2018 Devlet Destekli Evlilik Kredisi Başvuru Şartları
Devletler, nüfus politikaları ve sosyal devlet ilkesi doğrultusunda zaman zaman vatandaşlarını evliliğe ve çocuk yapmaya teşvik edecek uygulamalar getirirler. Ülkemizde birkaç senedir genç çiftleri evlenip çocuk sahibi olmaya teşvik etmek amacıyla evlenmek isteyen çiftlere evlilik kredisi veriliyor. Bu şekilde çiftlerin maddi imkansızlıklar yüzünden aile kurmayı ertelemelerinin önüne geçilmiş oluyor.
Devlet evlilik yardımı aslında direkt bir kredi değil. Değişiklik gösteren belirli bir tutar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bankada açılan çeyiz hesaplarına tek seferliğine yatırılıyor. İlk bir yıl içinde herhangi bir ödeme talep edilmiyor. Üstelik çiftlerin ilk sene içinde çocuk yapması 1, evliliği yapanlardan birinin yetim ya da öksüz olması 2 sene olmak üzere çeşitli durumlarda geri ödeme tarihi uzunca bir süre ertelenebiliyor. Özel durumlar haricinde ise çiftlerin aldıkları tutarı faizsiz bir şekilde ve devlet ya da bankalar tarafından belirlenen aylık taksitli plana uyarak dört yıl gibi bir sürede ödemeleri bekleniyor. Bu sürenin aşılması durumunda ise gecikme faizi borcun yalnızca ödenmeyen kısmına ve geciktirilen süreden dört yıl düşülerek hesaplanıyor.
Evlilik Kredisi Şartları
- Evlenmek isteyen kişilerin 18-26 yaşında (27 yaşını doldurmamış) olması. 2017’nin ikinci yarısına kadar 24 yaş sınırı vardı ancak Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısı Mevzuatı’nda yapılan değişiklikle bu sınır 26’ya çekildi.
- Çiftlerin hırsızlık, dolandırıcılık gibi Türk Ceza Kanununda belirtilen yüz kızartıcı suçlardan birini işlememiş olmaları.
- Her iki kişinin de ilk kez evlenecek olması. Devlet destekli evlilik kredisinden bir kez yararlanan birinin ikinci kere kredi almasını engellemek için konulan bu şartta, aslında ilk defa evlenecek çiftlerin hakları korunmaya çalışılıyor.
- Maddi durumlarının evliliğe elverişli olmaması, yani devlet desteğine ihtiyaç duyuyor olmaları. Evlenmek isteyen kişilerin aylık gelirleri ve ödedikleri vergilere bakılarak karar verilir. Ne yazık ki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bu gelir sınırı henüz açıklanmadı.
Devlet Destekli Evlilik Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Eğer yukarıdaki şartları sağlıyorsanız ve evlilik kredisi için başvuruda bulunmak istiyorsanız, bunun için izlemeniz gereken yol öncelikle bankada bir çeyiz hesabı açtırmak. Hemen hemen tüm bankalarda açtırabileceğiniz bu hesap “TL” cinsinde olmalı.
Devlet destekli evlilik kredisi başvurusu içinse ayrıca istenen bir evrak yok. Gelir durumunuz ve sabıka kaydınız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından devlete ait sistemler üzerinden kontrol edilerek başvurunuz inceleniyor. Yani bankada hesap açtırdıktan sonra, nüfus cüzdanlarınızla birlikte bulunduğunuz ildeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvurabilirsiniz. 2018 itibariyle kişi başı 5000 TL olmak üzere toplamda 10.000 TL çiftlere bir sene geri ödeme beklenmeksizin veriliyor.
Evliliğin ilk yılı içinde çocuk yapma yahut çiftlerden birinin öksüz ya da yetim olması durumlarında bu özel durumu kanıtlar niteliğindeki bir belge çiftler tarafından yazılarak, kredinin ertelenmesine dair talebin belirtildiği dilekçe ile birlikte yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne teslim edilmelidir.
Ancak bazı bankalar bu konuda müşterilerine kolaylık sağlayabiliyorlar. Devletten desteğe ihtiyaç duyan çiftler genelde banka kredisine de ihtiyaç duydukları için bu tür bir yol izleyebilirsiniz. Birçok banka evlenmek isteyen çiftlere çeyiz hesabı açmakla kalmayıp düşük faiz oranlarıyla devlet desteğine ek krediler sunuyor. Faiz oranları bankadan bankaya değişmekle birlikte en uygun evlilik kredisi veren bankaları tespit edebilmek için bankalarla görüşmek daha sağlıklı olacaktır.
Eğer devlet destekli evlilik kredisine ek olarak bankalardan da kredi almak istiyorsanız, başvuru süreci sizin için biraz daha kısalıyor, çünkü bu şekilde kredi aldığınızda çoğu banka devlet desteği başvurusunu da sizin yerinize yapıyor. Böylece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ayrıca başvurmanıza gerek kalmıyor. Devlet destekli evlilik kredisi için bankadan bankaya değişebilecek belgeleri topladıktan sonra istediğiniz bankaya başvurmanız yeterli. Ancak evlilik kredisinin faiz alınmayan kısmının devlet destekli kısım olduğunu hatırlatalım, bankanız tarafından size başta bilgisi verilecek olan tutarda, faizi her taksitte ödemeniz gerekecek.
Devlet Destekli Evlilik Kredisi Veren Bankalar
- Şekerbank
- Vakıfbank
- QNB Finansbank
- Yapıkredi Bankası
- Odeabank
- Vakıfbank
- Türkiye Ekonomi Bankası (TEB)
- Ziraat Bankası
- Halkbank
- Denizbank