Kamu Dünyasına Dair

Emekli Maaşı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Emekli maaşları, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e devlet çatısı altındaki hizmeti sayesinde sorgulanabiliyor, emeklilik durumları konusunda bilgi alınabiliyor. E devlet üzerinden emekli maaşı sorgulama işleminin nasıl yapıldığını bu yazıda Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur’u ayrı ayrı baz alarak anlattık.

Ayrı ayrı kurumlar bazında anlatıma geçmeden önce üç sigorta kurumu için de aynı olan sisteme giriş aşamasını anlatalım.

E devlet sitesine Google’a “e devlet” yazarak ya da arama çubuğuna turkiye.gov.tr adresini girerek erişebilirsiniz.

Emeklilik Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Siteye giriş yaptıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde karşınıza çıkan, “sosyal medya” ve “non-citizens” başlıklarının hemen üstünde bulunan “Sisteme Giriş” butonuna tıklayın.

Bunun ardından ekrana e devlet hizmetlerinden faydalanabilmeniz için giriş bilgilerini yazmanız gereken bir sayfa gelecek. Bu sayfada belirtilen alanlar TC Kimlik Numaranızı ve e devlet sistemi için oluşturduğunuz ya da PTT şubesinden almış olduğunuz şifreyi yazıp “sisteme giriş yap” butonuna tıklayarak giriş işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

Yukarıda da görmüş olduğunuz üzere e devlet A’dan Z’ye birçok kamu hizmetini bünyesinde barındırdığı için aradığınız içeriği ilk bakışta bulmak size zor gibi gelebilir ama sıralama alfabetik bir şekilde yapıldığı için “S” harfine gelerek “Sosyal Güvenlik Kurumu” ile alakalı hizmetlerin yer aldığı kısma geliyoruz.

Buraya kadar SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için bütün işlemler ortaktı. Buradan sonra kurumlar göre ayrı ayrı ilerleyerek emekli maaşı sorgulama işlemini anlatacağız.

Emekli Sandığı maaş sorgulama işlemi için atmanız gereken adımlar şu şekildedir:

Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında yer alan “4C Hizmetleri” yazısını bulun ve onun alt başlıkları arasından da “4C Emekli Aylık Bilgisi” yazısına tıklayın. Eğer emekliliğiniz başladıysa “emekli maaşım ne kadar oldu” sorusunun cevabını bulabilir, maaş durumlarınızı denetleyebilirsiniz. Sistemde bir emeklilik kaydınız yoksa da tıpkı görüntüde olduğu gibi kaydınızın bulunmadığına dair bir uyarıyla karşılaşırsınız.

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK)’ya mensup vatandaşlar “emekli maaşımın ne kadar olduğunu öğrenmek istiyorum” diyerek emekli maaşı sorgulama işlemini gerçekleştirip aylık durumlarını görmek istiyorsa;

Sosyal Güvenlik Kurumu ana başlığı altından “4A hizmetleri” alt başlığına geçmeleri ve oradan da “4A Emekli Aylık Bilgisi” kısmına geçmeleri gerekiyor. Emeklilik kayıtları ile ilgili işlemler için “4A Emeklilik Kaydı” bölümü, maaş kesintileri için “4A emekli aylığı kesintileri” bölümü işinize yarayan kesimler olacaktır.

Bağ-Kur mensubu vatandaşlar, yani 4B hizmetlerinden faydalanan ise emekli maaşı sorgulama için şu adımları uygulamalıdır:

Sosyal Güvenlik Kurumu ana başlığı altından “4B Hizmetleri” bölümüne oradan da “4B Emekli Aylık Bilgisi” alt başlığına geçmeleri gerekiyor. Eğer sistemde bir emekli kaydınızın bulunmadığı belirtiliyorsa ve bu durum sistem ile ilgili bir hata değilse prim borçlarınızı ödememiş olabilirsiniz. Bunun için “4B borç durumu” kısmına girerek ne kadar borcunuzun kaldığını öğrenebilirsiniz.

Emekli Maaşı Ne Zaman Yatar?

Emekli maaşları bankalar önünde kalabalık kuyruklar oluşmaması ve sistemdeki yoğunlukların en aza indirilmesi adına uzun zamandır belirli numaralar baz alınarak farklı günlerde yatırılıyor.

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK)’na bağlı olarak primleri yatan emekliler için maaş yatma günleri şu şekildedir:

Tahsis numarasındaki son rakam 9 olan emekliler ilgili ayın 17’nci günü,

Tahsis numarasındaki son rakam 7 olan emekliler ilgili ayın 18’inci günü,

Tahsis numarasındaki son rakam 5 olan emekliler ilgili ayın 19’uncu günü,

Tahsis numarasındaki son rakam 3 olan emekliler ilgili ayın 20’nci günü,

Tahsis numarasındaki son rakam 1 olan emekliler ilgili ayın 21’inci günü,

Tahsis numarasındaki son rakam 8 olan emekliler ilgili ayın 22’inci günü,

Tahsis numarasındaki son rakam 6 olan emekliler ilgili ayın 23’üncü günü,

Tahsis numarasındaki son rakam 4 olan emekliler ilgili ayın 24’üncü günü,

Tahsis numarasındaki son rakam 2 olan emekliler ilgili ayın 25’inci günü,

Tahsis numarasındaki son rakam 0 olan emekliler ilgili ayın 26’ncı günü emekli maaşlarını alabilirler. Eğer ki söz konusu ay içerisinde maaş yatma gününüz Cumartesiye geliyorsa emekli maaşınız Cuma günü hesabınızda olur, yani bir gün erken yatar. Eğer ki gününüz Pazara denk geldiyse de bir gün geç yatar, yani maaş Pazartesi günü bankadan çekilebilir.

Bağ-Kur’a prim ödeyip emekli olanlar için ise emekli maaşları şu şekilde yatar:

Tahsis numarasında yer alan son rakam 9, 7 ya da 5 olan emekliler maaşını her ayın 25’inde,

Tahsis numarasında yer alan son rakam 3 ya da 1 olan emekliler maaşını her ayın 26’sında,

Tahsis numarasında yer alan son rakam 8, 6 ya da 4 olan emekliler maaşını her ayın 27’sinde,

Tahsis numarasında yer alan son rakam 2 ya da 0 olan emekliler maaşını her ayın 28’inde bankalardan çekebilir.

Maaş gününün hafta sonuna denk düşmesi durumunda SSK emeklileri için uygulanan kural burada da geçerli olmaktadır.

Emekli sandığı maaşları ise her ayın 1’i ile 5’i arasında emeklilerin doğum tarihlerine göre bankalara yatırılmaktadır.

SSK’dan Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

SSK’ya prim ödemelerini gerçekleştiren kişiler emekli maaşı hesaplaması yapabilmek için SGK’nın resmi sitesinde yer alan hesaplama aracını kullanabilir.

Siteye girdikten sonra karşınıza yukarıdaki gibi bir form çıkacak. Bu forma kimlik numaranızı, sigorta sicil numaranızı, doğum tarihinizi, hangi ilin nüfusuna kayıtlı olduğunuzu ve babanızın isminizi yazdıktan sonra “sorgula” yazısına basarak SSK emeklisi olduğunuz taktirde ne kadar para alacağınızı görebilirsiniz.

Hesaplama Aracına Gitmek İçin TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.