Bekçi Alımında İkametgah Şartı Nedir?
Emniyet teşkilatının çekirdek güvenlik kadrolarından biri olan bekçiler, Türk tarihinin her döneminde varlıklarını sürdüregeldiler. Küçük ölçekli yerleşimlerdeki güvenlik uygulamalarında bekçilere dönem dönem daha yoğun aktif saha görevi verildi, merkezi emniyet güçlerine yardımcı konumunda görev yaptılar. Bazı dönemlerde ise kendilerine ancak valilikler içindeki hizmetlerde yer bulabildiler. En son 80’li yıllarda en parlak çağını yaşayan bekçi kadrosu o zamandan bu yana, ülkenin ihtiyaçlarına paralel olarak giderek azaldı.
Günümüze gelindiğinde ise, mevcut koşulların polisin asli görevi olan güvenlik ve asayiş faaliyetlerine yetişmekte güçlük çektiği ve yerelde hizmet üretmekte zorlandığı bir gerçek. Bu gerçek dikkatleri yeniden bekçilik müessesesine yönlendirdi. 2017 yılında İstanbul Valiliği tarafından yayımlanan ilanla İstanbul ilçelerinde görevlendirilmek üzere bekçi alımı yapılacağı duyuruldu. Bu duyuruyla birlikte, bekçi alımlarının diğer illerde de dönem dönem devam edeceği haberi, iş arayan binlerce kişi de heyecan uyandırdı.
Bekçi Alımlarında İkametgah Şartı Karmaşası
2018 yılı Çarşı ve Mahalle Bekçisi alımı ile ilgili duyuru, 27 Mayıs 2018’de yayımlandı. Polis Akademisi, 772 sayılı “Çarşı ve Mahalle Bekçisi Kanunu” hükümleri gereğince ve “Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı Yönetmeliği” çerçevesinde, valilik kadrolarında istihdam edilecek 7000 Çarşı ve Mahalle Bekçisi alımı yapılacağını duyurdu. Ön başvurularını internetten yapan, ilkokul mezunu, askerliğini yapmış, 18-31 yaş arası adaylar arasından sınavla “bekçi adayı” seçileceğinin söylendiği ilan, pek çok yönüyle tartışmaları da beraberinde getirdi. Bunların başında adaylarda aranan yaş ve askerlik durumu şartlarının birbiriyle çelişiyor gibi görünmesi, bir diğeri ve en çok sayıda adayı ilgilendiren ikametgah şartı geliyor.
2018 Yılı Sınav Yönetmeliğinde Bekçilik İçin İkametgah Şartı Yok!
2017 yılı Çarşı ve Mahalle Bekçisi alımlarında adaylarda aranan şartlardan biri de “müracaat ettiği il sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ediyor olmak” maddesiydi. Eğitim, iş, askerlik ya da başka mecburi sebeplerle son 1 yıl içinde, kısa süreli de olsa ikamet değiştirmek zorunda kalan pek çok aday sonradan tekrar eski yerleşim yerlerine dönmüş olsalar bile zor durumda kalmıştı. 2017 yılındaki bu durum, bazı valiliklerin inisiyatif kullanmasıyla kısmen aşıldı ve ikametgahını mecburen başka illere aldıran ve sonra tekrar bekçilik için başvuru yaptığı illere geri aldıran adayların başvuruları kabul edildi. İlk kez İzmir Valiliği tarafından uygulanan ve ardından diğer illerde de kabul gören bu esneklikten faydalanmak için adayların, adres nakil işlemlerini resmi olarak belgelendirmeleri isteniyordu.
2018 yılı Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Sınav Yönetmeliğinde ise, en az 1 yıldır kesintisiz olarak aynı il sınırları içinde yaşıyor olma şartı aranmıyor.