükleri de bulunduğu için bu da ayrıca bir caydırıcı unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bugün sizlere emniyet kemeri takmama cezası nedir? Sorusunun cevabını vereceğiz. Fakat öncelikle emniyet kemeri ile ilgili biraz daha bilgi verelim.

Emniyet Kemerinin Faydaları Nelerdir?

  • Emniyet kemerinin kullanılması durumunda yaralanma olasılığınız %30 oranında azalır.
  • Emniyet kemerini kullanarak gerek önemsiz gerek ise önemli yaralanmaları en aza indirmiş olursunuz.
  • Kemer kullanarak ciddi baş ve göğüs yaralanmalarının önüne geçebilirsiniz.
  • Kemer kullanarak ağır yaralanmalardan kurtulabilir ve kazaları hafif yaralanmalar ile atlatabilirsiniz. Bu tür yaralar da genellikle hafif ağrı ya da ezikler şeklinde olur.
  • Garaj çıkışında ya da ana yolda, yer fark etmeksizin emniyet kemeri bağlamalı ve kendinizi dış etkenlere karşı korumalısınız.

Emniyet Kemeri İle İlgili Yanlış Bilinenler

  • Saatte 50 km hızla giden bir otomobilde emniyet kemeri takmayan kişilerin yaralanma olasılığı %7 olup bu durumda yaşanacak bir çarpma 4. kattan düşmek ile eş değer olur.
  • Kemerin kaza sırasında araçta sıkışmaya neden olduğu konusunda yanlış bir bilgi bulunuyor. Trafik kazası sırasında olabilecek en güvenli yer arabanın içi olur. Aracın dışına fırlamanız halinde ölüme davetiye çıkarmış olursunuz. Öyle ki yalnızca şanslıysanız yaralanmalar ile kurtulursunuz.
  • Emniyet kemerleri omuzdan çapraz bir şekilde gelip kilit noktasına ve oradan da yana doğru bağlantı noktasına olmak üzere üç farklı şekilde güvenlik noktasına sahiptir. Geçmişte yalnızca omuzdan çapraz gelip kilit noktasına ulaşmasının yetersiz kalması sebebi ile ilk olarak Volvo tarafından bu sistem geliştirilmiş bulunuyor. İki tonun üstünde bir etkiye sahip dirence karşı emniyet kemeri ile karşı koyabilirsiniz. Bu tür bir etkiye karşı koymak için gereken 75 kilogramlık güce karşılık olarak bir insanın sahip olabileceği en yüksek kol gücü yalnızca 25 kilogram olur.
  • Emniyet kemerinin doğru takılması için kemer ile vücut arasında boşluk kalmamalı. Özensiz bir şekilde takılan ve kontrol edilmeyen emniyet kemerinin sizi koruması pek mümkün olmaz.

Emniyet Kemeri Takmama Cezası

Her yıl meydana gelen kazalarda yolcu ve sürücülerin emniyet kemeri kullanmaması sebebiyle ölüm ve yaralanma oranı artıyor. Ölümle sonuçlanmış olan kazaların %80’i yolculuğun ilk 30 – 40 kilometresinde meydana geliyor. Oysa insanlar kısa mesafede emniyet kemerine ihtiyaç olmadığını düşünüyor. Diğer yandan yavaş gidilmesi halinde de emniyet kemerine ihtiyaç olunmadığını düşünen kişiler de bulunuyor. Bu noktada trafik kazalarının çoğunun saatte 60 km’den düşük hızlarda gerçekleştiğini bilmek gerek.

Emniyet kemerini takmama cezası bulunması sebebiyle birçok kişi bunu bir zorunluluk olarak görüyor. Fakat bu zorunluluk ya da külfet gerek sürücüleri gerek ise yolcuları kurtarıyor. Ülkemizde 2014 yılından beri bu uygulamaya geçilmiş olup emniyet kemeri kullanılmaması halinde birçok insan yaşamını kaybediyor. Bu kayıpların önüne geçmek için ise emniyet kemerinin kullanımına yönelik uygulamaya geçilmiş bulunuyor.

Emniyet kemeri takmama cezası Karayolları Trafik Yönetmeliği tarafından belirlenmiştir. Bu ceza ile ilgili tüm bilgileri de ilgili trafik cezası maddesinde bulmak mümkün. Bu konuyla ilgili belirlenmiş olan mevzuata göre  kamyon, kamyonet, çekici, otomobil, otobüs ve arazi taşıtlarının tüm koltuklarında emniyet kemerinin bulunması gerekirken ticari amaçlı olarak yolcu taşıyan otobüs, minibüs ve servis gibi araçlar haricinde yer alan dolmuşlardaki yolcuların emniyet kemeri takmasına gerek bulunmuyor. Bu nedenle de bu kişilerin emniyet kemeri takmama cezası ödemesine gerek kalmıyor.

Emniyet kemerine ilişkin tüm detaylar ilgili yönetmelikte tüm araç sınıflarına göre belirlenmiş bulunuyor. Gerek çocuklar gerek yetişkinler için belirlenmiş kuralar var. Emniyet kemeri takmama cezası nedir diye merak edenler olduğu gibi emniyet kemeri takmama cezası kaç puan diye merak edenler de oluyor. Şimdi bu noktalara değinelim.

Karayolları Trafik Kanunu ceza maddeleri arasında yer alan 78 numaralı maddenin 1. fıkrasının a bendine göre belirlenmiş olan kurallar çerçevesinde emniyet kemeri takması kullanılması gereken araçlar dahilinde olunmasına rağmen emniyet kemerinin kullanılmaması durumunda 95 TL tutarında ceza ödenmesi gerekiyor. Diğer yandan bu tür bir durumun içerisinde olan araç sürücünün de ehliyetine 15 ceza puanı yazılması gerekiyor. Fakat verilmiş olan bu idari para cezasını 15 gün içerisinde ödemeniz halinde %25 oranında belirlenmiş olan indirimden faydalanarak 71,25 TL ödeyebilirsiniz.

Emniyet kemeri cezası nasıl kesilir diye merak ediyorsanız bunun için araç ile hareket halindeyken bir trafik polisi tarafından durdurulmanız gerekiyor. Rutin kontrollerden birinde durdurulmanız halinde gerekli bilgileriniz kontrol edilirken bir yandan da emniyet kemeri takmama cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu ceza yalnızca araç sürücülerine değil aynı zamanda araçta olan ve emniyet kemerini takmakla yükümlü olan kişilere de yazılır ve bu kişilerin de emniyet kemeri takmama cezası ödemesi gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.