Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Pek çok çalışan emeklilik döneminde emekli maaşının ne kadar olacağını merak etmektedir. Emekli olmak için ödenen primler ve sigorta özellikleri bir araya gelince emekli maaşının hesaplanması biraz zor bir durum haline gelebiliyor. Emekli maaşı alacak olan kişilerin aklını da Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır sorusu kurcalıyor. Her kurum için ayrı ayrı yapılan bu işlemlerin tüm detaylarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
SGK Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Emekli maaşı hesaplamanın oldukça kolay yöntemleri bulunmaktadır. SGK tarafından emekliler 4A, 4B ve 4C olarak bölümlendirilmiştir. Bu bölümlendirmelerin her birinde ayrı ayrı maaş hesaplama işlemi yapılır. Öncelikle hangi bölümde olduğunuzu öğrenip ardından hesaplama işlemlerine başlamalısınız.
4A Emekli Maaşı Hesaplama
4A’dan ödeme yapan ve emekli olunca maaşının ne kadar olacağını öğrenmek isteyen kişiler için 4A emekli maaşı hesaplama işlemini anlatacağız. 4A eski adıyla SSK olarak bilinmektedir. Çalışan kişilerin emekli olacaklarında ne kadar maaş alacakları bilgisi bu hesaplama sonucunda öğrenilebilir.
4A emekli maaşı hesaplama işlemi SGK resmi internet sayfası üzerinden yapılabilmektedir. Sorgulama işlemini yapmak isteyen herkes öncelikle SGK 4A emekli maaşı hesaplama için oluşturulmuş internet sayfasına giriş yapması gerekiyor.
- Sayfaya giriş yaptıktan sonra karşınıza bu sorgulama ekranı gelecektir. Sorgulama ekranında bulunan T.C. Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi boşluklarını doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurduğunuzdan emin olduktan sonra “Sorgula” butonuna tıklayınız.
- Sorgula butonuna tıkladıktan sonra SGK alt yapısında bulunan mevcut bilgileriniz ve sorgulama ekranında girmiş olduğunuz bilgileriniz doğrultusunda emekli maaşınızı hesaplayabiliyorsunuz. SSK’dan ne kadar emekli maaşı alırım sorunuza da yanıt bulabilirsiniz.
SSK Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!
4B Emekli Maaşı Hesaplama
4B emekli maaşı hesaplama işlemi de farklı bölümlendirmede olduğu için farklı şekilde yapılmaktadır. 4B emekli maaşı hesaplama işlemini yapabilmeniz için gereken tüm bilgileri bu başlık altında vereceğiz.
- Öncelikle SGK tarafından oluşturulmuş 4B emekli maaşı hesaplama sayfasına giriş yapınız. Sayfaya giriş yaptıktan sonra hemen aşağıda gösterdiğimiz sorgulama ekranı ile karşılaşacaksınız. Burada bulunan T.C. Kimlik Numarası, Kurumu ve Güvenlik Kodu boşluklarını doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra “Sorgula” butonuna tıklayabilirsiniz.
- Sorgula butonuna tıkladıktan sonra 4B emekli maaşı hesaplama ekranı karşınıza gelecektir.
BAĞ-KUR Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!
4C Emekli Maaşı Hesaplama
4C emekli maaşı hesaplamak için SGK tarafından farklı bir sorgulama ekranı oluşturulmuştur. Bu sorgulama ekranını kullanarak 4C yani kamu çalışanları olan kişiler kolaylıkla emekli maaşı hesaplama işlemlerini yapabilirler. Memur emekli maaşı hesaplama işlemleri de bu hesaplama sayfasından yapılmaktadır.
- İlk olarak SGK bünyesinde oluşturulmuş 4C emekli maaşı hesaplama sayfasına giriş yapınız. Aşağıda görselde olduğu gibi sorgulama ekranı ile karşılaşacaksınız.
- Sorgulama ekranında bulunan; Derece, Kademe, Ek Gösterge, Hizmet Yılı, Hizmet Ayı, Kıdem Yılı, İkramiye Yılı, Aylık Tarihi, Pay/Payda, Kad. Taz. Ek Gösterge, Makam+Temsil+Görev Tazminat Göstergesi, İkramiye yılı boşluklarını eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor. Bu boşlukları eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra kırmızı ile belirttiğimiz “Hesapla” butonuna tıklayınız.
- Hesapla butonuna tıkladıktan sonra otomatik olarak 4C emekli maaşı hesaplama işleminiz gerçekleştirilecektir. Bu sayede ne kadar tazminat alırım sorunuza da yanıt bulmuş olursunuz.
Emekli Sandığı Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!
E-Devlet Üzerinden Emekli Maaşı Hesaplama
E-Devlet sistemi üzerinden de emekli maaşı hesaplama işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz. Bunun için E-Devlet şifresine sahip olmanız gerekiyor. E-Devlet şifresini herhangi bir PTT şubesine giderek temin edebilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra yazının sonunda verdiğimiz linklerden kurumunuza uygun olan linki seçerek tıklayın. Ardından karşınıza gelecek sayfada T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi sistem girin. Bu şekilde hem SSK, hem BAĞ-KUR hem de Emekli Sandığı için gerekli maaş bilgisine ulaşabilirsiniz.