BAĞKUR’dan SSK’ya Geçip Nasıl Emekli Olunur?
Bilindiği üzere ülkemizde sigortalı olarak çalışanlar belirli koşulları sağladıktan sonra emekli olma hakkına sahipler. Çalışanların emekliliğe ayrıldıkları sigorta kolu ise çalıştıkları işe göre değişkenlik gösteriyor. Temel olarak 3 kategoriye ayrılan bu sigorta kolları sırasıyla 4A, 4B ve 4C olarak adlandırılıyor. 4A sigorta kolu eski sisteme göre SSK’ya prim ödeyen çalışanların dahil olduğu kategoridir ve 4A kapsamında emekli olanlar eski sisteme göre SSK emeklileridir. 4B, BAĞ-KUR kapsamında prim yatıranların dahil olduğu kategori iken 4C ise eski sisteme göre devlete bağlı çalışan memurların dahil olduğu kategoridir.
BAĞKUR’dan SSK’ya Geçilebilir mi?
BAĞ-KUR primlerini yatıran vatandaşlar SSK’ya geçerek SSK emeklisi olabilirler. Bunun için BAĞ-KUR kapsamında çalışanların yerine getirmeleri gereken bazı koşullar vardır. Bu koşulların sağlanmasından sonra gerekli prosedürlerin uygulanmasıyla birlikte SSK’ya geçişlerin gerçekleşmesi mümkündür.
BAĞKUR’dan SSK’ya Geçmenin Avantajları
BAĞKUR çalışanlarının SSK’ya geçmeleri durumunda yararlanabilecekleri bazı avantajlar bulunur.
Bu avantajlar aşağıdaki gibidir:
- Daha yüksek bir aylığın bağlanması; BAĞ-KUR emeklilerinin maaşları SSK emeklilerine oranla daha azdır. SSK emeklileri yüzde 10 ile yüzde 15 arasında daha fazla emekli maaşı aldıklarından BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçmek daha avantajlıdır.
- Daha erken emekli olma fırsatı; BAĞ-KUR emekli olma süresi SSK’ya göre daha fazla olduğundan BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçiş bu açıdan da avantajlıdır. SSK emeklileri BAĞ-KUR’a göre 10 yıl daha erken emekli olabilirler. Tabii bu durum 2000 yılı ve öncesinde prim ödemeye başlayan çalışanlar için geçerlidir.
- Daha az miktarda prim ödeme; BAĞ-KUR emeklileri SSK emeklilerine göre daha fazla prim öderler. BAĞ-KUR emeklileri 9000 gün prim ödeyerek emekli olurken SSK emeklileri 5000 ve 7200 prim gün ödemesi yaparak emekli olabilirler.
Bütün bu sebeplerden dolayı BAĞ-KUR’lu iken SSK’dan emekli olmak oldukça avantajlıdır.
BAĞ-KUR’dan SSK’ya Geçersem Ne zaman Emekli Olurum?
Şartlarda belirtildiği gibi BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçmeden önce emekliliğe kalan sürenin en az 3,5 yıl olması gerekir. Emekliliğe en az 3,5 yıl kala SSK’ya geçiş için yapılan başvuru neticesinde SGK müdürlüğü tarafından belirlenen yeni emeklilik şartları söz konusu olur. Bu şartlar belirlenirken önceki dönemde ödenmiş olan primler göz önünde bulundurulur. Bu şartlar sağlandığı takdirde SSK kapsamında emekli olmak için herhangi bir engel yoktur.
BAĞ-KUR’dan SSK’ya Geçip Emekli Olma Şartları Nelerdir?
BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçmeden önce sağlanması gereken bazı koşullar bulunur.
Bu koşullar şu şekildedir:
- Öncelikli olarak BAĞKUR’dan SSK’ya geçebilmek için aranan ilk koşul emekliliğe kalan süredir.
- Eğer emekliliğinize 3,5 yıldan az bir süre kalmış ise geçiş yapamazsınız. Bu sebeple en az 3,5 yıl kala geçiş işlemlerini başlatmanız gerekir.
- Daha öncesinde BAĞ-KUR ödemesi yapan çalışanların SSK’ya geçişlerinden sonra hizmet birleştirme işlemini yapmaları gerekir.
- Hizmet birleştirme işlemlerini gerçekleştiren BAĞ-KUR çalışanları için yeni emeklilik şartları oluşur.
- Bu yeni emeklilik şartları SGK müdürlüğü tarafından oluşturulur.
- BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçiş yapıldıktan sonra sağlık hizmetlerinden hemen yararlanmak mümkün değildir.
- Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için 30 günlük bir prim ödemesinin yapılması gerekir.
- Ancak 30 günlük prim ödemesinden sonra sağlık hizmetlerinden yararlanılabilir.
- Bilinenin aksine doğum borçlanmaları ve askerlik 3,5 yıl hesabında göz önüne alınmaz.
- Bu sebeple 3,5 yıllık sürenin fiilen çalışma halinde geçirilmesi gerekir.
- BAĞ-KUR’a borçlarından dolayı sağlık hizmetleri askıya alınmış olan çalışanların SSK’ya geçişlerinden sonra sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için en az 30 gün geçmesi gerekir.
- 30 günlük sürenin geçmesinin ardından hala daha BAĞ-KUR mevcut olsa dahi sağlık hizmetlerinden tekrardan yararlanılabilir.
- Eğer son 3,5 yıla kadar geçiş işlemi başlatılmadıysa son 3,5 yıllık süre boyunca hangi kurumda fiilen çalışma halinde bulunulduysa o kurumdan emekli olunabilir.
BAĞKUR’dan SSK’ya Geçiş Nasıl Gerçekleştirilir?
BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçiş yapabilmek için yukarıdaki şartların sağlanması gerekir. Bu şartların sağlanmasının ardından BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçiş dilekçesi doldurularak SGK müdürlüğüne teslim edilir. Teslim işleminin ardından dilekçe işleme alınır ve geçiş işlemleri başlatılır.
Emeklilikte Son 3,5 yıl Geçişte Etkili mi?
Emekliliğin son 3,5 yılına kadar herhangi bir geçiş başvurusu yapılmadığı takdirde 3.5 yıldan az kalan sürede herhangi bir geçiş işleminin gerçekleştirilmesi söz konusu değildir.