Araç Muayene Randevu Alma İşlemi Nasıl Yapılır?
Aracınızın hasarlı noktalarını onarmak ya da yenilenmesi gereken alanları tespit etmek için en sağlıklı adım ilk olarak araç muayene randevu alma işlemini gerçekleştirmektir. Ayrıca yasal meseleler gereği süresi geldiğinde araç muayenesi işleminizi gerçekleştirmek zorundasınız. Yani hem kurallara uymak, hem kendi can güvenliğinizi sağlamak hem de aracınızın daha iyi durumda olması için muayeneden kaçmamak lazım. Araç muayenesini gerçekleştirmeden hareket etmek çok sağlıklı bir karar gibi görünmüyor. Peki, araç muayene randevu alma işlemi nasıl yapılır ve araç muayene randevusu ile ilgili neleri bilmek gerekir?
Araç Muayene İşlemi Öncesinde Ne Yapmak Lazım?
Araç muayenesine gitmeden önce bilmeniz gereken bazı detaylar vardır. TÜVTÜRK tarafından hazırlanan broşürde araç muayenesine gitmeden önce yapılması gereken işlemler arasında şunlar bulunuyor:
- Her şeyden önce kesinlikle randevu alın. Aracınızın muayene vakti geldiği zaman TÜVTÜRK’ün web sitesi üzerinden ya da 0850-222-88-88 numaralı çağrı merkezinden ücretsiz bir şekilde araç muayene randevu alma işleminizi gerçekleştirmeniz mümkündür.
- İkinci olarak kesinlikle borç durumunuzu kontrol edin. Muayeneye gitmeden evvel motorlu taşıt vergisi, köprü ve otoyol borçlarını ve trafik cezalarınızı sorgulayın. Unutmayın ki borcu alan araçlara randevu verilmez ve istasyona giden bu durumdaki araçların muayene işlemleri başlatılmaz. O yüzden kontrol işlemi sonucunda eğer bir borcunuz varsa muhakkak onları ödemeye çalışın.
- Trafik sigortanızın kontrollerini yapın. Araç muayene randevu alma işlemi öncesinde aracınızın muayene zamanına kadar trafik sigortasının geçerli olup olmadığını kontrol edin. Sigorta geçerli değilse muayene işlemi gerçekleşmeyecektir.
- Araç muayenesine giderken sakın ama sakın kimlik ve ruhsatınızı yanınızda getirmeyi unutmayın. Muayene amacıyla bir istasyona giderken yanınızda araç ruhsatı ve üzerinde TC kimlik numarası yer almayan bir kimlik belgesi yanınızda olmazsa sıkıntı yaşayabilirsiniz.
- Eğer ki araç size ait değilse, yani sizin üstünüze olmayan bir aracı muayene getirmek durumunda kaldıysanız şöyle bir yol izlenmektedir; Aynı takvim ayı içerisinde sizin üstünüze olmayan bir aracı muayeneye getirmeniz mümkündür. Ama o ay içerisinde üstünüze kayıtlı olmayan ikinci bir aracı muayeneye getireceksiniz bu sefer bir vekaletname almanız gerekir.
- İzmir, Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerdeki istasyonlardan araç muayene randevu alma işlemini gerçekleştiriyorsanız bütün muayene süreçleri için en az iki saatinizi ayırmanız gerekmektedir. Kendinizi buna göre hazırlamanızda fayda var.
- TÜVTÜRK randevu alma işleminden önce egzoz gazı emisyon ölçümünüzü gerçekleştirmeyi ihmal etmeyin. Bütün TÜVTÜRK istasyonları uluslararası standartlarda egzoz emisyon hizmeti sunmaktadır.
- Araç randevusu almadan önce dikkat etmeniz gereken bir diğer detay ilse LPG’nin ruhsata işlenmiş olup olmadığıdır. Yürürlükteki kurallara göre LPG tank ve regülatörlerinin seri numaraları ile markaları okunabilir durumda olmak zorundadır. Eğer ki aracınızdaki mevcut tank, kayıtta olandan daha farklı bir tanksa bu sefer montaj tespit raporu tarafınızdan talep edilir. Yani aracınızdaki LPG ruhsata işlenmemiş durumdaysa sıkıntı yaşarsınız.
- Eğer aracınızda herhangi bir tadilat ve onarım işlemi gerçekleştiyse bunların ruhsata işlenmiş olması gerekmektedir. Bu işlemler henüz gerçekleşmediyse araç muayenesine başvuru yapmamanız lazım.
- Son olarak unutmayın ki araç muayene ücretlerinin tamamı nakit olarak tahsil edilmektedir.
Araç Muayene Gerekli Evraklar Nelerdir?
Araç randevusu almadan önce en dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de araç muayene gerekli evrakların tamamını hazırlamış olmanızdır.
- Ruhsat yani trafik tescil belgesi muayene sırasında kesinlikle yanınızda olmalıdır. Satış ve devir işlemlerinde tescil belgesine bir süreliğine noter tarafından el koyulduğu için yenisi düzenlenene kadar noterin verdiği EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge adlı dokümanı yanınızda getirebilirsiniz. Ama bu belgenin geçerlilik tarihinin dolmamış olması gerekmektedir.
- Trafik sigortası da araç muayenesi için önemli şartlardan bir tanesidir. Muayene öncesinde trafik sigortasının süresinin dolmamış olması gerekir.
- Eğer araç sizin değilse vekaletname getirmeniz gerekebilir. Araç size aitse TC kimlik numarasının yer aldığı bir nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet ile muayeneye gidebilirsiniz.
- LPG ve CNG’li araçlarda tankın üstündeki bilgilerin okunur halde olması gerekiyor. Bunlara ilişkin tadilat işlemleri sonrasında muayeneye giderken Montaj Tespit Raporu ve Gaz Sızdırmazlık Raporu kesinlikle yanınızda olmalıdır.
Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?
Araç muayene randevu alma işlemi için yazının devamında sizlerle paylaştığımız bağlantıya tıklamanız gerekmektedir.
İlgili bağlantıya tıklayıp TÜVTÜRK’ün randevu alma sayfasını açtığınızda karşınıza yukarıdaki gibi bir form çıkacaktır. Tamamen ücretsiz olarak araç muayene randevu alma işleminizi gerçekleştirebileceğiniz bu sitede ilgili alanlara araç plaka numarası, ruhsat seri numarası ve şehir bilgilerini girerek devam butonuna basmanız gerekir. İlgili bilgileri girdikten sonra da “devam” butonuna tıklayarak işleminizi sürdürüp randevunuzu alabilirsiniz.
TÜVTÜRK randevu alma işlemi için TIKLAYINIZ!.
Araç Muayene Süreleri
Araç muayene randevu alma işlemiyle ilgili en önemli detaylardan birisi de araç muayene süreleridir. Belirli periyotlar halinde belirlenen bu sürelerin aşılması halinde cezai yaptırımla karşılaşabilirsiniz.
- Hususi binek otomobilleri ve bunların her türlü römorkları için ilk üç sene sonunda ve devamında iki yılda bir,
- Lastik tekerli traktörler ve bunların her türlü römorkları için ilk üç yaş sonunda ve devamında üç yılda bir,
- İki ya da üç tekerli araçlar ve bunların her türlü römorkları için ilk üç yaş sonunda ve devamında iki senede bir,
- Öteki motorlu araçlar ve her türlü römorkları için (otobüs, kamyon, taksi gibi ticari binekler bu gruba dahildir) ilk sene sonunda ve devamında her senede bir.
Araç Muayene Ücretleri Hesaplama
TÜVTÜRK’ün sitesinde güncel olarak yer alan araç muayene ücretleri şu şekildedir:
- Çekici, tanker, otobüs ve kamyon: 267,86 Türk Lirası
- Otomobil, minibüs, kamyonet, arazi taşıtı, römork, yarı römork, özel amaçlı taşıt: 198,24 Türk Lirası
- Motosiklet, motorlu bisiklet, traktör: 101,48 Türk Lirası
TÜVTÜRK Randevu İptali Nasıl Yapılır?
TÜVTÜRK randevu alma işlemi sonrasında herhangi bir sebepten ötürü TÜVTÜRK randevu iptali yönünde bir işlem yapmak istiyorsanız e devlet sitesinden faydalanabilirsiniz.
E devlet sitesine Turkiye.gov.tr adresinden girip sağ bölümde yer alan sisteme giriş butonuna tıklayıp TC kimlik numaranızı ve e devlet şifrenizi yazarak giriş yaptıktan sonra Turkiye.gov.tr logosunun altında bulunan E Hizmetler bölümüne tıklayın.
Karşınıza alfabetik bir şekilde sıralanan onlarca hizmet arasından TÜVTÜRK randevu iptali için bu hizmeti bünyesi altında bulunduran Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın olduğu bölüme gelmeniz gerekmektedir. İlgili bölümü bulduktan sonra TUVTURK alt başlığını bulun ve “TUVTURK Randevu İptal” butonuna tıklayın.
Butona tıkladıktan sonra karşınıza gelen ekranda aracınıza ait plaka kodunu girin ve randevuyu iptal etmek istediğiniz belirtip bu ifadeyi onaylayarak iptal işleminizi gerçekleştirin.