Kamu Dünyasına Dair

BAĞKUR Borcu Olanlar Sağlık Hizmetlerinden Faydalanabilir mi?

Geçmiş yıllarda 4/B’li olan Bağ-kurluların sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları bulunmuyordu. Yani, borçlu olduğu tespit edilen güvence sahibi kişilerin öncelikle borç tutarlarını ödemeleri şartı vardı. Normalde SSK’lı çalışanların tümü, SGK’ya prim borçları bulunmasına rağmen sağlık hizmeti alabiliyorlar. Ancak SSK güvencesine tabi olan çalışanların SSK prim borçlarının işverenlere ait olduğu da unutulmamalıdır. Son yıllarda yapılan bazı yeni düzenlemeler sonucunda Bağ-Kur borcu bulunanlar da artık sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedirler.

Bağ-Kur Borcu Olanlar Sağlıktan Yararlanabilir mi?

Son düzenlemelerle, Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu bulunan Bağ-Kurlulara, torba yasaya göre sağlıktan yararlanabilme hakkı getirildi. Dolayısıyla prim borcu olanlar, başvuruda bulundukları zaman tüm prim borçlarını yapılandırabilecekler. Prim borcu yapılandırılmadığı veya ödenmediği takdirde de hizmet süreleri doldurulacak. Bu iki yoldan birisini seçerek borçlarından kurtulanlar, sağlık konusunda hiçbir sıkıntı çekmeyecekler. Ancak bu hizmete başvurulduğu tarihte prim borcunun 60 günü geçmemesi şarttır. Yani 3 ayı aşkın süredir prim borcu olanların sağlık hizmetinden faydalanma hakkı yoktur. Prim borçları 60 günü geçen esnaflar, hastaneye veya eczaneye gittikleri zaman SGK Medula Sistemi’nden provizyon alamazlar. Yani en açık ifadeyle Sosyal Güvenlik Kurumundan sağlık hizmeti talep edemiyorlar.

Yapılan bu 60 günlük prim şartının en temel amacı ise 2008 reformu öncesinde karşılaşıldığı gibi SGK’ya yüksek tutarlarda borç yapılmasını engellemektir. Dolayısıyla bu sistem sayesinde sosyal güvenliğin dengeye oturması ve daha sağlam temeller üzerinden sürdürülmesi amaçlanmaktadır.

Bağ-Kurluların prim borçlarını yapılandırmak istediklerinde, öncelikle bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumuna gitmeleri gereklidir. Ardından da gidilen kuruma, 6183 sayılı kanunun 48. maddesi kapsamında prim borcunu taksitlendirmek istediklerini belirten bir dilekçe vermelidirler. Dilekçe sonuçlandıktan sonra prim borcu kişinin talebine bağlı olarak 36 aya kadar taksitlendirilebilir.

Kurum tarafından taksite bağlanan borçların günü gününe ödenmesi mutlaka önemlidir. Ardından da güvence sahibine aylık taksit tutarlarını gösteren bir ödeme tablosu verilir. Söz konusu olan ödeme tablosundaki ilk taksitin peşin olarak ödenmesi durumunda aktivasyon işlemi gerçekleştirilir. Peki Bağ-kur borcu olan devlet hastanesine gidebilir mi? Bağ-Kur borcu olanlar, gerekli şartları yerine getirdikleri zaman sağlık hizmetinden faydalanabilmeleri için devlet hastanesine gidebilirler. Yani borcun ilk taksiti ödendiği gün, sigortalının hem kendisi hem de çocukları sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayacaktır. Doktorun kararı üzerine muayene olabilecekleri gibi cerrahi işlem de görebilirler.

Taksitlendirilen borçlara torba yasa hakkı

Borç taksitlendirme işlemi yapan Bağ-Kurlu, kendi isteği halinde daha düşük faiz oranları ile torba yasadan faydalanabilecek. Böylelikle taksitlendirilen ödenen prim borçları düşülecek ve eski taksitlendirmenin de iptali gerçekleştirilecek. Yani torba yasadan yararlanıldığında, kalan borç yeniden hesaplanacak.

Bağ-Kur Borcu Olan Yeşil Kart Alabilir mi?

Günümüzde en çok merak edilen konulardan bir tanesi de Bağ-Kur borcu olanların yeşil kart alıp alamayacağıdır. Ancak Bağ-Kur güvencesi olanlar, esnaf statüsüne girdikleri için yeşil kart başvurusunda bulunamazlar. Ancak işlerini terk etmeleri durumunda gelir testine tabi tutulurlar ve bunun sonucunda yeşil kart alma hakkına sahip olabilirler.

Bağkur Borcu Olanlar GSS Yaptırabilir mi?

Borçlu esnafın sağlıktan yararlanabilme hakkı, yapılacak olan bazı düzenlemeler neticesinde değişiklik gösterebilir. Örneğin: Bağ-kurlu esnaf çok fazla borcu biriktiği için borçlarını ödeyemeyecek hale gelmişse, iş yerini bir başkasının üzerine devredebilir. İşini bıraktıktan sonra esnafın başka bir sosyal güvencesi bulunmuyorsa ve yapılacak gelir testi sonrası belirtilen oranların altına düşmüşse Genel Sağlık Sigortası’na başvuru yapabilir ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilme hakkı elde edebilir.

Bağ-Kur Borcu Bulunan Esnaf Eşinin Güvencesinden Faydalanabilir mi?

Bağ-Kur borcu olan esnaf, bekar olması durumunda sağlık hizmetlerinden faydalanamayacaktır. Ancak evli olması halinde eşinin üzerinden sağlık hizmeti elde edebilir. Yani eşi sigortalı bir işte çalışıyorsa veya Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi bir güvencesi bulunuyorsa, Bağ-Kur borcu olan esnaf, eşinin güvencesinden yararlanma hakkı kazanabilir. Ancak eşi ev hanımı ise ve GSS güvencesi varsa eşinin Bağ-Kur güvencesinden yararlanma hakkı bulunmamaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.