Araç Yetki Belgesi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Yetki Belgesi tabiri ilk olarak Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2004 yılında ortaya atıldı. Bakanlık tarafından çıkarlan yasaya göre taşımacılık işi yapan her şirketin ya da firmanın bu araç yetki belgesine sahip olması gerekiyor. O yüzden ulaştırma işindeki şirket ya da firmalar için araç yetki belgesi olmazsa olmaz bir belge olma özelliğini taşıyor.
Kara Yolu Taşıma Kanununun 4925 sayılı 5. maddesi içinde taşımacılık yapmak isteyen herhangi bir şirketin ya da firmasınn araç yetki belgesine sahip olması gerektiği yazıyor. Bu belge bulunmadan şirketin taşımacılık faaliyetini yürütmesi yasak ve suç kapsamına giriyor. Herhangi bir cezai yaptırıma maruz kalmamak için taşımacılık işi ile uğraşan tüm şirketlerin ve firmaların Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen araç yetki belgesini alması gerekiyor.
Ancak araç yetki belgesi ile alakalı bir önemli konu daha var. Araç yetki belgelerinin süresi 5 yıl. Bu nedenle her 5 yılda bir, şirket faaliyetlerine devam ettiği müddetçe bu belgenin yenilenmesi gerekiyor. O nedenle de insanlar araç yetki belgesi sorgulama işlemine sık sık ihtiyaç duyuyorlar.
Üstelik araç yetki belgeleri her taşımacılık türüne göre farklılık da gösteriyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan 37 farklı çeşitte araç yetki belgesi yer alıyor. Bu belgelerin bir kısmı; A1 belgesi, A2 belgesi, B1 belgesi, B2 belgesi, B3 belgesi, C1 belgesi, C2 belgesi, C3 belgesi, D1 belgesi, D2 belgesi, D3 belgesi, F1 belgesi, F2 belgesi, G1 belgesi, G2 belgesi, G3 belgesi, G4 belgesi, H1 belgesi, H2 belgesi, K1 belgesi, K2 belgesi, K3 belgesi, L1 belgesi, L2 belgesi, M1 belgesi, M2 belgesi, M3 belgesi, N1 belgesi, N2 belgesi, P1 belgesi, P2 belgesi, R1 belgesi, R2 belgesi, T1 belgesi, T2 belgesi ve T3 belgesi. Her belgeye dair Ulaştırma Bakanlığının belirlemiş olduğu bazı önemli şartlar yer alıyor. Bu şartların yerine getirilmemesi durumunda araç yetki belgesi alınması mümkün olmuyor. Belge türü de iş yapacak olan aracın ruhsatında yer alan araç cinsine ve araçla yapılacak olan işin niteliğinin ne olduğuna göre belirleniyor. O nedenle de Ulaştırma Bakanlığı tarafından taşımacılık alanında çalışacak olan araçlar yük-eşya taşımacılığı için olan araçlar ve yolcu taşımacılığı için olan araçlar diye ikiye ayrılıyor.
Özellikle şirketler tarafından en çok alınmaya çalışılan belge K belgesi. Çünkü K belgesi yük ve eşya taşımacılığı için gerekli bir belge. K belgesi süresi de tıpkı diğer tüm belgeler gibi 5 yıl ile sınırlı. Bu belgeler de K1, K2 ve K3 olacak şekilde 3’e ayrılıyor. K1 yetki belgesi, ticari amaç ile ülke içerisinde taşımacılık yapacak kişiler tarafından, K2 yetki belgesi sadece kendi işi ile ilgili olarak taşımacılık yapacak olan ve kendi ürünleini taşıyacak olan şirketler tarafından hiçbir ticari amaç gütmemesi koşulu ile alınıyor. K3 yetki belgesi ise ticari amaç güdüp de ev ya da büro eşyaları taşıyacak olan kişilerin alması gereken bir belge oluyor.
Yukarıda bir araç yetki belgesi örneği görmek mümkün.
Yolcu taşımacılığı için gerekli olan belge ile D belgesi. Tıpkı K belgesinde olduğu gibi D belgesi de yolcu taşıma türüne ve yolcu taşıma kapasitesine göre kendi içerisinde ikiye ayrılıyor.
Bunun dışında servis yetki belgesi almak için ihtiyaç duyulan belge türü de yapılacak servis taşımacılığının türüne ve amacına göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle başvuru sırasında servis taşımacılığının niteliğini doğru şekilde belirlemiş olmanız gerekiyor.
işlemi hem kendi şirketiniz bünyesindeki araçların araç yetki belgelerini sorgulamak için hem de bu belgeler hakkında detaylı bilgiler edinmek için yapılabiliyorlar. Genellikle araç yetki belgesi sorgulama işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapılıyor ve çok hızlı bir şekilde sonuca ulaşılabiliniyor. E-devlet hizmeti kapsamında sağlanan bu servis özellikle birden fazla taşımacılık yapma amaçlı aracı olan şirketler için byük kolaylık sağlıyor.
Araç Yetki Belgesi Sorgulama İşlemi
Araç yetki belgesi sorgulama işleminin çok pratik olduğunu ve herkes için tamamen ücretsiz olduğunu söylemek mümkün. Bu işlemi yapabilmek için öncelikli olarak bir e-devlet şifrenizin bulunması gerekiyor. E-devlet şifresi herhangi bir PTT şubesinden çok cüzi bir ücret karşılığında alınabiliyor. Bir kez alınan e-devlet şifresi sonrasında sürekli olarak kullanılabiliyor. Ancak eğer ki PTT’den e-devlet şifresi alınamamış ise internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, e-imza ya da mobil imza sistemleri ile de e-devlet sistemine giriş yapılabiliyor. Araç yetki belgesi sorgulama işlemi için ilk olarak e-devlet sistemindeki ilgili sayfaya yönlendiren aşağıdaki linke tıklanması gerekiyor. Sonrasında bu link sizi sisteme giriş yapmak adına doğrulama yapmanız için yönlendiriyor.
Eğer PTT üzerinden e-devlet şifresi almış iseniz araç yetki belgesi sorgulama ekranından kimliğimi şimdi doğrula yazılı olan butona yıklamanız gerekiyor. Sonrasında buraya T.C. kimlik numaranız ile e-devlet şifrenizi girmeniz gerekiyor. Arkasında doğrula butonuna bastığınızda sorgulama ekranı sizi yeni bir sayfaya yönlendiriyor.
Artık araç yetki belgesi sorgulama ekranı önünüzde açıldı. Burada işlem yapabilmek için sorgulama yapmak istediğiniz aracın plakasını sisteme girmeniz ve ardından da sorgula tuşuna basarak işlemi tamamlamanız gerekiyor. Böylece dilediğiniz her aracınız için kısa sürede araç yetki belgesi sorgulama işlemini yapabiliyor olabiliyorsunuz. Ekranda çıkan belgeler ve bilgileri kullanarak işleminizi yaptırabilirsiniz.
Araç Yetki Belgesi Sorgulama İşlemi için TIKLAYINIZ!
Yol İzin Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Yol izin belgesi sorgulama işlemini Karayolları Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesi üzerinden yapmanız mümkün.
Aşağıda vermiş olduğumuz linke tıkladığınızda özel yük taşıma izin belgesi ile ilgili başvuru ve başvuru sorgulama seçenekleri karşınıza çıkıyor. Başvuru sorgulama butonuna tıkladığınızda sizden istenen bilgileri girdiğiniz takdirde aracınız ile ilgili yaptığınız başvurulara dair dökümün yer aldığı bölüme ulaşmanız mümkün.