Kamu Dünyasına Dair

Emeklilik Sorgulama İşlemleri

Emeklilik, belirli bir çalışma süresini dolduran herkesin, devlet tarafından belirlenen yaş ve prim şartlarını tamamlaması ile birlikte elde ettiği bir statüdür. Çalışma süresi boyunca kişinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu hangisi ise, kişi emekli olduğunda o kuruma bağlı olarak maaş ve sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam eder. Peki, “emekli maaşım ne kadar öğrenmek istiyorum” diyen bir kişi bağlı olduğu kurumdan ne kadar maaş alacağını nasıl öğrenebilir, emeklilik yaşım kaç sorusuna nasıl cevap alabilir? 

Emeklilik Yaşı Nasıl Öğrenilebilir?

Prim için ödenen gün sayısını tamamlamanıza rağmen emekli olamıyorsanız siz de birçok kişi gibi yaş sınırına takılmışsınız demektir. Emeklilik yaşı için alt sınırlar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebildiği gibi, ülke içinde de senelere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin 8 Eylül 1999’a kadar erkekler 43 yaşında emekli olabilirken, kadınlar ise 38 yaşında bu hakkı elde ediyorlardı. Bu tarihten itibaren emekli olmak zorlaştı ve hem yaş hem de ödenmesi gereken prim gün sayısı kademeli olarak artırıldı. Son yasayla birlikte 1 Ocak 2048’ten itibaren emekli olmaya başlayacak olanlar 65 yaşında bu statüyü almaya hak kazanacaklar.

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı Emeklilik Sorgulama

Tüm kurumlara ait emeklilik sorgulama işleminizi yapabilmek için ilk olarak aşağıdan ilgili kuruma ait linke tıklayınız. Ardından sizden istenen bilgileri eksiksiz bir şekilde girmeniz gerekiyor. Bu şekilde 4A, 4B ve 4C için emeklilik sorgulama işlemlerini gerçekleştirmiş olursunuz.

SSK Emeklilik Hesaplaması İçin TIKLAYINIZ!

BAĞ-KUR Emeklilik Hesaplaması İçin TIKLAYINIZ!

Emekli Sandığı Emeklilik Hesaplaması İçin TIKLAYINIZ!

Ayrıca SSK emeklilik tablosundan da yararlanarak emekliliğinize ne kadar süre kaldığını kolayca öğrenebilirsiniz.

Kadınlar İçin Emeklilik Tablosu

Erkekler İçin Emeklilik Tablosu 

4C Hizmetleri’ne mensup bir kişinin 2017’de emekli olması durumunda alacağı en düşük maaş 1750 ile 1900 TL arasında değişim göstermektedir.

Emekli Sandığından emekli olacak devlet memurlarının emekli ikramiyesi alma hakları da bulunur. Bu ikramiyelerin hesaplanması için kişilerin çalışma süreleri boyunca kayıt altına alınan ve hizmet cetvelinde görülür vaziyette olan brüt sigorta prim tutarları, memurun hangi kadroda çalıştığı, emekliliğe esas kademesi ve derecesinin ne olduğu gibi faktörler önemlidir.

Emeklilik yasası da emekli olmadan maaş hesaplamaları yapan, daha erken emeklilik hayalleri kuran birçok kişinin beklediği bir gelişmedir. Emekliliğe ilişkin yasalar iktidarlar tarafından belirli aralıklarla sürekli değiştirildiği için emeklilikte yaşa takılan pek çok aday yasalarda yeni bir gelişmenin olmasını bekliyor. 8 Eylül 1999’a kadar yürürlüğünü koruyan yasaya göre emekli olabilmek için sadece 2 şart bulunuyordu. Birincisi 5000 günlük çalışma prim gün sayısını doldurmuş olmak, ikincisi kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 senelik sigortalı çalışma süresini tamamlamak.

Eylül 1999’dan sonra ise kadınlarda 40 ile 58 arası, erkeklerde ise 44 ile 60 yaşları arasında bekleme süresi yasa ile getirildi. Aynı şartlar sadece Sosyal Sigortalar Kurumu’nda değil aynı zamanda Emekli Sandığı ve Bağ-Kur mensuplarında da geçerli olmaya başladı. Yeni bir yasa gelmemesi durumunda ise ileri tarihlerde emekli olacak, bugünlerde çalışmaya başlayan gençlerin emekli olabilmek için 65 yaş sınırını ve belirli prim sayısını doldurmaları gerekecektir.

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı İçin Maaş Sorgulama İşlemleri

Maaş sorgulama, prim sorgulama ve SSK sicil no öğrenme gibi pek çok işlemleriniz E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. E-Devlet sistemi üzerinden Emekli Sandığı kurumuna ait maaş sorgulama işlemi için ilk olarak sisteme giriş yapınız. E-Devlet işlemleri ana sayfası geldikten sonra sağ üst köşede yer alan “Sisteme Giriş” butonuna tıklayın. Daha sonra karşınıza çıkan “Türkiye Cumhuriyeti Vatandaş Kimlik Doğrulama Sistemi” sayfasında hem T.C. Kimlik Numaranızı hem de E-Devlet şifrenizi yazıp “sisteme giriş yap” butonuna tıklayın.

Eğer şifrenizi unuttuysanız “şifremi unuttum” butonuna tıklayarak kimlik bilgilerinizi girdikten sonra telefonunuza gelen kısa mesajdaki kodu girerek şifrenizi yenileyebilirsiniz. Hali hazırda herhangi bir şifreniz yoksa en yakın PTT merkezine giderek E-Devlet şifresi almak istediğinizi söylemeniz yeterli olacaktır.

İstediğiniz işlemi yapabilmek için sol üst köşede bulunan turkiye.gov.tr logosunun hemen altında yer alan e-hizmetler butonuna tıklayınız.

Daha sonra karşınıza E-Devlet üzerinden yapılabilen tüm hizmetlerin çıktığı üst görselde yer alan sayfa açılacak. Bu sayfada Emekli Sandığı için maaş sorgulama için soldaki alfabetik listeden “S” harfine basmanız ve bastıktan sonra “Sosyal Güvenlik Kurumu” başlığını ve logosunu bulmanız gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında 4A Hizmetleri, 4B Hizmetleri ve 4C Hizmetleri alt başlıkları arasından size uygun olanı seçmeniz gerekir. Emekli Sandığı işlemleri 4C’ye mahsus olduğu için 4C Hizmetleri alt başlığına gelip emeklilik sorgulama işlemi adına yukarıdaki görselde de görüldüğü gibi menüde yer alan “4C Emekli Aylık Bilgisi” ibaresine tıklamanız gerekiyor. Gerekli yaş ve prim şartlarını sağlayıp emekli olmaya hak kazandıysanız istediğiniz bilgiler bu sayfada karşınıza çıkacak. Bu alt başlıkta karşınıza “4A emekli aylık bilgisi” şeklinde bir alt başlık daha çıkacaktır. Bu başlığa tıkladığınızda SSK’dan ne kadar emekli maaşı alırım sorusuna da cevap bulabilirsiniz.

Maaş Sorgulama İşlemlerini E-Devlet Sistemi Üzerinden Yapabilmek İçin TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.