Banka Hesaplarına Neden Bloke Koyulur? Nasıl Kaldırılır? ( En Kısa Yol)
Bankalar genellikle müşterilerinin mevcut isteklerine olumlu dönüş yaptıkları gibi onlara daha iyi hizmet verebilmek adına bazı bankacılık ürünlerinde kampanyalar düzenlemektedirler. Bankaların kişiye sunduğu hizmetler kişilerin maddi anlamda bütün ihtiyaçlarına cevap vermeye yöneliktir. Ancak tabii ki bankalar ihtiyaç sahiplerine maddi destek sunarken bir yandan da kendilerini garantiye almak durumundadırlar. Yani bankaların hemen hemen hepsi bünyesinde sundukları pek çok hizmeti müşterisine kullandırırken, karşılaşılabilecekleri bir olumsuzluğa karşın yapacakları her işlem için müşterilerinden imza almaktadırlar. Özellikle kredi kartı, kredi ya da kredili mevduat hesabı gibi ürünlerin borcu ödenmediği takdirde yasal ve idari bir takip başlatma haklarını her zaman saklı tutarlar. Böyle bir durumda hesabınıza bloke koyulduğuna şahit olabilirsiniz. Blokeli hesap ile karşı karşıya kalmanız durumunda ise bankalar sizden en kısa sürede borcunuzu ödemenizi isteyecektir. Bankalar yalnızca kendilerine ait borçların ödenmediği durumlarda değil çok daha başka sebeplerle de banka müşterilerinin hesabına bloke koymaktadırlar.
Banka Hesabına Neden Bloke Konur?
Bankaların hesabınıza bloke koymasının sebepleri:
- Çekmiş olduğunuz kredinin taksitlerini ödemediğiniz durumlarda
- Kullandığınız kredi kartın borcunu ödememeniz durumunda
- Vergi kaçakçılığı ile ilgili bir durum oluşması halinde
- Kaçak olarak yurt dışına çıkmanız durumunda
- Banka hesap hareketlerinizde şüphe uyandıran para hareketlerinin olması durumunda
- Devlete vergi borcunuz bulunması durumunda
- İşlediğiniz herhangi bir adli suç sebebiyle
Belirli bir sebebi olmaksızın yalnızca bankadan kaynaklanan bir hatadan ötürü de hesabınıza bloke koyulabilmektedir. Eğer hesabınıza bloke koyulmuş ise para yatırma, para çekme, para transferi gibi işlemleri gerçekleştiremezsiniz. Yani hesabınız tamamen devre dışı kalır. Yine de eğer banka hesabınızda bulunan paranın miktarı bloke miktarından fazla ise blokeli borç haricinde kalan paranızı bankadan çekebilirsiniz. Ancak blokeli miktara dokunamazsınız. Bankalar genellikle hesabınıza bloke koymadan evvel sizinle herhangi bir irtibatta bulunmaz. Eğer ki tercih ettiğiniz bankaya olmayan bir borçtan ötürü hesabınıza koyulan bir bloke durumu varsa çok büyük bir ihtimalle bu konuyla ilgili olarak bankaya bir yazı gelmiş demektir. Bu banka hesabınıza ait para varsa hesabınız blokeli olduğundan dolayı bu parayı kullanamazsınız. Bankalar koydukları blokeleri genelde borç miktarınız ne kadar ise ona uygun şekilde belirlemektedir. Örneğin bloke talep eden kuruma ya da bankaya olan borcunuz 1.000 TL ise banka hesabınıza yalnızca 1.000 TL’lik bloke koyulacaktır. Blokeler yalnızca bankalar üzerinden konulmaz. Devlet daireleri tarafından da bloke konulabilmektedir. Ayrıca sizden alacaklı olan bir kişi sizin üzerinizde icra takibi işlemini başlattıysa borcunu alabilmesi adına hesabınıza bloke koydurabilmektedir.
Banka Hesabına Bloke Nasıl Kaldırılır?
Alacaklı olan kişi ya da kurum sizi icraya verirse prosedür gereği bu işlem birkaç aşamada gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler için borcunuzun miktarı bir üst yazı ile tüm bankalara gönderilir. Bloke bakiyesi nedir? Banka sizin borç tutarınız ne kadar ise hesabınızdaki paranın o kadarına bloke koyabilir. Yani bu sizin bloke bakiyenizdir. Banka blokesi nasıl kalkar? Bloke koyulan miktarı, bankaya ya da ilgili kuruma giderek ödediğiniz takdirde hesabınızdaki bloke kolaylıkla kaldırılır. Ancak bazı durumlarda iş biraz daha karışıktır. Banka kendisine gönderilen yazıda bir borç miktarı belirtilmediği takdirde kendisine gönderilen yazıyı alacaklıya geri göndererek borç tutarının belirtilmesini talep eder. Bazı banklar ise bu tarz bir prosedür uygulamaya gerek duymadan hatta borç miktarı belirtmiş olsa bile kişinin hesabında bulunan tüm miktara bloke koyarak borç sahibinin hiçbir işlem yapamamasını sağlayabilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız ilgili bankayla görüşmeli ve bir hata olduğunu bildirmelisiniz çünkü bankalar en fazla borcunuzun miktarı kadar bloke koyabilir.
Banka hesabı bloke kaldırma işleminde yapmanız gereken ilk şey hesabınıza kimin bloke koyduğunu öğrenmek ve ardından bloke koyan kişi ile gidip bizzat görüşmektir. Bloke işlemleri genelde devlet dairesinde gerçekleştirilir. Bu yüzden en kolay yol devlet dairesine giderek hesabınızdaki blokenin kaldırılmasını talep etmektir. Eğer maaşlı bir işte çalışıyorsanız ve borç miktarınız da yüksekse, bir üst yazı yazarak çalıştığınız şirkete gidip maaşınızın 10’da biri kadarını vergi dairesine ödemelerini isteyebilirsiniz. Ancak vergi dairesi sizin bu talebinizi resmi üst yazı şeklinde yapmalıdır. Bu işlem sonrasında her ay maaşınızdan 10’da bir oranında bir kesinti yapılarak vergi dairesi üzerinden sizin adınıza bu miktar yatırılır. Hesap blokesi nasıl kalkar sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise, eğer borcunuzun tutarı ödeyebileceğiniz bir miktar ise peşin ödeme yaparak hesabınızdaki blokeyi hemen kaldırma yoluna gitmektir.
Başka Bankada Hesap Açarak Blokeden Kurtulmak Mümkün mü?
Başka bankadan hesap açarak üzerinizdeki blokeden kurtulmanız mümkün değildir. Ancak başka banka üzerinden hesap açarak yeni bir hesap edinmeniz mümkündür. Alacaklı kişi sizin hangi bankada hesabınız olduğunu bilmediği için tüm bankalara yazı gönderir, bankalar ise bir araştırma yaparlar ve sizin banka hesabınızın kendilerinde olması durumunda hesabınızdaki paranın borcunuz kadarına size haber vermeksizin bloke koyabilirler. Ancak sizin bu bankalardan hiç birinde hesabınız yoksa, alacaklı kişi bankalar tarafından sizin hesabınız olmadığına dair bir yazı ile bilgilendirilir. Siz bu sırada başka bir banka üzerinden hesap açarsanız o hesabınız üzerine herhangi bir bloke işlemi yapılamaz. Alacaklı kişinin sizin başka bankada hesabınız olduğunuzu tespit etmesi ve o bankaya yeniden bir bloke yazısı göndermesi halinde sizin hesabınıza bloke koyulabilir. Fakat bu süreç oldukça uzundur.
Maaş Hesabına Bloke Koyulabilir mi?
Bankalar yasal kurallar çerçevesinde yasal ve idari takibe alınmış olan bir kişinin hesabına bloke koyabilir. Ancak bu aşamada bir noktaya değinmekte fayda var çünkü kişinin bir banka üzerinde maaş hesabı bulunuyorsa bu onun bazı ayrıcalıklardan yararlanabileceği anlamına gelmektedir. Maaş hesapları çalışanın maaşının düzenli olarak yattığı ve hayatını devam ettirebilmek için ihtiyacı olan paranın bulunduğu hesaplar olduğundan bankalar bu hesaplara bloke koyma işlemini genelde en son çare olarak düşünmektedirler. Bankaya bir borcunuz varsa ve bu borcunuzu uzun zamandır ödemiyorsanız öncelikle bankalar sizin başka hesaplarınız üzerinden bloke koyma yoluna giderler. Ancak başka bir çözüm yolu kalmadığında maaş hesabınıza bloke koyabilmektedirler. Yine de böyle bir durumla karşılaşmanız halinde itiraz etme hakkınız mevcuttur. Yani bankaların bloke koyduğu hesabın aslında maaş hesabınız olduğunu beyan ederseniz hesabınızdaki blokenin kalkma olasılığı oldukça yüksektir. Son çare olarak başvurulan bu yöntemde üzerinizdeki bloke işlemi kalksa bile iş yerinize bir yazı gönderilerek maaşınızdan kesinti yapılması istenebilir ve borç bu şekilde maaşınız üzerinden tahsil edilebilir.