Araç Tramer Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
İkinci el araçlar otomotiv piyasasında oldukça popüler. İkinci el araçların alım satımı ise bayağı yaygın. Hem sıfır kilometre araçlara göre fiyatının daha uygun oluşu hem de sıfır araç aldığınızda yapmanız gereken kasko, trafik sigortası, tescil işlemleri gibi sıkıcı prosedürler zaten yapıldığından sizin uğraşmanıza gerek kalmadığı için daha çok tercih edilir. İkinci el araç piyasasında bulunan araçlar temiz kullanılmış kilometresi az hatta sıfır arabaya yakın halde olanları bile mevcuttur. Bu durum ikinci el araca ilginin artmasına ve rağbet görülmesine fayda sağlıyor.
Tabii ikinci el araç almanın riskleri de bulunuyor. Bazı araçların kazalı olduğu halde hiç kaza meydana gelmemiş gibi gösterilmesi, bazı araçlarda parça veya renk değişimlerinin ruhsata yansıtılmaması ve araç kilometresini düşürmek gibi hileler uygulayan sürücüler 2. el araçların alımında insanları şüpheye düşürüyor. Araba alıcısı ise ruhsattaki işlenmiş bilgiler ve akabinde satıcını sözlerine bağlı kalarak bazı kurnaz kişilerin oyununa gelebiliyor. Devlet araç satın almak isteyenlerin mağduriyetini çözmek amacı ile Tramer uygulamasını yürürülüğe koymuştur. Bu uygulama ikinci el araç satıcısına hiç sormadan sadece aracın plakası ile araca ait tüm bilgilere erişebilme olanağı sağlıyor. Bu yazıda sizlere Tramer sistemi hakkında bilgiler verelim ve araç Tramer sorgulamanın nasıl yapıldığına biz göz atalım.
Tramer Uygulaması Nedir?
Tüm araç işlemleri ve araç ile ilgili sorgulamalarda Tramer uygulaması kullanılır. Tramer sistemi üzerinden araç ile ilgili birçok sorgulama yapılıyor. Bu sorgulamalar aracın geçmişine yönelik bilgileri içerir. Tramer uygulaması 2. el araç alım satımında; satıcının olası oyunlarını önlemek, alıcının da mağduriyetini gidermek maksadı ile oluşturulmuştur. Tramer uygulaması internet sitesinden veya SMS aracılığı ile kullanılır. İnternet üzerinden yapılan tramer içi sorgulamalar ücretsizken, SMS ile tramer üzerinden yapılan sorgulamalar operatöre bağlı olarak ücret tarifesi değişir. Tramer üzerinden yapacağınız araç ile ilgili sorgulamalar kesinliği olan ve araç sahibinin haberinin olmadığı sorgulamalardır. Bu yüzden 2. el araç almadan önce mutlaka tramer araç sorgulaması yapmanız önerilir.
Araç Tramer Sorgulama Neden Yapılır?
Araç Tramer sorgulama işlemi; 2. el araçların alımında mutlaka yapılması gereken bir sorgulamadır. Çünkü araca ait tüm bilgilerin bir veri havuzunda toplanarak içinde barındırdığı Tramer ikinci el araç satıcısının vermediği bilgileri size ücretsiz olarak verir. Araç Tramer sorgulama işlemlerinde araç ile ilgili birçok sorgulamayı ayrı ayır yapabilirsiniz. 2. el araçlarda en çok kontrol edilmek istenen; hasar kaydı, muayene durumu, trafik poliçesi ve kilometre gibi konularda sorgulama yapmaya ve bilgi almayan imkan sağlayan Trameri cep telefonlarından SMS atarak kullanabilirsiniz. SBM internet sitesi üzerinden veya SMS ile yapılan araç Tramer sorgulamaları şunlardır;
- Araç hasar kaydı sorgulama,
- Trafik Poliçesi Sorgulama,
- Mağdur bilgisi sorgulama,
- Kasko poliçesi sorgulama
- Kaza tespit tutanağı sorgulama,
- Araç km sorgulama,
- Araç muayene sorgulama,
- Değişen parça sorgulama,
- Hayat poliçesi ve vefat bilgi sorgulamadır.
Araç Tramer Sorgulama İşlemini Nasıl Yapabilirsiniz?
Araç Tramer sorgulama işlemleri Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi resmi sitesine girilerek kolayca yapılıyor. İsteyenler bu sorgulamaları SMS aracılığı ile de yapabilir. Fakat unutulmamalıdır ki; SMS ile yapılan her sorgulama işlemi ücrete tabii tutulur. Şimdi araç Tramer sorgulama işlemleri kapsamında yapılan sorgulamalardan bahsedelim.
1. Hasar Kaydı Sorgulama
2. el araca ait herhangi bir hasar kaydı Tramer uygulamasından yapılan bir sorgulama ile kolayca öğrenilebilir.
- SMS ile hasar kaydı sorgulama yapmak için cep telefonunuzun mesaj kısmına ”araç plakası”nı yazın.
- Daha sonra mesajı 5664”e gönderin.
- Kısa süre sonra araca ait kayıtlı hasar bilgileri telefonunuza mesaj olarak gelecektir. Hasar kaydı sorgulama işlemlerini tüm operatörlerden yapabilirsiniz.
2. Değişen Parça Bilgisi Sorgulama
- Bu sorgulamayı da yine SMS aracılığı ile yapabilirsiniz.
- Cep telefonunun mesaj kısmına ” PARCA” boşluk ”Plaka” boşluk ” hasar tarihi”ni girin.
- Bu mesajı 5664’e gönderin. Kısa süre sonra size konu ilgi ilgili bilgilendirme mesajı aşağıdaki gibi gelecektir.
3. Araç Kilometre Sorgulama
Aracın kilometresi bazı yöntemler ile daha azmış gibi gösterilerek alıcıyı kandırmaya yönelik yapılan hileler, Tramer km sorgulama uygulaması ile öğrenilebiliyor.
- Bunun için telefonlarınızın mesaj bölümüne ”DETAY” boşluk ”plaka” girin ve bu mesajı 5664’e gönderin.
- Dakikalar için aracın kilometresi size mesaj olarak geri gelecektir. İlk gelen mesajın ardından ikinci mesajda araca ait km bilgisi yer alıyor.
4. Tramer Poliçe Sorgulama
Tramer üzerinden zorunlu trafik sigortasının poliçesinin de sorgulaması yapılıyor. Aynı zamanda araç kaskosu bilgilerinin de sorgulaması bu sistem ile yapılır.Bu sayede sigortanın yatırılmamış primleri de öğrenilmiş oluyor. SMS ile Tramer poliçe sorgulaması için;
- ”TRAFİK” ya da ”KASKO” yazıp bir boşluk bırakın. Daha sonra ”araç plakası”nı da girerek 5664’e mesajı gönderin.
- Kısa sürede aşağıdaki gibi bir geri bildirim alacaksınız.
5. Tramer Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama
Araç Tramer sorgulama işlemlerinin SBM’nin online sitesinden yapılan versiyonları da vardır. Bunlardan biri kaza tespit tutanağı sorgulama ve itiraz etmedir. İnternetten hasar kaydı sorgulama yapmak isteyenler SBM’nin sitesine girerek kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi ile bu sorgulamayı ücretsiz olarak yapabilirler. E-Devlet hasar kaydı sorgulama işlemleri de aynı SBM’nin kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi gibidir. Bu yüzden internette farklı sitelerden sorgulama yaparak yine de aynı sonuca ulaşırsınız.
Kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi yapmak için aşağıda sizler için paylaştığımız linke tıklayın ve siteye giriş yapın. Burada 3 farklı sorgulama türü vardır. Bir tanesi ile işleme başlayabilirsiniz. Eğer işleme ” plaka ve sigortalı TC kimlik no ile sorgulama” seçeneğini seçerek başlarsanız aşağıdaki adımları izlemelisiniz.
- Aracın plakası ve sigortalı olan kişinin TC numarası girilir.
- Daha sonra resimdeki doğrulama kodunu kutucuğa girerek ”Ara” butonuna tıklayabilirsiniz.
Diğer sorgulama şekli ”Plaka ve Sigortalı vergi kimlik no ile sorgulama”dır.
- Burada ise aracın plakası ve sigortalı olan kişinin vergi kimlik nosu girilir.
- Akabinde doğrulama kodunu girerek ”Ara” butonuna tıklanır.
Son sorgulama şekli ise ”plaka ve sürücü TC kimlik no” ile sorgulamadır.
- Bu işlemde de aracın plakası ve sürücü TC kimlik nosu girilir.
- Resimdeki karakterler doğru bir biçimde yazıldıktan sonra ”Ara” butonuna tıkladığınızda araca ait kaza tespit tutanağına ulaşabilirsiniz.