Kamu Dünyasına Dair

Dur İhtarına Uymama Cezası Nedir?

Trafikte can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş olan Trafik Kanunu kapsamında, trafiğe çıkan her bir sürücünün bu kurallara uyması gerekiyor. Trafikte yer alan trafik işaretleri ve trafikten sorumlu görevliler tarafından yapılmakta olan uyarıların dikkate alınması gerekiyor. Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda yer alan çeşitli maddelere göre polisin şüpheli gördüğü ve olası bir tehlike sezdiği araç ya da kişileri durdurma yetkisi bulunuyor. Polisin dur ihtarına olumlu bir şekilde yanıt vererek duran kişilerden kimlikleri alınıyor. Bu noktada polislerin ihtarına uymak ve polislere zorluk çıkarmamak önem taşıyor. Trafik sürücülerinin yapması gereken şey trafik polislerinin işini zora sokmamak ve gereken bilgileri onlara vermek olur. Aksi takdirde kanun belirtilmiş olan maddelere göre birtakım cezalar bulunuyor. Dur ihtarına uymama cezası nedir diye merak eden kişiler için sizlere bu yazıyı hazırladık. Dur ihtarına uymayan kişilerin radar gibi uygulamalar sayesinde tespit edilmesi oldukça kolay oluyor. Bu sayede trafik çevirmesinden kaçmanın cezası da kişilere biçilmiş oluyor.

Polisin Dur İhtarına Uymamanın Cezası Nedir?

Biraz önce de bahsetmiş olduğumuz gibi Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu kapsamında belirtilmiş olan çeşitli düzenlemelere göre trafik polisleri şüpheli olduğunu düşündükleri bir kişi ya da aracı durdurarak kimlik kontrolü yapabilir. Fakat bu gibi durumlarda otomobil, motor ya da bir başka aracı kullanan kişilerin polisten kaçması halinde ne olur? Polisten kaçma cezası olarak da bilinen bu durumda yalnızca motorla dur ihtarına uymama cezası değil aynı zamanda trafiği tehlikeye atma, şerit ihlali ve buna benzer konular hakkında da ilave olarak ceza yazılabilir. Fakat dur ihtarına uymama maddesi olarak Trafik Kanunu’nda belirlenmiş olan iki maddeyi bulmak mümkün.

Trafik çevirmesinden kaçmanın cezası olarak belirlenmiş olan maddelerden ilki 47/1-a ve ikinci 47/1-d şeklindedir. Karayolları Müdürlüğü tarafından çıkartılmış olan Trafik Kanunu’nun Trafik Ceza Madde 47/1-a’ya göre dur ihtarına uymama cezası şu şekilde ifade edilmiş bulunuyor: Trafiği denetlemek ve düzenlemek gibi sorumlulukları olan trafik zabıtası ya da özel işaret ya da kıyafet taşıyan yetkili kişilerin işaret ve uyarılarına uymamak. Bu maddeye aykırı bir davranış sergilenmesi halinde idari para cezası uygulanır. 2017 yılında 47/1-a maddesi için belirlenmiş olan idari para cezası 206 TL olup bu ücretin 15 gün içinde peşin bir şekilde ödenmesi halinde %25 oranında indirim sunulacak ve 154.50 TL tutarında bir ceza ödemeniz gerekecektir. Diğer yandan yetkili kişiler tarafından verilmiş olan işaret ve uyarıları dikkate almamak ehliyete 20 ceza puanı olarak yansır. Unutmamak gerekir ki ehliyet ceza puanını son bir yılda 100 puana ulaşması halinde ehliyete iki ay boyunca el konulur. Diğer yandan bu cezayı işlerken aynı zamanda şerit ihlali ya da trafiği tehlikeye atma gibi suçları da işlemiş olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda ödemeniz gereken ceza miktarı da artış gösterir.

Bu ceza ile ilgili karşımıza çıkan bir diğer madde ise 47/1-d’dir. Bu maddeye göre dur ihtarına uymama kapsamı şu şekilde belirlenmiş bulunuyor: Trafik düzenini ve güvenliğini, yasalarda belirlenmiş olan zorunluluk, yasak, kural ya da yükümlülükler çerçevesinde tehlikeye atarak bu kuralları ihlal eden kişilere idari para cezası ve ehliyet ceza puanı verilir. 2017 yılında dur ihtarına uymama cezası olarak 95 TL belirlenmiş olsa da bu cezanın 15 gün içerisinde peşin bir şekilde ödenmesi durumunda %25 oranında indirim ile birlikte 71,25 TL’ye düşmesi de mümkün olur. Diğer yandan dur ihtarına uymama cezası ile karşı karşıya kalan bir sürücünün ehliyetine de 20 ceza puanı yazılır. Aynı zamanda bu sırada çeşitli kuralların ihlal edilmesi halinde de bu tür cezalar da o an adınıza yazılacak olan cezanın üzerine eklenmiş olur.

Polis, trafik polisi ya da bu konu ile ilgili özel olarak yetkilendirilmiş olan birimlerin vermiş olduğu talimatlara uyulması gerekir. Böylelikle bu kişilerin gerekli kontrolleri yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Zira bu her vatandaşın yerine getirmesi gereken bir sorumluluk olarak karşımıza çıkar. Trafiğin güvenli ve düzgün bir şekilde ilerleyebilmesi için gereken polisin dur ihtarı vermesiyle birlikte diğer araçları ya da yayaları tehlikeye atmayacak bir şekilde durmak gerekir. Diğer yandan bu gibi durumlarda polisin dur ihtarına uymayan kişilere ateş etme yetkisi de bulunur. Bu nedenle de bu tür bir durumda siz ya da araçta yer alan bir başka kişinin ölme ya da ciddi bir şekilde yaralanma riski de bulunur. Bu tür durumlarda polisin, sürücüyü yakalama yetkisi bulunur. Trafiğin akışının aksatılmaması, kamu düzeninin sağlanması ve olası tehlikelerin giderilmesi için gerekenin yapılması gerekir.

Dur İhtarına Uymama Cezasına İtiraz

Dur ihtarına uymama cezası ya da bu sırada yapmış olduğunuz bir başka kural ihlaline karşı itiraz etmek istiyorsanız Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan 116. maddeye göre Trafik Mahkemelerine başvurmanız gerekir. Fakat Trafik Mahkemeleri her şehirde bulunmadığı için, bu mahkemelerin bulunmadığı illerde Sulh mahkemelerine itiraz etmek gerekiyor. Dur ihtarına uymama cezasına ya da bir başka trafik cezasına itiraz etmek için aşağıda yer alan belgelere ihtiyacınız olur.

  • Ehliyet fotokopisi
  • Kimlik fotokopisi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Dava dilekçesi
  • Cezanın tebligat fotokopisi
  • Cezanın tutanak fotokopisi

Dur ihtarına uymama cezasına itiraz için bu belgeleri bir araya getirmeli ve mahkemeye başvurmalısınız. Daha sonra bu konu ile ilgili ayrıca bir mahkeme açılmayarak inceleme altına alınacak olan konunun ardından verilecek olan karar adresinize yollanır. Kararın çıkması genellikle 2 ay ya da 3 ay boyunca süreceği için sabretmeniz gerekir. Fakat bu noktada önemli olan şey itiraz etme konusunda haklı olduğunuzdan emin olmak olur. Zira dur ihtarına uymama cezası konusunda haklı olma olasılığınız oldukça düşüktür. Bu nedenle polisin dur ihtarı verdiği anlarda paniğe kapılmamalı ve sakin bir şekilde aracınızı en müsait bölgeye çekmeniz gerekiyor. Her ne kadar dur ihtarını duymadığınız ya da görmediğiniz için durmamış olsanız da bu sizin için yeterli bir savunma olmaz. Bu nedenle bu konuda dikkat etmeyin unutmayın!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.