Kamu Dünyasına Dair

Araç Değer Kaybı Nedir ve Değer Hesaplama Nasıl Yapılır?

Aldığınız sıfır arabaların değerleri zaman geçtikçe düşer. Araç üzerinde ilerleme yaptığınız her kilometre, aracın sizinle birlikte zaman geçirdiği her gün araç değer kaybının oluşmasına sebep olur. Bu tip kriterler araç değer kaybına çok fazla etki etmezken kaza ya da başka bir etmen sonucu meydana gelen hasarlar araç değer kaybını en çok etkileyen durumlardır. Özellikle ikinci el araba satışı konusunda araç sahipleri en çok araç değer kaybı hesaplama üzerine kafa yorarlar. Peki, araç değer kaybı nedir ve nasıl hesaplanır?

Araç Değer Kaybı Nedir?

Hasar gören bir aracın durumunu nitelemek adına “araç değer kaybı” ifadesi kullanılmaktadır. Hasar aldığı için onarımdan geçen araçların ikinci el piyasasındaki yaşadığı değer kaybını ifade etmek için kullanılan bu kavram aracını satmak isteyen kişiler için oldukça can sıkıcı bir meseledir. Zira bir kaza yaşadıktan sonra aracı hasar alan kişi, bu hasarı en iyi ve en doğru şekilde tamir ettirmiş olsa dahi araç değer kaybı ortaya çıkar ve satış bedelinde bir düşüş gerçekleşir.

Diğer taraftan kaza sebebiyle boya işlemi gören herhangi bir araç yeniden bir kaza geçirir ve tekrar boya işlemi görmek durumunda kalırsa ikinci kazadan sonra bu araçta herhangi bir değer kaybı meydana gelmez ancak bu araçta ikinci kaza sonrasında herhangi bir hasarlı parçanın değiştirilmesi değer kaybının meydana gelmesine sebep olabilir.

Araç Değer Kaybını Kim Öder?

Trafikte doğru ve kurallara uygun bir şekilde ilerlediğinizi düşünün. Siz her şeyi en doğru şekilde yaparken kontrolden çıkmış bir sürücü size çarptı diye düşünelim. Aracınız hasar aldığı için meydana gelen araç değer kaybının sizi etkilemesi ne kadar adil? Bu tip ikilem karşısında “Araç değer kaybını kim öder?” gibi bir soru da ortaya çıkıyor.

Türkiye’de bu tip vakalarda araç değer kaybının kazada kusuru olmayan sürücü tarafından ödenmesine gerek yoktur. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman kusursuz olan sürücünün aracında meydana gelen hasardan dolayı oluşan araç değer kaybını kusurlu taraf ödemekle yükümlüdür. Durum böyle olunca da araç değer kaybının karşılanması için devreye trafik sigortaları girmektedir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nedir, Nasıl Yapılır?

Kusurlu olmadığınız bir kaza sonrasında sigorta şirketleri ya da bankalar aracılığıyla bir ekspertiz ile görüşüp kendisinden araç değer kaybına ilişkin bir ekspertiz raporu alarak kazaya sebebiyet veren sürücüye dava açabilirsiniz.

Bu tip durumda yukarıda da belirttiğimiz üzere dava açmadan önce araç değer kaybını bir ekspertiz ile raporlamanız gerektiği için ekspertiz hizmeti veren kurumlarla iletişime geçip kolaylıkla araç değer kaybı başvurusu yapabilirsiniz ve kısa süre içerisinde raporunuzu elinize alabilirsiniz.

Araç değeri öğrenme işleminden sonra araç değer kaybının tahsil edilmesi sırasında kusurlu sürücü ya da kusurlu sürücünün abonesi olduğu sigorta firması problem yaratırsa araç değer kaybınızın ne olduğunu ortaya koyan ekspertiz raporunu da alarak Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapmanız gerekmektedir.

Araç Değer Kaybı Hesaplaması İçin Bir Süre Kısıtlaması Var mı?

Evet, var. Kazayı gerçekleştirdiğiniz tarihten itibaren iki sene içerisinde hem araç değer kaybı hesaplama işleminizi yaptırmış hem de değer kaybının tahsil edilmesi için davayı açmış olmanız gerekmektedir. İki yıl geçmesi halinde bir alacak talep etmeniz imkansızlaşır çünkü devreye zaman aşımı girer. Bu yüzden araç değeri öğrenmek ve bu değer ile ortaya çıkan kaybı tahsil etmek için hızlı davranmanız gerekmektedir.

Araç Değer Kaybını Kasko Karşılar mı?

Ortaya çıkan kaza sebebiyle değer kaybına uğrayan aracın sayısının birden fazla olması halinde şöyle bir yol izlenir. Kazada sorumluluğu bulunan sürücünün aracı ile beraber kusursuz sürücünün aracında da hasar meydana geldiyse trafik sigortası yalnızca bir kişinin hasarı yüzünden meydana gelen değer kaybını karşılayacaktır, o da kusursuz sürücüdür. Peki, bu durumda kusurlu olan sürücüler ne yapmalı, kusurlu sürücü araç değer kaybını nasıl tahsil edebilir?

Ortaya böyle bir durum çıkınca kazaya sebebiyet veren kişinin yardım isteyeceği adres kasko sigortası olacaktır. Fakat kasko ile araç değer kaybı ilişkisine göz attığımız zaman genel olarak kasko poliçelerinin onarım sebebiyle meydana gelen araç değer kayıplarını teminat altına almadıklarını görmekteyiz. Bu sebeple de kasko sigortasından kusurlu sürücünün herhangi bir talepte bulunması genelde mümkün değildir. Fakat kimi sigorta firmaları, kasko kapsamında araç değer kaybı konusunda da müşterilerine güvence vermektedir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için sözleşmenizi inceleyebilir ya da kaskonuzu yaptırdığınız kurumla iletişime geçebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

“Kaza yaptım arabamın fiyatı ne kadar düştü?” ya da “Kaza sonrasında aracım ne kadar eder, öğrenmek istiyorum” gibi sorulara yanıt vermek için ilk olarak araç değer kaybı hesaplama işlemi yaparak araç değeri sorgulamasını gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Araç durum sorgulama sürecinde aracınızın değer kaybı hesaplanırken birçok faktör devreye girmektedir ve uzmanlar bu faktörleri göz önüne alarak aracınızın değer kaybını tespit eder ve aracınızın gerçek fiyatından bu değer kaybının çıkarılmasıyla birlikte aracınızın değerini ortaya koyarlar. Değer kaybını gerçek değerden çıkarmak için ise ilk olarak araç kasko değeri hesaplama işlemini yapmanız gerekmektedir. Araç kasko değeri, motorlu taşıtların; marka, model ve üretim senelerine göre değerlerini ortaya koyan bir hesaplamadır.

Aracınızın değer kaybını hesaplamak için yaptığınız araç durum sorgulamaya şu faktörler etki etmektedir:

  • Aracın yapmış olduğu toplam kilometre
  • Aracın piyasada ne kadar tercih edildiği
  • Araçta işlem gören parça sayısı
  • Aracın boya onarım durumu
  • Araç için yedek parçalara ulaşımın kolaylık seviyesi
  • Değişimi gerçekleştirilen parçanın araçtaki konumu
  • Araçta kullanılan yedek parçanın türü
  • Onarım işlemlerinin yetkili serviste yapılıp yapılmadığı
  • Araca ait geçmiş hasar durumu ve detayları
  • Parça değişiminin nasıl ve hangi yollarla yapıldığı

Bu gibi faktörler sonucunda ortaya çıkan araç değer kaybı oranına itiraz etmek de mümkündür. İtiraz için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmanız yeterli olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.