Araç Muayenesi İçin Hazırlanması Gereken Evraklar Nelerdir?
Düzenli olarak araç muayenesi gerçekleştirmek hem yasal bir zorunluluk hem de kişilerin can sağlığının korunması ve aracın ömrünün uzaması için önemli bir prosedürdür. Yasalara göre araçların trafiğe çıkmaya devam edebilmesi için her araca ait tür ve modele göre belirli süreler içerisinde muayene işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Araç muayenesi için hazırlanması gereken evraklar ise muayene randevusuna gitmeden önce hazır halde aracı muayeneye götürecek kişinin elinde olmalıdır. Eksik belgelerin olması halinde randevunuz olsa dahi aracın muayenesi gerçekleşmez ve yetkililer aracınızın muayene alanına girmesine izin vermez. Tüvtürk gerekli belgeleri, araç sahipleri ve aracı muayeneye getirecek olan kişileri bilgilendirmek amacıyla resmi internet sitesinden erişime açık bir şekilde listeliyor. Araç muayenesi için hazırlanması gereken evraklar senelere ya da dönemlere göre değişiklik göstermemekle beraber genelde aynı kalır ve sürücülerden bunları muayene esnasında yetkililere teslim etmesi beklenir.
Araç Muayene Evrakları Nelerdir?
Tüvtürk’ün resmi web sitesi üzerinden, e-devlet sisteminden, Tüvtürk çağrı merkezlerinden ya da ofislerinden alabileceğiniz muayene randevularının gerçekleşmesi ve aracınızın muayenesinin resmi şekilde tanımlanması adına araç muayenesi için hazırlanması gereken evrakları yanınızda bulundurmalısınız. Araç muayenesi gerekli evraklar hazır olmadığı durumda gerçekleşmez ve yeniden randevu alarak istasyona bir kez daha uğramanız gerekir.
Araç muayenesi için gerekli evraklar ve bu evraklara yönelik şartlar aşağıdaki gibidir:
- Nüfus kağıdı: Üstünde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının yer aldığı bir kimlik veya kimlik yerine geçme potansiyeli olan ehliyet, pasaport gibi belgeler kesinlikle muayene esnasında yanınızda olmalıdır. Uzun zaman önce çıkartılan kimliklerde TC kimlik numarası yer almadığı için kimi sürücüler muayene esnasında zor anlar yaşıyor. Bu durumla karşılaşmamak için kimliğiniz güncel değil ve TC kimlik numarası kimliğinizde yer almıyorsa yeni bir kimlik çıkartıp muayeneye gitmenizde fayda var.
- Aracın ruhsatı: Arabanıza ait trafik tescil belgesine ruhsat adı veriliyor. Her ruhsatta genelde muayene onayının verilmesi adına bir boşluk bırakılır. Muayene işleminizin ruhsata işlenmesi için sizin ruhsatınızda da bu boşluğun bulunması gerekiyor. Eğer sizin aracınıza ait ruhsatta bu boşluk yoksa Tüvtürk muayene merkezinde aracınızın muayenesi gerçekleştirilirken sanal olarak çıkartılabilen ve tamamıyla ücretsiz olarak hazırlanabilen elektronik tespit formunu temin edebilirsiniz. Bu formu alıp trafik tescil işlemlerinin gerçekleştiği ofise giderek de arabanız için yeni bir trafik belgesi almanız mümkün olur.
- Arabaya ait vergi ile ceza borçlarının tamamının ödenmiş olması: Eğer ki arabanıza ait geçmiş dönem vergi ve ceza borçları henüz ödenmediyse araç muayenesi için hazırlanması gereken evrakların tümünü yanınızda getirseniz bile muayeneniz gerçekleşmez. Yasalar gereği araç muayenesine gitmeden önce muayenesi gerçekleştirilecek olan arabanın bütün vergi borçlarının ödenmiş olması ve ceza yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gerekir.
- Trafik sigortası: Aracın mali yükümlülüğüne ilişkin sigortasının akit belgesi hükmünde bir evraktır. Römorkunuz insan taşıma maksadıyla kullanılmıyorsa bu römorklar ekstra bir belgeye ihtiyaç duymaz.
- Vekalet belgesi: Eğer aracın resmi sahibi arabasını muayeneye getiriyorsa doğal olarak bir vekalet belgesine ihtiyaç duyulmaz ama ruhsat sahibi kişi değil de bir başkası arabayı muayeneye getiriyorsa vekalet belgesi istenir. Burada şöyle bir süreç işler: İçinde olduğunuz ay içerisinde başka bir arabayı muayeneye götürmediyseniz sadece TC kimlik numarasının yazılı olduğu kimlik ile işlemi gerçekleştirebilirsiniz, ama aynı ay içerisinde ikinci ya da daha çok kez araç muayenesi için Tüvtürk’e gidiyorsanız vekalet belgesine ihtiyacınız olur. Normal vatandaşlar vekalet ihtiyacı ile çok karşılaşmazken şoför olarak çalışanlar ya da şirket araçlarını muayeneye getirmekle yükümlü olanlar genelde araç muayenesi için hazırlanması gereken evrakların arasına vekalet belgesini de koymak durumunda kalırlar.
- Gaz sızdırmazlık raporu ile montajın tespitiyle alakalı evraklar: Bu tip belgeler LPG ile çalışan arabalar için gerekli olur. Aracınız LPG ile çalışmıyorsa bu evrakları hazırlamanıza gerek olmaz.
- Egzoz gazının ölçüldüğüne ilişkin muayene evrakı: Arabanızın egzoz gazı ölçümlerini düzenli bir şekilde gerçekleştirmelisiniz ve bu ölçümleri ispatlayan muayene belgelerini Tüvtürk merkezine giderken yanınızda getirmelisiniz.