Kamu Dünyasına Dair

Araç Plaka Borcu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Gerek yeni bir araba satın alırken gerek de aracınızın geçmişe dönük durumu hakkında gözden kaçırmış olabileceğiniz detaylar hakkında fikir sahibi olabilmek için araç plaka sorgulama işlemi oldukça önemli bir meseledir. Araç plaka borcu sorgulama işlemi sayesinde aracınızın ödenmemiş trafik cezalarını görüntüleyebilir, geçmişte aracınıza kesilen borçları yeniden inceleyebilir ve daha birçok detaya ulaşabilirsiniz. Bu tip bilgilere trafik şubelerinden ulaşabileceğiniz gibi internet üzerinden yapacağınız sorgulamalar sayesinde de erişebilirsiniz.

Araç Plaka Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi cezasından otopark borcuna, radar cezasından trafik cezalarına kadar bütün araç plaka borcu sorgulama işlemleri beş dakika içerisinde internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Kimi araç sahiplerinin geçmiş cezaları ödemeyi unutması gibi durumlar yüzünden de ihmal edilmemesi gereken bir durum olan araç plaka sorgulama işleminizi birden çok yöntemle gerçekleştirebilirsiniz. Trafik plaka sorgulama ile cezalarınızı unutma riskini ortadan kaldırırsınız ve bu sayede gelecekte karşılaşma ihtimaliniz olan gecikme bedeli ve faiz gibi kötü sonuçlarla karşılaşmazsınız. Eğer ki ikinci el bir araba satın alıyorsanız da araç plakasına ait ödenmemiş borcun olup olmadığını öğrenmiş olursunuz. Dolayısıyla ister araç sahibi olun ister alıcı olun araç plaka sorgulama işlemi gerekli zamanlarda kesinlikle gerçekleştirilmesi gereken bir şeydir.

Araç plaka sorgulaması yapabilmek için e devlet hizmetlerinden faydalanabileceğiniz gibi Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet üzerinden sunduğu sorgulama servislerinden faydalanmanız da mümkündür.

Plaka Nasıl Sorgulanır?

Araç plaka borcu sorgulamaya yönelik dört farklı yöntem ile “Plaka nasıl sorgulanır?” sorunuza cevap verdik. Aşağıdaki sorgulama listesini inceleyip kendinize en uygun olanını seçerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

1. E Devlet ile Araç Plaka Borcu Sorgulama İşlemi

İnternet tarayıcınızın adres çubuğuna Turkiye.gov.tr yazarak e devlet hizmetlerinin verildiği siteyi açabilirsiniz. E devlet sistemini açtıktan sonra daha önce gerçekleştirdiğiniz işlemlerde olduğu gibi ilk olarak kullanıcı girişinizi yapmak durumundasınız. Bunun için ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan “sisteme giriş” butonuna tıklayın ve TC kimlik numaranız ve e devlet şifreniz ile sisteme girişinizi gerçekleştirin. Eğer girişinizi tamamladıysanız aşağıdaki adımları takip ederek araç plaka borcu sorgulama işleminize tamamlayabilirsiniz.

Giriş işlemlerinizi tamamladıktan sonra üst taraftaki görselde de görmüş olduğunuz üzere Turkiye.gov.tr logosunun hemen alt kısmında yer alan “E Hizmetler” yazısına tıklamanız gerekecek. Bu yazıya tıkladıktan sonra e devlet bünyesinde sunulan bütün hizmetleri A’dan Z’ye alfabetik bir şekilde sıralamış olursunuz.

Arabanız için yapacağınız plaka borcu sorgulama işlemi için ise bu hizmetler arasından Emniyet Genel Müdürlüğü’nün olduğu kısma yani “E” harfinin olduğu bölüme gelmek durumundasınız. Emniyet Genel Müdürlüğü’nü bulduktan sonra EGM çatısı altında listelenen hizmetlere bakın.

Yukarıdaki görselde de görmüş olduğunuz üzere EGM bünyesindeki e devlet servislerinden bir tanesi “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” hizmetidir. Bu yazıya tıkladıktan sonra son bir yıl içerisinde üstünüze kayıtlı aracın plakasına yazılmış herhangi bir ceza olup olmadığını görüntüleyebilirsiniz. Eğer ortada herhangi bir ceza varsa bu ceza ile ilgili bütün detaylar karşınıza çıkacaktır.

E-Devlet ile Araç Plaka Sorgulama İşlemi için TIKLAYINIZ!

2. Plakadan Araç Borcu Sorgulama İşlemi

Cep telefonunuz üzerinden trafik cezalarınızı sorgulayabilirsiniz. TPC şeklinde kısaltılan trafik para cezalarınızı öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından sunulan SMS servisinden yararlanabilirsiniz.

Motorlu taşıtınıza ait ödenmemiş tüm borçları görüntüleyebilmek için cep telefonlarınızın mesaj kısmını açıp TPC yazıp bir boşluk bırakın ve araç plaka numaranızı girin, daha sonra bir boşluk daha bırakarak araç tescil tarihini girip son boşluktan sonra da TC kimlik numaranızı yazarak bu mesajı 1189’a SMS olarak gönderin.

Yazılı açıklamada kolay anlaşılmadığı için bir örnek ile plakadan araç borcu sorgulama işlemini örnekle açıklamak gerekirse;

TPC 34KABC78 5122016 43516978578

Örnekteki gibi kendi bilgilerinizi yazıp 1189’a mesaj attıktan sonra tarafınıza iletilen mesajda trafik cezasına ilişkin bilgileri göreceksiniz. Daha detaylı bilgi almak istiyorsanız TPC AYRINTI yazarak 1189’a başka bir mesaj atmanız gerekiyor.

Plakadan Araç Borcu Sorgulama İşlemi için TIKLAYINIZ!

3. Emniyet Genel Müdürlüğü Sisteminden Araç Plaka Borcu Sorgulama İşlemi

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)’nün resmi internet sayfası içerisinde bulunan sorgulama hizmet ile beraber araç plaka borcu sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Otopark borçlarından trafik cezalarına kadar tüm borçlarınızı listelemeye yarayan hizmetten faydalanabilmek için yazının devamında verdiğimiz linke basarak ilgili sayfaya gitmeniz gerekecektir.

Aşağıda yer alan bağlantıya bastığınız zaman önünüze üst kısımda bulunan görseldeki gibi bir sayfa gelecektir. Bu sayfa bünyesinde EGM’nin otopark ve trafik cezası sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. İlgili boşluklara isminizi, soyisminizi, TC kimlik numaranızı ve doğum yılınızı girdikten sonra “doğrula” yazısının yer aldığı butona basarak araç plakanız için kesilmiş geçmiş dönem trafik cezalarını görüntülemeniz mümkündür. Tıpkı e devlet sisteminde olduğu gibi EGM’nin sitesinden de yalnızca son bir yıl içerisinde kesilmiş trafik ve otopark cezalarına ilişkin borçlar görüntülenmektedir.

Emniyet Genel Müdürlüğü trafik ve otopark cezası sorgulamak için tıklayın.

4. GİB’in Sitesinden Araç Plaka Borcu Sorgulama İşlemi

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in resmi internet sitesi üzerindeki hizmet sayesinde yalnızca son bir yıla ait değil tüm dönemlere ilişkin aracınızın plakasına kayıtlı borçları listelemeniz mümkündür. Aşağıda yer alan bağlantıya tıkladıktan sonra açılan sayfaya arabanızın plaka kodunu, araç tescil tarihini, araç sahibinin TC kimlik numarasını ilgili boşluklara girdikten sonra trafik plaka sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sayfası üzerinden trafik cezası sorgulamak için tıklayın.

MTV Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Aracınız için MTV sorgulama işlemi yapmak için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen İnternet Vergi Dairesi bünyesindeki hizmetten yararlanabilirsiniz. Bütün motorlu taşıtlar için sorgulama yapabileceğiniz sayfanın bağlantısına yazının devamından ulaşmanız mümkündür.

Aracınızın MTV borcunu sorgulamak için linke tıklayarak sayfaya girdikten sonra plakanızı bitişik bir şekilde yazın ve araç sahibinin TC kimlik numarasını ya da vergi numarasını girin. Son olarak da tescil tarihini yazarak en alt kısımda yer alan “tamam” butonuna tıklayın. Bu sayede motorlu taşıtlar vergisi kapsamındaki bütün borçlarınızı görebilirsiniz.

MTV borcu sorgulama işlemi için tıklayın.

Araç Plaka İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Sıfır bir araç için plaka alınması için ilk olarak şehrin trafik tescil şubesinden ya da internet üzerinden bir plakayı ayırtmanız ve ayırtılan plakayı almak için de 24 saat içinde trafik tescil şubesine gitmeniz gerekmektedir. Daha sonra ruhsat alım işlemleri için görevli memur size 1-2 gün sonrasına randevu verecektir ve randevu neticesinde bir aksilik olmazsa araç plakanızı teslim alabilirsiniz. Dolayısıyla araç plakası ortalama 2 gün içerisinde hazırlanmış olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.