Tüm Detayları ile Çiftçilere Devlet Destekli Hibe Kredi
Ülkemizin ihracat kalemlerinin en önemlilerin biri belki de tarımdır. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya ile yapılan anlaşmalar ile pek çok çiftçimizin geçimini sürdürebilmesi sağlanır. Fakat, köy nüfusunun günden güne düşmesi ve giderlerin artması ile birlikte zor duruma düşen çiftçilere devlet desteği olmaksızın işlerine devam edemeyecek noktalara geliyor. Bunun yanı sıra, herhangi bir birikimi olmadan yaşamını tarım sektörü üzerinden kazanmak isteyen bireylerin de işe başlayabilmesi için devlet tarafından desteklenmesi büyük önem taşır. Bu durumda devlet destekli krediler, hem düşük faizleri hem de uzun geri ödeme süreleri ile ülkemizin tarımsal kalkınması açısından büyük önem taşır.
Bu tip kredilerin yanı sıra, “hibe kredi” olarak anılan, yeri ödemesi beklenilmeyen teşvik oluşturmak amacıyla oluşturulmuş devlet kredileri de mevcuttur. Yıldızı sönen tarım sektörünü yeniden canlandırmak aracılığıyla özellikle çiftçilere pek çok hibe kredi verilmesi söz konusudur. Özellikle genç çiftçi adayları için, sıfır maddi risk ile tarıma başlamak bu hibe krediler aracılığıyla mümkündür. Ayrıca yine bu krediler, mevcut çiftçilere önemli bir devlet desteği sağlar.
Yine de belirtmek gerekir ki, özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafınca sağlanan bu hibelerin verilmesindeki ilk amaç, hali hazırda yaş ortalaması oldukça yüksek olan çiftçilik mesleğinin genç kuşağa da aktarılmasını sağlamak ve kırdan kente göçü engelleyerek (ve hatta tersine bir göçe teşvik ederek) kırsal kalkınmayı sağlamaktır. Bu kapsamda bakanlığın birden çok projesi bulunur.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca Hazırlanan Hibe Programları
Öncelikle belirtmek gerekir ki, ilgili bakanlık tarafından kimisi belli ve sabit bir meblağın nakit ödenmesi şeklinde, kimisi de projenizde çıkan maliyetin belli bir kısmının karşılanması şeklinde pek çok hibe programı yönetilir.
Bakanlığın, çiftçiler için özel devlet destekli çiftçiye hibe kredilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ!
1. Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçilere Destek Programı
Belirtilen program 2016, 2017 ve 2018 yılları boyunca uygulanacak olup 30,000 TL gibi bir meblağın karşılıksız olarak girişimci ve proje odaklı düşünen gençlere tarımsal yatırımlarını gerçekleştirebilmeleri için verilmesi kararlaştırılmıştır. Program kapsamında değerlendirilecek olan projelerin kapsamları üç ana başlık altında sınırlandırılmıştır:
- İlk olarak, genç ve girişimci çiftçi adayları hayvansal üretime odaklanabilir. Bu bağlamda, büyükbaş veya küçükbaş hayvancılık, arıcılık, ipek böcekçiliği gibi üç alt başlıktan herhangi birinde faaliyet sürdürebilir ve 30,000 TL’lik bütçeden faydalanarak planladıkları işi hayata geçirebilirler.
- İkinci ana başlık, bitkisel tarımla ilgilidir. Bitkisel tarımla ilgilenen genç çiftçiler dış mekan süs bitkileri yetiştirmek, örtü altı yetiştiriciliği, meyve bahçesi oluşturma veya kültür mantarı üretim tesisi gibi dört alt başlık altında projelerini yürütebilirler.
- Son olarak, tek bir yörede yetişen endemik, şifalı ya da aromatik olarak bilinen bitkilerin üretimi yapılabilir.
2017 dönemine ait proje detaylarını ve istenilen şartları öğrenmek adına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan ilgili broşüre ulaşmak için TIKLAYINIZ!
Genç çiftçilere hibe programından faydalanabilmek için yapmanız gereken ilk işlem genç çiftçi kaydı oluşturmaktır.
Genç çiftçi kaydı oluşturmak için TIKLAYINIZ!
2. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı
Program kısa adıyla KKYDP olarak bilinir ve 2005 yılında yürürlüğe koyulmuştur. Bitkisel üretimden, makine alımına, alternatif enerji yatırımlarından, gübreleme sistemlerine kadar pek çok konuda destek sağlayan program 2016 yılı itibariyle toplamda 7362 proje için hibe sağlamış ve bakanlık bütçesinden 1.923.916.929 TL ödenek çıkmıştır.
Bu program kapsamında, devlet yaptığınız yatırımın %50’sini size hibe olarak öder. Yani harcamalarınızın %50’sini kendi birikiminizle öderken, diğer %50’si devlet tarafından geri ödeme beklememeksizin karşılanır.
KKYDP’den faydalanmak için yapmanız gerek ilk adım aşağıda verilen bağlantıya tıklayarak sisteme girmektir. Ardından online sistem, sizi gerekli basamaklara yönlendirecektir.
Özellikle genç çiftçiler için önemli bir fırsat olabilecek, devlet destekli hibe krediler sağlayan bir diğer kurum ise Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’dur. Verilen destekler toplam maliyetin %65’ine yakınını kapsayabilir. Bu kurum altında, AB fonları aracılığıyla yönetilen IPARD 2 projesi 2014-2020 yılları arasını kapsamaktadır.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı için TIKLAYINIZ!
Güncel başvuru kılavuzu için TIKLAYINIZ!
Kırsal Kalkınma Programı(IPARD)
Bahsi geçen programın kapsamını ve gerekliliklerini öğrenmek için TKDK’nın yayımlamış olduğu broşür oldukça faydalıdır. Yapılacak tarımsal üretimde AB gereksinimleri baza alınır. Yine AB tarafından belirlenen iller dışında yatırım yapmak mümkün değildir. Programa başvuruda bulunabilmek için 65 yaşını geçmemiş olmak ilk koşuldur. Ayrıca başvuran kişinin, tarım meslek lisesi mezunu olması ya da yatırım yapacağı alanda en az ön lisans olmak üzere akademik bir diplomasının bulunması gerekir. Resmi işlemleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hibe programlarına kıyasla çok daha uzun ve ayrıntılıdır. Ancak, yatırım yapabileceğiniz alanlar da bakanlığın belirlediği tarımsal kalkınma alanlarından çok daha geniştir. Örneğin, IPARD hibesi ile balıkçılık, soğuk hava deposu, kurutulmuş gıda ihracatı gibi alanlarda faaliyetler yürütebilirsiniz.
İlgili broşüre erişmek için TIKLAYINIZ!
Milli Tarım Projesi
Köye Dönüş Projesi olarak da bilinen bu proje ile havza bazlı tarımsal üretimin desteklenmesi planlanır. Müjdesi 2016 yılının Kasım ayında verilmiş olmasına rağmen henüz taslağı yayımlanmamıştır. Havza bazlı üretim ile kastedilen, bakanlığın ülkemizde tarımsal verimliliği yüksek bölgelerin analizlerinin yapılıp hangi bölgede hangi ürün ile maksimumum verim alınacağının çalışmalarının yapılması ve ardından bu yönlü hibeler ile belirlenen bölgelerde tarımsal üretime genç bir soluk getirilmesidir. Ayrıca, buğday üretiminin spesifik bir durum içerdiği, ülkenin dört bir yanında destekleneceği duyurulmuştur. İlgili proje Toprak Mahsulleri Ofisi ile el ele yürütülecektir. Henüz desteğin meblağı açıklanmamış olmakla birlikte, yılda iki kez verilmesi tasarlanmıştır.
En güncel tarımsal destek programları ise 13 Eylül 2017 tarihinde yayımlanan, 30179 sayılı resmi gazete ile duyurulmuştur. Bakanlığın “Tebliğ No: 2017/22” adı altında yayımlanan “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” başlıklı bildirisinde, tarımsal ürünlerin yetiştirilmesi, depolanması veya paketlenmesine yönelik her yatırımın destekleneceği açıklanmıştır. Bunun yanı sıra gübre üretiminden, kırsal turizme pek çok alan için hibe verilmesi planlanmıştır. Verilecek hibe, yine toplam çiftçi adayının toplam maliyetinin %50’sini karşılayacak şekilde tasarlanmıştır ve eğer amacınız yeni bir tesis kurmak ise, alacağınız hibe miktarı 2.000.000 TL tutarına kadar çıkabilir.