Tüm Yönleri ile Askerlik Borçlanması
Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalı çalışanlarına birçok kolaylıklar sağlar. Bu kolaylıklar ile çalışanların çalıştıkları gün sayısını gerçekleştirdikleri başka hizmetler ile veya başka durumlar ile arttırılabilir. Bunlardan birisi de askerlik hizmetidir. Askerlik hizmetinin yerine getirilmesi emeklilik için birçok avantaj sağlar. Ancak bunun için birtakım başvurular yapılır.
Askerlik Borçlanması Nedir?
Askerlik borçlanması olarak bilinen durum, askerlik hizmetinin sağlanması ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan bir haktır. Askerliğin yapılmasından sonra başlanan sigortalı işin başlangıç tarihini geriye çekmeniz mümkündür. Sosyal Güvenlik Kurumu askerlik hizmetinin geçtiği dönemi borçlanma koşulu ile sigortalı bir şekilde hizmet vermiş gibi saymaktadır. Ancak bunun için belirli koşullar aranmaktadır. Aranan bu koşulların sağlanması halinde Sosyal Güvenlik Kurumuna gerçekleştirilecek olan başvuru ile askerlik dönemi sigortalı bir şekilde sayılmakta ve burada geçen süre primlere eklenir. Bu şekilde askerliğini gerçekleştiren vatandaşlar daha erken emekli olma şansını yakalayabilir.
Askerlik Borçlanmasını Kimler Yapabilir?
Askerlik başvurusunu yapabilecek olan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında hizmet veren çalışanlardır. 5510 Sayılı Kanuna göre SGK 4A, 4B, 4C ve isteğe bağlı iştirakçiler ile diğer bütün kapsamlarda primini ödeyen erkek sigortalılar askerlik borçlanmasından yararlanabilmektedirler.
Askerlik Borçlanması Şartları Nelerdir?
- Askerlik borçlandırmasını yaptırmak isteyen kişi askerliğe gitmeden önce SGK sistemine kayıt olmuş veya herhangi bir hizmete başlamış ise bu durum kişinin emeklilik işlemleri için prim gün sayısına etki edecektir. Yani emeklilik için aranan yaş sınırını dolduran yalnız prim gün sayısını tamamlayamamış olan kişiler askerlik borçlandırmasını yapabilir.
- Askerliğe gitmeden önce kişinin herhangi bir sigorta girişi yoksa kişinin ilk sigorta girişinin başladığı tarih askerlik süresi boyunca geri çekilir.
- 09.09.1999 tarihinde yürürlüğü gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Reformunda erkekler için emeklilik yaşı 60 olmuştur. Bu sebeple bu tarihten sonra askere gidenler herhangi bir askerlik borçlanmasından yararlanamazlar.
- Sigorta girişi bu tarihten sonra olanlar askerliğe gitme tarihi bu tarihten önce ise askerlik borçlanmasından yararlanabilirler. Bunun nedeni kişinin askerlik borçlanması ile ilk sigorta girişini reformun geldiği tarihten önceki bir tarihe çekeceği için bu reformdan önceki emeklilik şartlarından yararlanacaktır.
Askerlik Borçlanması için Başvuru Nasıl Yapılır?
Askerlik borçlanmasını yapabilmek için en son çalıştığınız Sosyal Güvenlik Merkezine veya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvuru yapmalısınız. Burada yapacağınız başvuru sırasında sizden doldurmanız gereken bir adet belge talep edilecektir. Bu belge size en yakın bulunan Sosyal Güvenlik Merkezinden veya Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sayfasından elde edebileceğiniz “SGK Borçlanma Talep Dilekçesi” belgesidir. Bu belge ile birlikte bağlı bulunduğunuz Askerlik Şubesine giderek dilekçenin arka sayfasında yer alan askerlik başlangıç ve bitiş tarihlerinizi doldurmanız gerekir. Daha sonra bu kısmın askerlik şubesinin onaylanarak tarafınıza teslimi yapılmalıdır. Onay işlemini yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Merkezi’ne giderek askerlik borçlanmasını yapabilirsiniz. Bu belgenin dışında herhangi bir belge talep edilmemektedir.
Ne Kadar Ödenir?
Askerlik borçlanması için istenilen günlük tutar başvurunun gerçekleştiği yıla ait geçerli olan brüt asgari ücretin günlük tutarının %32’sidir. 2017 yılı için günlük olarak istenilen en düşük borçlanma tutarı 18,96 TL’dir. Askerlik hizmetiniz boyunca geçen gün sayısını belirtilen en düşük tutarla çarpmanız halinde toplam borcunuzu öğrenebilirsiniz.
- 20 ay (600 gün) için 2017 yılında istenilen en düşük askerlik borçlanma tutarı: 11.376,00 TL’dir.
- 18 ay (540 gün) için 2017 yılında istenilen en düşük askerlik borçlanma tutarı: 10.239,40 TL’dir.
- 12 ay (360 gün) için 2017 yılında istenilen en düşük askerlik borçlanma tutarı: 6.825,60 TL’dir.
- 6 ay (180 gün) için 2017 yılında istenilen en düşük askerlik borçlanma tutarı: 3.412,80 TL’dir.
- 1 ay (30 gün) için 2017 yılında istenilen en düşük askerlik borçlanma tutarı: 568,80 TL’dir.
Askerlik Borçlanması En Geç Kaç Ay İçerisinde Ödenmelidir?
Başvurunuz sonrasında SGK tarafından adınıza bir borçlanma tebliği gönderilir. Bu tebliğin size ulaşması ile birlikte ödeme için tanınan süre başlar. Sizlere tanınan bu süre 1 ay olup peşin olarak ödemeyi gerçekleştirmeniz gerekir. Ödemelerinizi Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması bulunan bankalardan veya PTT şubelerinden gerçekleştirebilirsiniz. 1 ay süreyi geçirmeniz durumunda talebiniz geçersiz sayılacak ve yeni bir talep başlatmanız gerekecektir.