Eğitim Kredisi Çekerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Aileler için en az çocuklarının sağlığı kadar önemli bir konu daha var; eğitimleri. Eğitim hayatının her aşamasında masraflar değişir. Ailelerin bazen bu masrafları anında karşılayabilecek durumu olmaz. Çocuklarının eğitimlerinin aksamadan devam etmesini isteyen aileler için ise bankaların sunduğu avantajlar mevcut. Eğitim kredisi adıyla, faiz oranları daha uygun kredi imkanları sunan bazı bankalar master ve doktora öğrencilerine dahi kredi kullandırmakta.
Eğitim Kredisi Kullanma Şartları Nelerdir?
Kredi şartları bankadan bankaya değişiklik gösterir. Bir banka kurs giderlerini dahi karşılarken, bir başka banka sadece okul giderlerini karşılayabilir. Tabii eğitim kredisi başvurularında da diğer krediler gibi birtakım kriterlerin uygunluğuna bakılır. Öncelikle kredi başvurusu yapan kişinin sabit bir geliri olması zorunludur. Gelir şartı söz konusu olduğu için eğitim kredisini öğrencinin kendisi değil, ailesi alabilir. Yalnızca sabit bir işi olan ve 18 yaşını doldurmuş öğrenciler eğitim kredisi için bizzat başvuruda bulunabilirler. Bunun yanında kredi notu da dikkate alınan bir başka kriterdir.
Eğitim Kredisi Çekerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Eğitim kredisi çekmek isteyen velilerin, öncelikle kredi şartlarını iyi araştırmaları gerekir. Her kredide olduğu gibi, eğitim kredilerinde de bankaların uyguladıkları faiz oranları değişiklik gösterir. Dosya masrafları da aynı şekilde farklı olabilir. Ayrıca eğitim kredisinin kullanılacağı vade de önem taşır. Veli ya da öğrenci okul ihtiyaçlarını karşılamak için bir de kredi geri ödemesi stresi altında kalırsa, kredi kullanmanın pek de bir anlamı kalmaz. Bazı bankalar ise, krediyi doğrudan krediyi kullanan kişinin hesabına değil, eğitim alınacak kurumun hesabına aktarmak isteyebilirler.
Eğitim Kredisi Çekerken İstenen Belgeler
Eğitim kredisi çekerken istenen belgeler bankadan bankaya göre değişiklik gösterse de bazı belgeler tüm bankalar için standarttır.
- Başvuru formu
- Kimlik gösteren belge
- Maaş bordrosu ya da iş yerinden alınacak maaş yazısı
- Maaş yazısı alınmış ise firmanın imza sirküleri
- Serbest meslek sahipleri için vergi levhası
- Eğitim giderini gösteren belge, fatura veya proforma fatura
- İkametgah gösterir belge veya son aylara ait sabit fatura
- Banka eğer kefil talep etmişse bu belgelerin eğitim giderlerini gösteren fatura dışında kalan kısımlarını, kefilden de talep eder.
Eğitim Kredisi Veren Bazı Bankalar
Ziraat Bankası Eğitim Kredisi
Ziraat Bankası lise ve öncesi düzeyde öğrenim, üniversite, kurs veya dershane giderleri için eğitim kredisi kullandırır. Kredinin vadesi maksimum 36 aydır. Kredi aynı zamanda kredili mevduat hesabı olarak da kullanılabilir. Ziraat Bankası eğitim kredisine öğrencinin velisi, öğrencinin eğitim masraflarını üstlenen bir aile bireyi veya geliri olan öğrenciler başvurabilir. Başvuru sadece şubelerden yapılabilir. Islak imzalı başvuru formu, eğitime ilişkin belgeler, kimlik belgesi, gelir belgesinin yanı sıra şube ek belgeler de talep edebilir.
Yapı Kredi Eğitim Kredisi
Yapı Kredi eğitim kredisinin üst limiti 50.000 TL, vade ise en fazla 48 ay olarak belirlenmiştir. Başvuru Yapı Kredi şubelerinden veya Kredi Şimdi üzerinden yapılabilir. Kredi için iki seçenek var; dosya masrafsız kredi veya düşük faizli kredi seçeneklerinden biri tercih edilebilir. Yurtiçi eğitim kurumları için öğrenci kayıt belgesinin fotokopisi, banka hesap numarasının da yer aldığı eğitim ücretine dair proforma fatura veya okul tarafından verilmiş bir belge başvuru sırasında gerekli. Yurtdışı eğitim başvuruları için eğer öğrencinin vizesi varsa vizenin alındığına dair belge de banka tarafından talep edilir.
Halkbank Eğitim Kredisi
Halkbank eğitim kredisi, ilk 2 ay taksit ertelemeli, 3 ayda bir ya da aylık periyotlar şeklinde ödemeli, artan veya azalan taksitli, serbest ödemeli seçeneklerle 48 ay vadeye kadar kullanılabilir. Halkbank, eğitim masrafları için maksimum 50.000 TL finansman sağlar. Kredi ilköğretim öğrencilerinden doktora öğrencilerine kadar geniş bir kitleyi kapsıyor. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığından izinli kursların, spor okullarının, yaz okullarının da eğitim giderleri bu kredi kapsamında karşılanabilir. Lise eğitimine kadar öğrenci velilerinin, ön lisans eğitiminden sonraki aşamalarda ise doğrudan öğrencilerin veya öğrenci velilerinin başvuruları kabul edilir. Eğitim ücretini gösteren belge veya proforma fatura getirilmesi zorunludur.
Garanti Bankası Eğitim Kredisi
Minimum 3 ay, maksimum 48 ay vade ile kullanılabilen Garanti eğitim kredisi, eğitim öğretim ücretlerinin uygun koşullarda karşılanmasına imkan verir. Kredi başvurusu sadece bankanın şubelerinden yapılabilir. Başvuru formuna ek olarak başvuru yapan kişinin gelir belgesini gösteren belgenin ibraz edilmesi zorunludur. Ayrıca kamu çalışanlarından yaptıkları işle ilgili kimliklerinin de başvuru dosyasına eklenmesi talep edilir.
İş Bankası Eğitim Kredisi
Çocuğunun eğitim masraflarını karşılamakta zorlanan veliler için İş Bankası’nın da eğitim kredisi programı mevcut. İş Bankası eğitim kredisi özel okul ve üniversite gibi eğitim kurumlarının giderlerinin finanse edilmesinde rahatlıkla kullanılabilir. Kullanılan kredi okul ücreti olarak eğitim kurumunun hesabına aktarılabileceği gibi, doğrudan velinin hesabına da yatırılabilir. Banka kredi başvuru dosyasının tamamlanması için öğrenim ücretinin belgesini ister.
DenizBank Eğitim Kredisi
Özel okul, üniversite veya özel kurs ücreti gibi eğitim masraflarının karşılanması için DenizBank eğitim kredisi de bir seçenek olabilir. Eğitim kredileri içerisinde en uzun vade DenizBank tarafından uygulanır. Kredinin vadesi 60 aya kadar çıkabilir. Öğrenci kabul belgesi, kredi için başvuran kişinin ikametgah belgesi ya da son aya ait fatura örneği talep edilir. Eğitim harcamalarının karşılanmasında uzun vade imkanı ile kullanılabilecek bu kredinin başvurusu şube kanalıyla yapılabilir.
Kuveyt Türk Eğitim Finansmanı
İlköğretim, lise, üniversite, yüksek lisans, dil eğitimi gibi eğitimle ilgili bütün ihtiyaçların finansmanında kullanılabilecek Kuveyt Türk eğitim finansmanı, 48 ay vade imkanı sunar. Başvuru sırasında proforma fatura gösterilmesi yeterlidir. Eğer eğitim kurumu ve banka arasında bir protokol varsa, daha uygun koşullarda kredi kullanılabilir.
Ziraat Katılım Eğitim Finasmanı
Nakit sıkıntısı nedeniyle çocuklarının eğitim giderlerini karşılamakta zorlanan veliler, yurt içi ve yurt dışı eğitim harcamaları için Ziraat Katılım’dan eğitim finansmanı kullanabilir. Vade 48 aya kadar uzatılabilir. Banka müşterinin gelir durumunu yeterli görmezse, kefil isteyebilir. Kefil için de başvuru yapan kişi için istenen belgelerin aynıları talep edilir.
Türkiye Finans Eğitim Finasmanı
Gerek yurt içi, gerekse yurt dışı eğitim finansmanlarının karşılanmasında başvurulabilecek bir diğer kurum ise Türkiye Finans. Başvuru öğrencinin velisi veya vasisi tarafından yapılabilir. İşletme sahipleri için son yıla ait vergi levhası ve onaylı bilanço, gelir tabloları, mizan, imza sirküleri, kuruluş ve en son ortaklık payını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi, çalışanlar içinse maaş bordrosu, gelir belgesi ve imza sirküleri talep edilir.