Emeklilik Başvurusu İşlemleri Nelerdir? Takip ve Sorgulama Nasıl Yapılır?
Uzun ve yorucu olan çalışma hayatı sonucunda, herkesin ortak hayali emekli olmaktır. Lakin bilindiği üzere emekli olabilmek için bazı şartlar bulunur. Bu şartlar; belirli bir prim gün ödemesinin yapılması ve belirli bir yaşın doldurulmuş olmasıdır. Bu şartlar bilindiği gibi ilk sigortalı olma tarihine göre değişiklikler gösterebilir. SGK’nın emekli aylığı bağlama ya da diğer ödenekleri tahsis etme işlemleri, yasal talep şartlarına bağlıdır. Bu sebeple emekli olabilmek amacı ile, önce emekliliğin talep edilmesi, yani emeklilik başvurusunda bulunulması gerekir. Emeklilik başvurusu yaparken de bazı belge ve evraklar gereklidir. Aynı zamanda başvurunun da takip ve sorgulaması yapılmalıdır. Bu şekilde ortaya çıkabilecek sorunlar önceden tespit edilebilir. Böylece hem işinizi sağlama almış hem de önceden bilgi sahibi olmuş olursunuz.
Emeklilik Başvurusu İşlemleri Nelerdir?
Emekli olma hakkını kazanan çalışanların, emekli olabilmek için başvuru yapmaları gerekir. Emekli olmak için başvuruda bulunduktan sonra, şayet herhangi bir pürüz olmaz ise bu durum kişinin birkaç ay içinde emekli olması ile sonuçlanır. Böylece çalışan kişi artık çalışmayacağı emeklilik döneminde, emekli maaşını düzenli olarak almaya başlayabilir ve emekliliğin sağlamış olduğu sosyal haklardan faydalanabilir.
Emekli olabilmenin üç temel şartı bulunur. Bu şartların üçünü de taşıyan her kişi emekli olabilir. Sözü edilen şartlar; sigorta, yaş ve primdir. Şartları sağlayan kişinin emeklilik için tahsis ve talep formunu doldurup, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapması gerekir. Başvurusunun sonucu olarak, kurum talebi inceler ve sonucu da kişiye bildirir. Sonucun takip edilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu aranabilir ya da bu işlem e-Devlet üzerinden giriş yapılarak da gerçekleştirilebilir. SGK emeklilik işlemlerinin e-Devlet üzerinden yapılması oldukça kolaydır.
Emekli olmak amacıyla ilk önce, emeklilik başvurusu yapmak için gerekli olan evrakları hazırlamak gerekir. Bu işlemler için gereken evrakların başında da, emeklilik tahsis ve talep formları gelir. Şayet ki Sosyal Güvenlik Kurumuna bu belgeler teslim edilmez ise emeklilik işlemleri başlamaz. Eğer kişi emeklilik aşamasındaysa bu belge verilebilir. Eğer değilse, yukarıda da görüldüğü üzere talep kaydı bulunamamaktadır yazısı ile karşılaşabilir.
Emeklilik için tahsis ve talep formunu doldururken bilgilerin doğru yazıldığından emin olunmalıdır. Bunun haricinde başvuru işlemleri için gereken evraklar, bağlı bulunan 4A, 4B, 4C gibi sosyal güvenlik dallarına göre değişiklikler gösterir. Emeklilik için başvurusunu yapan kişiler, başvuru sonuçlarını e-Devlet sistemi aracılığı ile kontrol edebilir. Sonuçlar genelde en az on beş gün, en çok da üç ay içinde açıklanır. E-Devlet sistemine giriş yapılarak ilgili hizmetin seçilmesi yeterli olur.
Emeklilik Tahsis ve Talep Formu Sorgulaması İçin TIKLAYINIZ!
Takip ve Sorgulama Nasıl Yapılır?
Teknoloji gün geçtikçe gelişiyor ve bununla birlikte artık birçok işlem de kamu kurumları ve kuruluşlarında, uzunca kuyruklar beklenmeden gerçekleştirilebiliyor. Takip ve sorgulama işlemlerinin yanı sıra sayısız işlem, özellikle de e-Devlet sistemi hayatımıza girdiğinden beri internet üzerinden yapılabiliyor. İnternet sistemi üzerinden şifresiz bir şekilde gerçekleştirilen bu uygulamalardan birisi de SGK emeklilik başvuru sorgulama işlemidir. Aynı zamanda e-Devlet aracılığı ile de takip ve sorgulama yapılır. Aşağıda ayrıntıları ile emeklilik takip ve evrak sorgulama işlemlerinin SGK ve e-Devlet üzerinden nasıl yapılacağını anlattık.
1. SGK Emeklilik Takip
Emeklilik başvurusunun takip süreci kritik olabilir. Çünkü normal şartlarda bir iki ay sürede halledilebilen bu süreç daha fazla uzar ise, emekli olmak amacıyla başvuru yapan kişiler zor duruma düşebilir. Aynı zamanda bir iki aylık bir süreç dahi olsa, bu süreci takip etmek ortaya çıkabilecek aksilikleri ve aksaklıkları birinci elden kontrol ederek önüne geçmeyi sağlar. Bu yüzden kişi, başvurusunun takibini yapmalıdır.
Emeklilik başvurusunun ve evrak takibinin yapılması için üç tane farklı yol bulunur. Bu yollardan ilk olanı SGK üzerinden yapılabilir. Diğer iki tanesi ise e-Devlet sisteminin üzerinden yapılabilir. E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilmesi için yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere T.C. kimlik no ve e-Devlet şifresi girilmelidir. E-Devlet şifresi yoksa postaneden temin edilebilir. Günümüzde çoğu işlem artık e-Devlet kapısı üzerinden yürütüldüğü ve takip edildiği için, bir şifre alıp sorgulamalarımızı buradan yapmak daha mantıklıdır. Aşağıda e-Devlet sistemi üzerinden emeklilik takibi yapmak için gereken adımları yazdık.
- E-Devlet üzerinden emeklilik işlemlerinin evrak takibini yapmak için aşağıda bulunan linke tıklamak gerekir.
- Açılan sayfada ilk önce Kimliğimi Şimdi Doğrula butonu tıklanır.
- Daha sonra yönlendirilen sayfada T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi yazılır.
- Ardından açılan sayfada takibinin yapılması istenen evrak yılı, emeklilik başvurusu yapılan yıl olarak seçilir.
- En son sorgula denilerek emeklilik için evrak takibine ait bilgilere ulaşılır.
E-Devlet Emeklilik Evrak Takibi İçin TIKLAYINIZ!
2. SGK Üzerinden Emeklilik Evrak Takibi
- SGK’nın kendi web sitesi üzerinden emeklilik başvurusu işlemleri evrak takibi yapmak isteyen kişi ilk önce aşağıda bulunan bağlantıya tıklamalıdır.
- Açılan bağlantıda karşısına yukarıdaki ekran gelir. Ekrandaki T.C. kimlik numarası ve kayıt yılına dair bilgileri girmelidir.
- Sonra sağ alt tarafta bulunan Evrak Ara butonuna tıklayarak, başvurusuna dair gelişmeleri ve girdileri görüntüleyebilir. Şifresiz olarak SGK sisteminden bu şekilde evrak takip ve sorgulama yapılabilir. Şifre ile uğraşmak istemiyorsanız, dilerseniz SGK üzerinden anlatıldığı gibi evrak takibi sorgulama yapabilirsiniz.
SGK Emeklilik Evrak Takibi İçin TIKLAYINIZ!
3. E-Devlet Üzerinden 4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi
E-Devlet kapısı, 4C çalışanlarının faydalanması için farklı bir emeklilik evrak takip sistemi kurmuştur. Bu sistem sayesinde 4C çalışanları evrak takibi yapabilir.
- Bunun için önce aşağıda bulunan bağlantıya tıklanır.
- E-Devlet sistemine giriş yapılır.
- Daha sonra kolay bir şekilde emekli başvurusu işlemleri evrak takibine dair bilgilere ulaşılabilir.
- Yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere kişinin evrak tarihi, geldiği yer, evrak türü ve evrak açıklama gibi birçok detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir. Bu sayede 4C çalışanları, emeklilik evrak takip ve sorgulama işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilir.