Emekli Sandığı Emekli Maaşı ve İkramiye Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Emekli olabilmek için belli bir süreye kadar prim ödemeniz gerekir. Bu primler her ay olarak düzenli bir şekilde ödenmelidir. Bu primler belirlenen miktara ve belirlenen koşullara ulaştıktan sonra emeklilik süreci başlar ve bu birikim kişiye emekli maaşı olarak geri ödenir. Bütün bu süreç de gerek takip olsun veya başka işlemler olsun internet üzerinde gerçekleştirilebilir. Özellikle e-Devlet sisteminin kurulması ile beraber bütün emeklilik işlemi e-Devlet sistemine taşınmıştır. Ancak çoğu kişi emeklilik işlemlerinin internet üzerinden nasıl gerçekleştirildiğini bilmemektedir. Bu sebeple biz de sizlere bu yazımızda emeklilik işlemlerinin internet üzerinden nasıl gerçekleştirileceğinden bahsedeceğiz.
Memur Emeklilik Hesaplama Nedir ve Nasıl Yapılır?
Memur hesaplama olarak bilinen durum emekli sandığından ne zaman emekli olunacağının hesaplanmasıdır. Bilindiği gibi memur olarak çalışan vatandaşların primleri otomatik olarak çalıştıkları devlet kurumu tarafından ödenmekte ve emeklilik için farklı koşullar aranmaktadır. Bu sebeple koşulların sağlanması durumunda emekli olabilirsiniz. Memur vatandaşlar ne zaman emekli olabileceklerini öğrenebilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kurmuş olduğu internet sayfasına ulaşabilirler.
- Aşağıda bağlantısı verilmiş olan sayfaya ulaşarak memur emeklilik hesaplama hizmetine ulaşabilirler. Sayfaya ulaştıktan sonra karşınıza ayrılmış 3 farklı bölüm gelecektir. En üst bölümde emeklilik hesaplamasını yaparken yaş hakkında dikkat etmeniz gereken hususlardan bahsedilmektedir.
- Alt kısımda gerçekleştirdiğiniz memur hizmetlerinin eklemesini yapacaksınız. İlk olarak eklemek istediğiniz hizmet için doğum tarihinizi ve cinsiyetinizi doldurunuz.
- Daha sonrasında kanun değişikliğinden dolayı 23.05.2002 tarihinden önceki ve sonraki hizmetlerinizi ayrı ayrı girmeniz gerekmektedir. Bu tarihten önceki 4A hizmet sürenizi soldaki kutucuğa ve bu tarihten sonraki 4A hizmet sürenizi ise sağdaki kutucuğa giriniz.
- En son olarak başlangıç tarihini ve bitiş tarihini girdikten sonra hizmet türünüzü belirleyerek “Ekle” butonuna basınız. Böylelikle hizmetinizi hesaplama aracına girmiş olacaksınız.
- En alttaki kısımdan girdiğiniz bütün hizmetlerin listesini göreceksiniz. Farklı hizmetlerinizi ayrı ayrı ekledikten sonra “Hesapla” butonuna basarak memur emeklilik hesaplamasını gerçekleştirmiş olursunuz. Karşınıza gelecek olan ekran üzerinden emeklilik tarihinizi görüntüleyebilirsiniz.
Emekli sandığı emeklilik hesaplama sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
Emekli Sandığı Emekli Maaşı Hesaplama Nasıl Gerçekleştirilir?
Emekli sandığı emekli aylığı emekli olunduktan sonra emeklilere aylık olarak verilen maaşa denir. Ödenen bu emekli aylığı hizmet süresi boyunca ödenilen primlerden verilir. Ödenecek olan emekli aylığını öğrenebilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hazırlamış olduğu maaş ve ikramiye hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Bu hesaplama aracı ile emekli ikramiyesi hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu uygulama aynı anda emekli ikramiyesi ne kadar alırım gibi sorulara da cevap oluşturur.
- İlk olarak aşağıdaki bağlantı ile Sosyal Güvenlik Kurumu 4C(Kamu Çalışanları) ikramiye ve maaş hesaplama sayfasına ulaşınız. Daha sonrasında karşınızda gelecek olan ekran üzerinde doldurmanız gereken birtakım boş kutucuklar yer almaktadır.
- Burada doldurmanız gereken bilgiler sırasıyla dereceniz, kademeniz, ek göstergeniz, makam+temsil+görev tazminat göstergeniz, hizmet yılınız, hizmet ayınız, kıdem yılınız, ikramiye yılınız, aylık tarihiniz, pay ve payda değeriniz ve son olarak kademeli tazminat ek göstergesidir.
- Bunları gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Maaş ve ikramiye hesaplamasını gerçekleştirebilmek için en az kademe,derece ve aylık tarihini doldurmanız gerekmektedir. Makam temsil görev tazminat göstergeniz varsa bunu da eklemeniz gerekmektedir. Son olarak buraya gireceğiniz bilgiler doğrultusunda hesaplamalar gerçekleştirildiği için herhangi bir resmiye arz etmemektedir.
- Yukarıdaki hususlara dikkat ederek bilgilerinizi doldurduktan sonra “Hesapla” butonuna basınız ve sonuç sayfasına ilerleyiniz.
- Karşınıza gelecek olan ekranda tahmini emekli aylığınızı ve emekli ikramiyenizi görüntüleyebilirsiniz.
- Üst taraftaki bölümden özel hizmet göstergesini, aylık katsayınızı ve taban aylık katsayınızı görüntüleyebilirsiniz.
- Soldaki kısımdan ise taban aylığınızı, temel aylığınızı, özel hizmet aylığınızı ve ek aylığınızı görüntüleyebilirsiniz. Kalan kısımda ise ikramiyenizin ne kadar olacağınız ve başka diğer bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
Emekli sandığı emekli maaşı ve ikramiyesi sorgulama sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
4c Emekli Maaşı Kesintileri Sorgulama Nasıl Gerçekleştirilir?
Emekli maaşını almaya başladıktan gerçekleşen kesintileri öğrenebilmek için e-Devlet hizmetini kullanabilirsiniz. E-Devlet sistemi üzerinden sunulan 4C Emekli aylık ödeme ve kesinti bilgileri sistemini kullanabilirsiniz.
- Öncelikli olarak aşağıda yer alan bağlantı ile 4C Emekli aylık ödeme ve kesinti bilgileri sayfasına ulaşınız. Daha sonra karşınıza gelecek olan ekran üzerinde e-Devlet kimlik doğrulama isteminin olduğunu göreceksiniz. Burada yer alan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna basarak kimlik doğrulama sayfasına ulaşınız.
- Kimlik doğrulama sayfasına ulaştıktan sonra doldurmanız gereken bazı kutucuklarla karşılaşacaksınız. Bunlar sırasıyla T.C. Kimlik numaranız ve daha öncesinde PTT’den almış olduğunuz e-Devlet şifrenizdir. Bunları ilgili yerlere yazdıktan sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız.
- Ekrana gelen kısımda ufak bir sorgulama işlemi gerçekleşecektir. Bu sorgulamadan sonra sorgulama sonucu karşınıza gelecektir. Eğer ki emekli sandığından herhangi bir emekli maaşı alıyorsanız ve maaşlarınızda herhangi bir kesilme gerçekleşmiş ise buradan kesintilerini görüntüleyebilirsiniz. Aksi taktirde ekranınızda “Seçtiğiniz döneme ait maaşınızdan kesinti yapılmamıştır” şeklinde bir ibare gelecektir.
4C Emekli maaş kesintisi sorgulama sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
Emekli Maaşım Ne Kadar Oldu?
Emekli maaşınızı öğrenebilmek için e-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. Öncelikli olarak bağlı olduğunuz emekli kurumuna göre kullanacağınız hizmet sayfası değişecektir. Her sayfa için ayrı bir hizmet sorgulama sayfası bulunmaktadır.
1. 4A Emekli Aylık Bilgisi Öğrenme
4A emekli aylığı sayfasına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız. Daha sonrasında e-Devlet 4A emekli aylık bilgisi sayfasına ulaşacaksınız. Burada ufak bir sorgulama gerçekleştikten sonra eğer 4A hizmetinden emekli maaşı alıyorsanız bunun dökümlerini ekranınızdan görüntüleyebilirsiniz.
E-Devlet 4A Emekli aylık bilgisi sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
2. 4B Emekli Aylık Bilgisi Öğrenme
4B emekli aylığı sayfasına erişebilmek için aşağıda yer alan bağlantıya tıklayınız. Daha sonra e-Devlet 4B emekli aylık bilgisi sayfasına ulaştıktan sonra karşınıza gelen e-Devlet kimlik doğrulama sayfası gelecektir. Bunu da yukarıda anlatıldığı gibi geçtikten sonra 4B emekli aylığı sayfasına ulaşacaksınız. Buradaki kısımda eğer ki 4B hizmeti adı altında emekli maaşı alıyorsanız bunun dökümleri yer alacaktır.
E-Devlet 4B Emekli aylık bilgisi sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
3. 4C Emekli Aylık Bilgisi Öğrenme
4C emekli aylığı sayfasına alt kısımda yer alan bağlantı ile ulaşabilirsiniz. Ekranda yer alan doğrulamayı daha öncesinde anlatıldığı gibi geçtikten sonra 4C emekli aylığı sorgulaması sayfasına geçiniz. Daha sonrasında var olan 4C emekli aylıklarınız ekranınızda görünecektir.
Merhaba hocam, 23,02,1962 dogumluyum 02,04,1987 yılında PTT de ıscı olarak ıse basladım sgk li olarak 20,01,1997 yılında sınavla lıse mezunu oldugum ıcın teksısyen yardımcısı oldum bu arada telekom ma gectım Telekommun ozellesmesı nedenıyle 23,03,2010 yılında mıllı egıtım bakanlıgına nakıl oldum 22,08,2017 tarıhınde emeklı dılekcesı verdım ve ayrıldım. kademe derecem 4/2 ıdı, son net maasım 2,850 tl ıdı bana ek odeme ıle 1954 tl maas ve 71,089 tl ıkramıye geldı. sızden rıcam bu rakamlar dogrumu ayrıca benım 9 yıl 9 ay ıscılıgım var ıscılıgım hesaplamalarda goz onune alınmısmıdır benı aylatırsanız sevınırım sımdıden tesekkurler saygı ve selamlar.