Ehliyet Randevu Alma ve Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Genelde yaşını dolduran her gencin ilk yaptığı işlerden biri ehliyet kursuna yazılıp ilgili sınavları ve direksiyon testini geçip hemen bir ehliyet sahibi olmaktır. Bundan birkaç sene öncesine kadar sürücü belgesi alabilmek için kurum önlerinde saatlerce beklemek gerekirken online ehliyet randevu alma sistemi sayesinde artık boşa vakit harcamaya gerek yok. İnternet üzerinden ehliyet randevu alma işleminizi gerçekleştirebilir, belirlediğiniz gün ve saatte sıra beklemeden sürücü belgenizi almak için randevu aldığınız emniyet merkezine gidebilirsiniz. Ehliyet randevu alma işleminizi tamamladıktan sonra randevu bilgilerinizi unutmanız ya da yeniden gözden geçirmek istemeniz durumunda her vakit internet üzerinden ehliyet randevu sorgulama işleminizi de gerçekleştirebilirsiniz. Peki ehliyet için nereden, nasıl randevu alınır, ehliyet randevusu için gerekli belgeler nelerdir, ehliyet yenileme işlemi için randevu almaya gerek var mı? Tüm bu soruların cevabını bu yazıda detaylı bir şekilde sizlerle paylaştık.
Ehliyet Randevu Alma İşlemi Nasıl Yapılıyor?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere artık sürücü belgenizi almak için internetten randevu almanız gerekmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altında hizmet veren online ehliyet işlemleri servisine gitmek için internet tarayıcınızın adres çubuğuna surucurandevu.egm.gov.tr yazabilirsiniz. İlgili URL’yi adres çubuğuna yazıp siteye girdikten sonra sol üst köşede mavi bir butonun içerisinde yer alan “randevu al” butonuna tıklamanız gerekecektir. İlgili butona tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki görsele benzer bir sayfa açılacaktır.
Siteyi açtıktan sonra karşınıza çıkacak ekranda ilk olarak işlem türünü seçmeniz gerekmektedir. Burada üç farklı seçenek karşınıza çıkıyor. Eğer ki ilk defa bir ehliyet sahibi olacaksınız ilk sırada yer alan “ilk defa sürücü belgesi müracaatı” yazısına tıklamanız gerekiyor. Diğer taraftan aktif sürücü belgenizi kaybettiyseniz ya da bu belgeyi yenilemek istiyorsanız ikinci seçenekte karşınıza çıkan “eski sürücü belgesi yenileme – fark (kayıp veya çalıntı) seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor. Son olarak eğer ki belge dönüştürme işlemi yapacaksanız en alt sırada bulunan “tebdil (yabancı belge dönüştürme” seçeneğini tıklatabilirsiniz.
Ehliyet randevu alma işleminizin amacını seçtikten sonra ise “işlem türü” bölümünün hemen altında bir “şehir” bölümü aktif olacaktır. Buradan hangi şehirde randevu almak istiyorsanız o şehri işaretleyin. Ehliyetiniz için randevu almak istediğiniz şehri seçtikten sonra ise karşınıza aşağıdaki örnektekine benzer bir ekran gelecektir.
Biz İstanbul şehri için randevu almayı denedik ve ekran görüntüsünde de gördüğünüz üzere A’dan Z’ye doğru alfabetik olarak ilçeler sıralandı ve hangi ilçede randevu için boş kontenjan olduğu, boş kontenjanın olduğu yerlerdeki en yakın randevu tarihi ve saati ile beraber toplam kaç kişilik boş yer olduğu gibi bilgiler karşımıza çıktı.
İlçe emniyet müdürlüklerinin randevu işlemleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak için “bilgi” sütununun altındaki butonlara tıklayabilirsiniz. Randevu saati seçmek ve detayları belirlemek için ise en sağdaki butona basarak işlemlerinizi sürdürebilirsiniz.
Bu noktadan sonra ise kişisel bilgilerinizi girmeniz gerekecektir. Sistem sizden sırasıyla TC kimlik numaranızı, isminizi, soyadınızı, doğum tarihiniz, cep telefonu numaranızı, e posta adresinizi ve ekrandaki güvenlik kodunu yazmanızı isteyecektir. Kişisel bilgilerin yanı sıra e posta adresinin de doğru bir şekilde yazılması son derece önemlidir çünkü ehliyet randevu alma işleminin tamamlanması adına kurum tarafından size bir onay postası gönderilecek ve bu postanın içindeki talimatları takip ederek online randevu işleminizi onaylamanız tarafınızdan talep edilecektir.
Üçüncü aşamada randevu bilgileriniz ile ilgili detaylar bulunmaktadır. Bu kısımda randevu tarihinizi ve randevu saatinizi seçebilirsiniz. Daha sonra e postanıza gelen onay mailindeki talimatları takip ederek ehliyet randevu alma işleminizi tamamlayabilir ve egm randevu referans numarasına ulaşabilirsiniz.
Ehliyet Randevu Alma İşlemi için TIKLAYINIZ!
Ehliyet Randevu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılıyor?
Ehliyet randevu sorgulama işlemleri de tıpkı sürücü belgesi için randevu alma işlemlerinde olduğu gibi internet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesindeki hizmet aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ehliyet randevu sorgulama işlemi sayesinde randevu bilgilerinizi görüntüleyebilir ve bu sayede randevu saati ve tarihi konusunda herhangi bir kafa karışıklığına kurban gitmekten kurtulmuş olursunuz. Ehliyet randevu sorgulama işleminizi gerçekleştirmek için ilk olarak surucurandevu.egm.gov.tr adresini tarayıcınızın adres çubuğuna yazın ve siteye girin. Siteye girdikten sonra üst menüde gri bir kutucuk içerisinde yer alan “randevu durumu” butonuna tıklamanız gerekecektir. Butona tıkladıktan sonra ehliyet randevu sorgulama işleminizi gerçekleştirebilmeniz için karşınıza aşağıdakine benzer bir ekran gelecektir.
Görselde de gördüğünüz üzere ehliyet randevu sorgulama işleminizi gerçekleştirip randevu durumunu kontrol etmek için TC kimlik numaranızı ve referans numaranızı yazdıktan sonra alt kısımda bulunan “devam” butonuna tıklamanız gerekecektir. Eğer ki referans numaranızı bilmiyorsanız en altta yer alan kırmızı renkli yazıya tıklayabilirsiniz.
Referans numarasının size tekrardan gönderilmesi için TC kimlik numarası, isim, soyisim, telefon numarası ve e posta adreslerinin yazılması gerekir. Referans numarası e posta adresine mail yoluyla ulaşır. Gelen mail aracılığıyla referans numaranızı öğrendikten sonra da ehliyet randevu sorgulama işleminizi tamamlayıp randevu bilgileriniz ve durum hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ehliyet Randevu Sorgulama İşlemi için TIKLAYINIZ!
Ehliyet Randevu Gerekli Belgeler
Ehliyet randevusuna giderken yanınızda olması gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre ilk defa bir sürücü belgesi sahibi olacak olan kişilerin yanlarında şu belgeleri getirmeleri gerekiyor:
- Sürücü belgesi dosyası
- Kan grubunu belirten bir belge ya da yazılı beyan
- Nüfus cüzdanı, pasaport ya da avukatlık kimliği
- Fotoğraflı sürücü sağlık raporu
- Motorlu taşıt sürücü sertifikası
- 5×6 boyutunda arka fonun beyaz olduğu 2 adet vesikalık fotoğraf
- Sürücü belgesi dosyası
- Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz
Tebdil işlemleri için başvuracak olan kişiler için ise şu belgeler talep edilmektedir:
- Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
- Sürücü Sağlık Raporu (Fotoğraflı),
- Yabancı sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi
- Noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercüme
- 2 adet fotoğraf (5×6 boyutunda arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf),
- Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.
- Öğrenim Belgesi (Yabancılar için Diploma Denklik Belgesi)
- Sürücü belgesi dosyası
- Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz
Zayi ve yıpranma sebebiyle yenileme başvurusu yapan kişiler ise dilekçe ile beraber kimliklerini, zayi değilse aktif sürücü belgelerini, iki tane fotoğraflarını, fotoğraflı sürücü sağlık raporunu getirmek durumundalar.
Bir dipnot düşmek gerekirse; üzerinde TC kimlik numarasının yer almadığı hiçbir kimlik belgesi geçerli sayılmayacaktır ve ehliyet randevusu alınmış ve her şey tamamen doğru bir şekilde hazırlanmış olsa dahi ehliyet ilgili kişiye teslim edilmeyecektir. O yüzden hala eski tip kimlikle hayatınızı sürdürüyorsanız en kısa sürede üzerinde TC kimlik numaranızın bulunduğu kimliklere geçmeniz gerekiyor.