Güncel 2019 Çarşı ve Mahalle Bekçi Maaşları Ne Kadar? [EN GÜNCEL]
Bekçiler, kendileri için belirlenen bölgelerde görev yaparlar, bulundukları bölgenin huzur ve asayişini tesis ederler. Özellikle 80’li yılların sonu ve 90’lı yılların başında toplumsal güveni sağlanması konusunda önemli bir role sahip olan bekçilik mesleği, 90’lı yılların ortalarına doğru kaldırıldı. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu şartlar göz önüne alınarak 2017 yılında tekrar uygulama konuldu.
Geceleri görev yapan çarşı ve mahalle bekçileri, görevlerini yerine getirirken üstlerinde silah, düdük, job ve fener bulundururlar. Yarı polis olarak da nitelendirilen bekçiler, halkın huzur ve güvenini sağlamanın yanı sıra görev yaptıkları mahallerde meydana gelen doğum, ölüm gibi olaylarda da halka yardımcı olurlar.
Son dönemin popüler meslekleri arasında yer alan bekçilikle ilgili geçmişteki mevzuat değiştiğinden dolayı son zamanlarda kafalarda ciddi soru işaretleri yer alıyor. Bunların arasında ise gece bekçisi maaşları ne kadar sorusu hem adaylar hem de aday yakınları arasında son derece merak ediliyor.
Çarşı ve Mahalle Bekçisi Çalışma Saatleri Nasıldır?
Bekçilerin çalışma saatleri gün ışığı ile orantılıdır. Güneşin batması ile göreve başlayan bekçiler, çalışmalarını güneşin doğmasına kadar devam ettirirler. Bu durum genel itibarıyla akşam 18:00’da başlar ve sabah 06:00’da son bulur. Çalışma saatleri net olarak görev yapılan yerdeki mülki idare amiri tarafından belirlenir. Ülkemizin doğusu ile batısı arasında, güneşin doğuş ve batış saatleri arasında farklılık olduğundan dolayı çalışma saat ve süreleri açısından ilden ile farklılıklar söz konusu olabilir. Bununla birlikte mülki idare amiri tarafından 12/36 gibi çeşitli çalışma sistemleri uygulanabilir.
Bekçiler devlet memuru olmasına rağmen diğer memurlar gibi hafta sonu 2 gün haftalık izin kullanmazlar. Bekçiler 6 gece çalışırken 1 gece tatil yaparlar. Normalde gece çalışan bekçiler, zaman zaman bulundukları bölgelerde meydana gelen gösteri ve eylem gibi olağanüstü durumlarda gündüz de göreve çağrılabilirler. Gündüz göreve çağrılan bekçiler için fazla mesai ödemesi yapılır.
Çarşı ve Mahalle Bekçisi Maaşı Ne Kadardır?
Bekçilerin oldukça yoğun bir tempoda çalışmaları sebebiyle bu meslek hakkında merak edilen konuların başında bekçi maaşları ne kadar geliyor. Bekçi maaşları diğer devlet memurlarında olduğu gibi memurun sahip olduğu derece ve kademeye göre değişiklik gösterir. Derece ve kademe ise kişinin mezun olduğu en yüksek öğretim kurumu, meslekte çalışması süresi gibi kriterlere göre belirlenir. Dolayısıyla lisans mezunu bekçi maaşı daha alt kademede öğretim kurumundan mezun olan bekçinin maaşına göre daha yüksek olur. Bekçiler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olduklarından dolayı her yılın Ocak ve Temmuz aylarında tüm devlet memurlarının aldığı miktarda zam alırlar.
2018 Temmuz ayında yapılan zamma göre derece ve kademesi 11/1 olan lise mezunu bir bekçi 3352,80 TL maaş almaya, derece ve kademesi 9/1 olan önlisans mezunu bir bekçi 3357,50 TL maaş almaya başladı. Derece ve kademesi 8/1 olan üniversite mezunu bekçi maaşı ise 3404,98 TL’dir.
Yukarıdaki rakamlar evli olmayan bekçiler için geçerlidir. Bekçiler de diğer tüm çalışanlar gibi eşlerinin çalışıp çalışmaması ve çocuk sayısına göre aile yardımı alırlar. Eşi çalışmayan bir bekçi 231,65 TL aile yardımı alır. Ayrıca her bir çocuk için devlet 54,28 TL aile yardımı öder.
Bekçiler, maaş ve aile yardımına ek olarak operasyon tazminatı da alabilirler. Operasyon tazminatı, terör tazminatı olarak da bilinir ve tutarı bekçilerin görev yaptıkları ile göre değişiklik gösterir. Terör tazminatı 4 farklı il grubu için değişen miktarlarda verilir.
1. Grup İller ve Operasyon Tazminatları
En fazla tazminat verilen illerdir.
859 TL tazminat verilen bu illerin listesi şu şekildedir:
- Ağrı
- Batman
- Bingöl
- Bitlis
- Diyarbakır
- Hakkari
- Hatay
- Kilis
- Mardin
- Muş
- Siirt
- Şırnak
- Tunceli
- Van
2. Grup İller ve Operasyon Tazminatları
1. grup illere oranla daha az tazminat alan il grubudur.
644 TL tazminat alan bu illerin listesi aşağıda verilmiştir:
- Ardahan
- Elazığ
- Erzincan
- Erzurum
- Giresun
- Iğdır
- Kars
- Osmaniye
- Tokat
3. Grup İller ve Operasyon Tazminatları
1. ve 2. grup illere oranla daha az tazminat alan il grubudur.
485 TL tazminat verilen bu illerin listesi şu şekildedir:
- Adana
- Amasya
- Çorum
- Gümüşhane
- İstanbul
- Kahramanmaraş
- Malatya
- Mersin
- Ordu
- Sivas
- Şanlıurfa
4. Grup İller ve Operasyon Tazminatları
En az tazminat alan il grubudur.
341 TL tazminat verilen bu illerin listesi:
- Adıyaman
- Ankara
- Gaziantep
- İzmir