Kamu Dünyasına Dair

Araç/Taşıt Kredisi Çekerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Araç kredisi, bankaların ticari veya kişisel olarak araç sahibi olmak isteyen müşterilerine kolaylık sağlamak amacıyla çeşitli seçenekler sunduğu kredi hizmetidir. Ancak bu hizmetin alınabilmesi için hem satın alınacak araç hem de müşteri açısından belirli şartların sağlanması gerekir. Bunun yanı sıra bankanın şartlarına ve aracın sıfır veya ikinci el olma durumuna göre araç fiyatının bir kısmının peşin olarak ödenmesi gerekir. Kredi veren banka aracın üzerine ipotek koydurabileceği gibi kimi durumlarda başka bir gayrimenkulun ipotek olarak gösterilmesini talep edebilir. Buna ek olarak bankaların kefil isteme hakkı da mevcuttur.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kredi kullanımlarında müşterinin kredi notunun yüksek olması oldukça önem taşır. Bu sebeple araç kredisi de dahil olmak üzere herhangi bir kredi hizmetinden en avantajlı şekilde yararlanabilmek için kredi ve kredi kartı ödemelerini aksatmadan yapmaya çalışın.
  • Araç kredisi almadan önce detaylı bir araştırma yapıp size en uygun faiz oranı ve ödeme seçeneklerini sunan bankayı tercih edin. Bu araştırmayı her bankanın internet sitesinden veya şubelerden yapabilirsiniz. Özellikle ikinci el araç alışverişlerinde her bankanın sunduğu kredi hizmeti aracın yaşına göre farklı vadelerde ve şartlarda olabiliyor.
  • Maaşınızı aldığınız banka size daha özel bir faiz oranıyla teklif yapabilir. Bu yüzden kredi kullanmak için yaptığınız araştırmalarda önceliği maaşınızı aldığınız bankaya verin.
  • Bankalar belirli dönemlerde, belirli aralıklarla taşıt kredisi kullanmak isteyen müşterilerine özel kampanyalar düzenler. Bu kampanyaları takip ederek daha avantajlı bir kredi hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu kampanyalar masraf indirimi, aracın tutarının tamamı için kredi kullanılabilmesi gibi avantajlar içeriyor.
  • İmzalamanız talep edilen kredi sözleşmesinin her bir sayfasını dikkatlice okuyarak tüm detaylar hakkında bilgi edinin.
  • Bankanın önerdiği kasko poliçesi primiyle birlikte diğer kasko şirketlerinden de kasko priminin tutarı hakkında bilgi edinin.
  • Araç için ödeyeceğiniz tutarın bir kısmını nakit olarak karşılamanız gerektiğini unutmayın, hesaplamanızı buna göre yapın.
  • Eğer sıfır bir araç satın alıyorsanız; aracı satın aldığınız şirketin faizsiz kredi avantajları bulunabilir. Şirkete bu konuda herhangi bir kampanyasının mevcut olup olmadığını sorun.
  • Kredi kullanırken istekleriniz yerine ihtiyaçlarınızı ön planda tutun. İhtiyaçlarınız doğrultusunda size en uygun otomobili belirleyin. Sıfır araçlar için kullanılan kredilerin faiz oranı düşüktür ancak araç fiyatları da aynı doğrultuda yüksektir.
  • Satın almayı planladığınız aracın cezasının olup olmadığına dikkat edin. Aracın üzerinde eski sahibinden kalma vergi borcu, trafik cezası ve OGS/HGS cezası olabilir.
  • Aracın ruhsatını detaylı olarak inceleyerek araç üzerinde herhangi bir rehin olup olmadığını öğrenin.
  • İkinci el araç alışverişleriniz için bankadan kredi kullanmak istiyorsanız satış sözleşmesinin kesinlikle noter tasdikli olması gerekiyor. Noter satış onayının ve ruhsatın sorunsuz olarak bankaya ulaşması bankalar açısından önemlidir.

Araç, Taşıt Kredisi Çekerken İstenen Belgeler

Araç kredisi için ne gerekli? Bankalar genel olarak belli başlı evrakları istiyorlar. Ancak bazı bankalar ek belgeler isteyebilir.

  • Başvuru formu
  • Çalışma durumunuza gösteren belge
  • Serbest meslek mensuplarının bağlı oldukları meslek kuruluşlarından aldıkları üyelik belgesi
  • Tüzel kişiliklerin şirkete ait ana sözleşmenin yayımlandığı ticaret sicil gazetesi
  • Sıfır araç satın alımları için otomobil faturası ya da proforma faturası
  • Şube tarafından talep edilen diğer belgeler

Araç/Taşıt Kredisi Şartları

  • Araç kredisi çekebilmeniz için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekir.
  • Genellikle 0-5 yaş arasındaki taşıtlar için kredi kullanabilirsiniz. (Bazı bankalarda bu durum 8-10 yaşına kadar çıkabilir.)
  • 48 aya kadar vade imkanıyla birlikte bankadan bankaya değişkenlik gösteren aylık vade, 3 aylık dönemler veya değişken taksitlerle geri ödeme seçenekleriniz bulunuyor.
  • Satın alınan araç banka tarafından ipotek altında tutulur. Banka gerekli gördüğü takdirde ek teminat isteme hakkına sahiptir. (Aracınız kredi süresince rehin edildiğinde kredi borcunuzun tamamını ödemeden veya araç kredinizi başkasına devretmeden aracınızı satmanız mümkün değildir.)
  • Kredi kullanabilmeniz için belgelenebilir geliriniz ve SGK kaydınız olmalıdır.
  • Kredi notunuzun belli bir sınır üzerinde olması gerekir. Bu da kredi ve kredi kartı ödemelerinizin düzenli olarak yapmanız halinde mümkün olur.
  • Kredi boyunca hayat sigortası ve kasko yapılır.
  • Sıfır kilometre araçlarda proforma fatura, ikinci el araçlarda ise aracın ruhsatı talep edilir.

Araç/Taşıt Kredisi Nasıl Alınır?

Araç kredisi kullanmadan önce yaptığınız araştırmalar neticesinde size en uygun avantajları sunan bankayı belirlediğiniz takdirde, başvurunuzu bankanın internet sitesinden, SMS yoluyla ya da direkt olarak şubeye giderek yapabilirsiniz. Yaptığınız başvuru değerlendirilerek olumlu olarak sonuçlanırsa ilk olarak kullanabileceğiniz kredi tutarını öğrenirseniz. Araç kredisi tutarı sıfır araçlarda satış fiyatı üzerinden belirlenirken 2. el araç kredisi yüzde kaç veriliyor sorusunun cevabı 100 bin TL’ye kadar %70, 100 TL ve üzeri araçlarda %50 oranındadır. Ancak 2. el araçlarda kredi tutarı aracın kasko bedeli üzerinden hesaplanır.

Taşıt Kredisiniz Ödeyemezseniz Ne Olur?

Tüm kredilerde olduğu gibi taşıt kredisinin de ödemelerinde aksama yaşanması kredi notunun olumsuz etkilenmesine neden olur. Bu durum sıfır veya ikinci el araç için kullanılan kredilerde farklılık göstermez. Kredinin ödenmeyen her bir vadesi için banka belirli bir oranda gecikme faizi uygular. 3 ay boyunca ödeme yapılmayan krediler için banka müşteriyi resmi takibe alır.

Bankanın ödemesi gerçekleştirilmeyen kredileri geri çağırma hakkı bulunuyor. Ancak bankalar genelde bu yöntemi tercih etmezler. Yasal süre geçtikten sonra icra davası söz konusu olur. Üzerinde ipotek bulunan aracın bankaya teslim edilmesi istenir. Araç banka şubesine teslim edilmediği takdirde araca yasal yollardan el koyulur. Ardından araç icradan sonra satışa çıkar ve açık artırma usulü ile satılır. Daha sonra İcra Müdürlüğü aracılığıyla aracın ücreti bankaya ödenir. Gecikme faizleri, ödenmiş kredi vadeleri, araç satış bedeli ile birlikte banka borcu karşılanır ve icra davası sona erer.

Emekliye Araç Kredisi

Bankalar tüm müşterilerine olduğu gibi emeklilere de araç sahibi olmalarını kolaylaştırmak için çeşitli hizmetler sunuyor. Çoğu banka emekliye özel olarak araç kredisi ürünü sunmasa da emekliler, özellikle emekli maaşlarını aldıkları bankadan kullanabilecekleri düşük faizli ve uzun vadeli ihtiyaç kredisiyle de bu ihtiyaçlarını finanse edebilirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.